Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LEGEA ZOOTEHNIEI ÎN OIERIT - pe cât de interesantă, pe atât de ambiguă

Publicat: 04 aprilie 2019 - 23:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La ultimele adunări generale ale asociaţiilor crescătorilor de oi şi capre, am constatat că actuala Lege a Zootehniei nr. 32, care a intrat în vigoare în 24 ianuarie 2019, prezintă un mare interes pentru ei, dar şi multe necunoscute. În esenţă, această lege, cu toate imperfecţiunile ei, este un act juridic fundamental care reglementează, pe baza unor norme naţionale şi europene, activitatea din zootehnia românească.

 

În numărul trecut al revistei Ferma (230/2019), am prezentat obiectivele generale şi prevederile mai importante ale acestei legi privind alimentaţia animalelor. Acum ne vom referi la capitolul dedicat ameliorării animalelor.

DSC00155m119_b

„Pionii” principali în activitatea de ameliorare a animalelor
Un capitol (IV) deosebit de important al legii se referă la ameliorarea animalelor, “o activitate cu caracter prioritar în strategia dezvoltării zootehniei din România”.
Mulţi preşedinţi de asociaţii şi crescătorii, după lecturarea acestei legi, au rămas cu mari nedumeriri referitor la ce înseamnă “autoritatea competentă a statului în zootehnie”, noţiune care poate fi interpretată în mai multe variante. În prezent, incontestabil, această autoritate este Agenţia Naţională pentru Zootehnie Prof. dr. G.K. Constantinescu din Bucureşti (ANZ), condusă de Iacob Lelior. Atunci ne întrebăm de ce s-a ocolit indicarea acestei instituţii şi nu s-au eliminat confuziile? Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va coordona politicile pentru întreaga activitate în domeniul zootehniei tocmai prin această “autoritate competentă a statului în zootehnie” cu o denumire confuză.
Legea prevede foarte clar şi concis că ameliorarea animalelor se realizează prin lucrări de selecţie şi de reproducţie dirijată în rasă pură, prin hibridare şi prin încrucişare. Dar organizarea şi desfăşurarea activităţii de ameliorare şi reproducţie a animalelor se face în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, mai cu seamă Regulamentul 1012, şi cea naţională. Ameliorarea în rasă pură se realizează pe baza registrelor genealogice şi a programelor de ameliorare întocmite pe fiecare rasă de ovine autohtonă de către societăţi de ameliorare (asociaţii ale crescătorilor, organizatii de ameliorare sau organ public) recunoscute oficial. Înfiinţarea şi menţinerea registrelor genealogice şi registrelor zootehnice se bazează pe regulamentele de organizare şi funcţionare (ROF) întocmite de asociaţiile acreditate pentru aceste activităţi.

Câteva condiţii pentru a primi girul ANZ
„Autoritatea competentă a statului în zootehnie” (adică ANZ) evaluează şi aprobă programele de ameliorare depuse de o societate de ameliorare /exploataţie de ameliorare (asociaţie de crescători, organizaţie de ameliorare, întreprindere privată) numai dacă îndeplinesc cel puţin unul dintre următoarele obiective: ameliorarea rasei/liniei/hibridului; conservarea rasei/liniei; crearea unei noi rase, linii/hibrid; reconstituirea unei rase; descriu în detaliu obiectivele ameliorării şi respectă legislaţia în vigoare în domeniul ameliorării animalelor.
Lucrările de selecţie, testarea performanţelor şi evaluarea genetică se efectuează de către societăţi de ameliorare şi/sau exploataţii de ameliorare care pot, însă, încredinţa unei părţi terţe autorizate activităţi specifice legate de gestionarea programelor de ameliorare, testarea performanţelor individuale şi evaluarea genetică (valoare de ameliorare).
Societăţile de ameliorare şi/sau exploataţiile de ameliorare colectează în baza de date rezultatele obţinute în lucrările de ameliorare a animalelor şi le raportează în Baza naţională a forului superior (ANZ). Aceste societăţi şi exploataţii au obligaţia realizării lucrărilor de selecţie, înfiinţării şi actualizării permanente a bazelor de date, certificarea originii animalelor şi eliberarea certificatelor zootehnice, care cuprind originea şi performanţele animalului, părinţilor şi bunicilor lui pentru animalele cuprinse în programul propriu de ameliorare.

DSC01696m119_b

Un scop bine ţintit
Pentru a avea rezultate, personalul societăţilor şi/sau exploataţiilor de ameliorare trebuie să se ghideze după conceptul “competenţă profesională, corectitudine şi acurateţe ridicată în evaluarea şi gestionarea performanţelor productive la animalele introduse în programul de ameliorare”.
Falsificarea înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidenţe oficiale, utilizarea sumelor alocate pentru ameliorarea şi/sau conservarea resurselor genetice animale în alte scopuri şi introducerea pe teritoriul României de reproducători şi/sau material biologic (spermă, embrioni etc.) fără autorizaţie constituie infracţiuni care, în funcţie de gravitate, se pedepsesc cu privare de libertate sau amenzi ridicate.
În esenţă însă, legea actuală a Zootehniei are ca scop principal ameliorarea genetică a animalelor şi conservarea raselor în pericol de dispariţie.

Va urma...

 

BANI DE LA STAT PENTRU FERMELE DE ELITĂ
Plata serviciilor pentru lucrările de ameliorare a animalelor se face prin ajutoare de stat aprobate prin lege.
Mai mult, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin măsuri de sprijin, va susţine financiar efectivele de animale din fermele de elită. Consider că această iniţiativă, foarte bine gândită, prevăzută în articolul 23, punctul 2, va stimula concurenţa între crescători pentru a obţine animale cu performanţe superioare.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 863 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?