Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Liber la export în Israel

Publicat: 17 februarie 2020 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

România şi Israelul au agreat bilateral noile certificate veterinare de sănătate pentru exportul bovinelor, ovinelor şi caprinelor din ţara noastră în statul evreu, la cele mai înalte standarde de bunăstare şi sănătate, în urma negocierilor continue între serviciile sanitar-veterinare din cele două ţări.

Astfel, anunţă ANSVSA pe site-ul propriu, a fost creată o mare oportunitate pentru crescătorii de rumegătoare din România, care vor putea derula operaţiuni de export animale vii către Israel la costuri mult mai scăzute şi în perioade de timp mai reduse. Costurile sunt mai mici prin eliminarea testărilor serologice şi virusologice şi a vaccinării împotriva bolii limbii albastre. Totodată, perioada de carantină se va scurta considerabil, ceea ce, implicit, va reduce şi costurile aferente cazării animalelor.

Oaie_b

Certificate noi

În urma agreării certificatelor veterinare de sănătate pentru exportul rumegătoarelor, ANSVSA elaborează instrucţiuni în teritoriu şi le va trimite către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în vederea informării medicilor veterinari care fac operaţiunile de certificare, a operatorilor economici care efectuează activităţi de export către Israel, precum şi a tuturor celor interesaţi despre modificarea certificatului veterinar de sănătate anterior menţionat şi pentru respectarea condiţiilor de efectuare a exportului în conformitate cu noile certificate veterinare de sănătate convenite.

Scăpăm de pagube

Oportunitatea de a exporta rumegătoare din România în Israel, în prezent, fără obligativitatea vaccinării şi testării, este rezultatul eforturilor depuse de ANSVSA pentru a eradica boala limbii albastre de pe teritoriul ţării noastre. Specialiştii din cadrul ANSVSA au purtat negocieri directe cu partea israeliană, cu prilejul vizitelor de lucru efectuate în ţara noastră, ultima dintre acestea având loc în perioada 05-10 august 2018. În cadrul acestor vizite, realizate în vederea evaluării sistemului de control al exporturilor de rumegătoare vii din România în Israel, ANSVSA a propus modificarea condiţiilor de sănătate privind boala limbii albastre din certificatele veterinare de sănătate pentru export. Boala limbii albastre nu afectează omul, este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv. Pierderile economice sunt urmarea costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie. De asemenea, pierderi economice se înregistrează şi în urma restricţiilor impuse comerţului cu animale din speciile receptive, provenite din zonele unde evoluează boala.

Vitel_b


ŢARĂ LIBERĂ DE BLUETONGUE
Bluetongue a apărut pentru prima oară în România în data de 22 august 2014, serotipul identificat fiind BTV4. ANSVSA a elaborat o serie de măsuri atât pentru prevenirea introducerii virusului bolii limbii albastre pe teritoriul României, cât şi după confirmarea bolii. Măsurile ferme, întreprinse rapid, au condus la închiderea ultimului focar de boală a limbii albastre, în data de 4 ianuarie 2016.
Consecutiv, conform prevederilor Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), ANSVSA a transmis către acest for dosarul necesar pentru autodeclararea României ca ţară liberă de boala limbii albastre; declaraţia României privind statusul liber de boala limbii albastre a fost publicată la începutul anului 2018.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 942 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?