Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LEGEA PRIVIND PROTECŢIA ANIMALELOR

Publicat: 21 octombrie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recent a fost promulgată Legea privind protecţia animalelor  nr. 205/2004, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 531 din 14 iunie 2004.

Click pe poza pentru galerie!

Recent a fost promulgată Legea privind protecţia animalelor  nr. 205/2004, care a fost publicată în MonitorLegea reglementează măsurile ce trebuie aplicate pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstarea animalelor.

Conform Legii (art. 3), deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare şi de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, precum şi a celor referitoare la protecţia şi bunăstarea animalelor. Asigurarea condiţiilor trebuie să se facă (art. 5) ţinând cont de nevoile etologice ale  speciei, rasei, sexului, vârstei şi categoriei de producţie, fiind obligatorii: un adăpost corespunzător; hrană şi apă suficiente; posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie.

Este interzisă aplicarea de tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea şi alte asemenea cruzimi. În sensul acestei Legi (art. 6), prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea şi supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor minime necesare vieţii şi bunăstării acestora.

Prin cruzime faţă de animale se înţelege: omorârea animalelor, din perversitate, precum şi prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte între animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul câinilor sau pentru a li se controla agresivitatea; folosirea de animale pentru expoziţii, publicitate, realizarea de filme sau în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă acestora suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri; abandonarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului; administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) reprezintă şi autoritatea naţională în domeniul protecţiei animalelor, având obligaţia de a stabili, prin ordin, condiţiile de deţinere, adăpostire şi întreţinere a animalelor (art. 8).

Condiţiile privind deţinerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, la propunerea ANSVSA (art. 9).

Deţinătorii de animale au obligaţia de a îngriji şi trata în mod corespunzător animalele bolnave sau rănite. Autoritatea sanitară veterinară poate dispune tăierea sau uciderea, după caz, a unui animal bolnav sau rănit, pentru a-l scuti de suferinţe inutile (art. 10).

Deţinătorii de animale care selecţionează un animal pentru reproducţie au obligaţia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice şi comportamentale ale speciei şi rasei respective, astfel încât să nu fie compromise performanţele, sănătatea şi bunăstarea descendenţilor (art. 11).

Condiţiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al preşedintelui ANSVSA. Transportatorii au obligaţia de a transporta animalele în condiţii corespunzătoare, în funcţie de specie, sex, vârstă, categorie de producţie, pentru a evita rănirea sau epuizarea fizică a acestora.

Animalele pot fi supuse intervenţiilor chirurgicale numai în cazurile motivate. Intervenţiile chirurgicale se efectuează sub anestezie locală, sau, după caz, generală, numai de către medici veterinari (art. 17). În timpul tăierii sau uciderii animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile. Tăierea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare.

Legea nu se referă la animalele folosite în scopuri ştiinţifice sau de diagnostic, pentru aceste domenii existând reglementări speciale. Totuşi, în cadrul art. 22, se precizează că animalele pot fi folosite pentru cercetarea ştiinţifică, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum şi în alte scopuri similare, numai atunci când obiectivul activităţii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implică folosirea animalelor.

Pentru nerespectarea prevederilor Legii sunt prevăzute amenzi contravenţionale  în valoare de 2 – 20 milioane de lei, iar dacă anumite abateri se repetă de trei ori în decurs de doi ani, pe lângă amenda contravenţională se poate aplica şi măsura confiscării animalelor.
ul Oficial al României, partea I, nr. 531 din 14 iunie 2004.


Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 1360 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?