Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Liber la montă pentru reproducătorii metişi!

Publicat: 11 august 2020 - 16:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ordinul nr. 180 din 30.06.2020 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea şi desfăşurarea montei naturale autorizate a pus fermierii pe jar! 

Preşedintele Asociaţiei pentru Creşterea Bovinelor de Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, a acuzat Agenţia Naţională pentru Zootehnie că permite folosirea la montă şi a taurilor metişi, ceea ce ar însemna, în opinia fermierului din Suceava, ”un lucru foarte grav pentru evoluţia zootehniei româneşti”.

 
monta metisi - www.canva.com_b

sursa foto: www.canva.com

Ce prevede ordinul?


Fermierul-preşedinte a postat pe pagina sa de facebook un status ironic, prin care anunţa că vinde ”12 tauri metis Charolaise, vârsta >14 luni, foarte frumoşi (coloraţi, coarne mari, burta mare, unul are o ureche ruptă, dar nu se vede din profil), fără acte (“decât paşaport”) şi 15 viţei masculi metişi, 6-12 luni, care de care mai frumos şi culori atractive”. Prezentând o serie de avantaje şi dezavantaje, Grigorean a făcut trimitere directă la ordinul respectiv, unde la art. 9, pct. 2, este stipulat că ”reproducătorii masculi, indiferent de specie, utilizaţi la montă naturală, sunt autorizaţi de către autoritatea competentă a statului în zootehnie dacă îndeplinesc performanţele minime stabilite prin programele de ameliorare şi cerinţele sanitar-veterinare în vigoare”. Grigorean susţine că fără menţionarea expresă a utilizării la montă a taurilor de rasă pură, pot fi folosiţi şi metişii.
Într-un comentariu ulterior, fermierul din Suceava şi-a prevenit cititorii că postarea sa este ”un semi-pamflet, chiar dacă este foarte aproape de realitate”.

 

Dumitru Grigorean FOTO_b

Vor dispărea vacile de rasă pură?


ACBCR a comunicat în scris, atât ministerului, cât şi ANZ, că noul ordin încalcă legislaţia europeană, mai exact Regulamentul 1012/2016 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de rasă pură. În acealaşi document, ACBCR a reamintit că societăţile şi exploataţiile de ameliorare au dreptul de a dispune de autonomie în definirea şi desfăşurarea programelor de ameliorare.
În postarea sa din 16 iulie, Dumitru Grigorean i-a avertizat pe fermieri că prin aplicarea ordinului respectiv, ”peste 4-5 ani nu o să mai aveţi de unde să cumpăraţi tauri rasă pură, deoarece fermele de reproducţie, cu vaci rasă pură, o să dispară din cauza politicilor «înţelepte» ale MADR!”
Un alt dezavantaj ar fi că produşii obţinuţi din metişi ”o să aibă carnea un pic mai tare, «câlţoasă»”, spune fermierul-preşedinte.
Grigorean precizează că noul ordin l-ar putea avantaja personal, fiindcă şi-ar putea vinde metişii, dar sectorul zootehnic ar avea de pierdut, prin afectarea procesului de ameliorare.

Citeşte AICI prevederile proiectului de ordin al MADR!

 

”MADR intenţionează să nu mai subvenţioneze genetica, sprijinul cuplat urmând a fi acordat pentru producţie, adică doar pentru animalele sacrificate la abator!” DUMITRU GRIGOREAN, Preşedintele ACBCR


un articol de
DUMITRU NEDELCU

 

Vizualizat: 2660 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?