România şi Israelul au agreat bilateral noile certificate veterinare de sănătate pentru exportul bovinelor, ovinelor şi caprinelor din ţara noastră în statul evreu, la cele mai înalte standarde de bunăstare şi sănătate, în urma negocierilor continue între serviciile sanitar-veterinare din cele două ţări.
Astfel, anunţă ANSVSA pe site-ul propriu, a fost creată o mare oportunitate pentru crescătorii de rumegătoare din România, care vor putea derula operaţiuni de export animale vii către Israel la costuri mult mai scăzute şi în perioade de timp mai reduse. Costurile sunt mai mici prin eliminarea testărilor serologice şi virusologice şi a vaccinării împotriva bolii limbii albastre. Totodată, perioada de carantină se va scurta considerabil, ceea ce, implicit, va reduce şi costurile aferente cazării animalelor.
În urma agreării certificatelor veterinare de sănătate pentru exportul rumegătoarelor, ANSVSA elaborează instrucţiuni în teritoriu şi le va trimite către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în vederea informării medicilor veterinari care fac operaţiunile de certificare, a operatorilor economici care efectuează activităţi de export către Israel, precum şi a tuturor celor interesaţi despre modificarea certificatului veterinar de sănătate anterior menţionat şi pentru respectarea condiţiilor de efectuare a exportului în conformitate cu noile certificate veterinare de sănătate convenite.
Oportunitatea de a exporta rumegătoare din România în Israel, în prezent, fără obligativitatea vaccinării şi testării, este rezultatul eforturilor depuse de ANSVSA pentru a eradica boala limbii albastre de pe teritoriul ţării noastre. Specialiştii din cadrul ANSVSA au purtat negocieri directe cu partea israeliană, cu prilejul vizitelor de lucru efectuate în ţara noastră, ultima dintre acestea având loc în perioada 05-10 august 2018. În cadrul acestor vizite, realizate în vederea evaluării sistemului de control al exporturilor de rumegătoare vii din România în Israel, ANSVSA a propus modificarea condiţiilor de sănătate privind boala limbii albastre din certificatele veterinare de sănătate pentru export. Boala limbii albastre nu afectează omul, este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv. Pierderile economice sunt urmarea costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie. De asemenea, pierderi economice se înregistrează şi în urma restricţiilor impuse comerţului cu animale din speciile receptive, provenite din zonele unde evoluează boala.
ŢARĂ LIBERĂ DE BLUETONGUE
Bluetongue a apărut pentru prima oară în România în data de 22 august 2014, serotipul identificat fiind BTV4. ANSVSA a elaborat o serie de măsuri atât pentru prevenirea introducerii virusului bolii limbii albastre pe teritoriul României, cât şi după confirmarea bolii. Măsurile ferme, întreprinse rapid, au condus la închiderea ultimului focar de boală a limbii albastre, în data de 4 ianuarie 2016.
Consecutiv, conform prevederilor Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), ANSVSA a transmis către acest for dosarul necesar pentru autodeclararea României ca ţară liberă de boala limbii albastre; declaraţia României privind statusul liber de boala limbii albastre a fost publicată la începutul anului 2018.
Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)