Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Laptele şi carnea cabalinelor

Publicat: 08 iulie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Laptele tuturor speciilor de mamifere are aceleaşi componente din punct de vedere chimic.

Click pe poza pentru galerie!

Astfel, substanţa uscată din lapte este formată din aceleaşi substanţe organice: proteine, grăsimi, lactoză şi minerale: cenuşă. Diferenţa între specii o constituie faptul că toate aceste substanţe diferă din punct de vedere cantitativ.

În tabelul 1 este prezentată compoziţia chimică a laptelui de iapă, comparativ cu a altor câteva specii de animale de fermă:

 

Tabelul 1
Compoziţia chimică a laptelui la diferite specii de animale de fermă

Tabel compoziţie chimică lapteClick pe poza pentru galerie!

 

În ţara noastră nu se consumă lapte de iapă, dar popoarele asiatice (mongoli, chirchizi) îl consumă din timpuri străvechi, fie sub formă proaspătă, fie sub forma unei băuturi dietetice răcoritoare sau uşor alcoolice - mai ales sub formă fermentată, aceasta purtând denumirea de kumâs. Producţia de kumâs se bazează pe faptul că prin conţinutul extrem de ridicat în lactoză, în urma fermentaţiei laptele primeşte un gust specific plăcut.

Medicina tradiţională asiatică recomandă tratamentul cu lapte de iapă în special pentru unele afecţiuni gastrice, dar şi pentru tuberculoză sau tetanos. În urma tratamentelor făcute cu lapte de la diferite rase, s-a constatat că cele mai bune rezultate se obţin de la iepele Haflinger, care datorită docilităţii şi taliei lor se folosesc în special ca animale de agrement sau pentru hipoterapie.

Producţia de lapte la iapă variază între 2 şi 3 kg / 100 kg greutate vie. În ultimii ani au apărut ferme pentru producţia de lapte de iapă şi în ţările din Europa. Cu toate că iepele din rasele grele au o producţie de lapte mai mare, sunt preferate pentru exploatare în acest sens cele de talie mai mică aparţinătoare raselor naturale.

Motivul? Consumul redus de furaj pe kg de lapte produs rezistenţa mai bună la condiţiile de mediu şi implicit o activitate de reproducţie mult mai bună comparativ cu rasele grele.

Omul primitiv consuma carne de cal, fapt atestat de desenele descoperite într-o peşteră lângă Sarajevo. În antichitate, se sacrificau cai a căror carne era consumată la mesele rituale. Consumul de carne de cal a fost influenţat de-a lungul timpului şi de religie. În secolul al XVIII-lea s-a dat un edict prin care se interzicea consumul cărnii de cal de către creştini, acestei specii atribuindu-se alte utilizări cum ar fi călăria şi tracţiunea.

Prima măcelărie care comercializa carne de cal, s-a deschis în Franţa în 1865. Astăzi, carnea de cal nu se consumă în România, dar este apreciată în Europa centrală şi de vest, precum şi în Asia. Cel mai mare consum de carne de cal se întâlneşte în ţările C.E., Belgia înregistrând cel mai ridicat consum (3,8 kg / locuitor anual) fiind urmată de Luxemburg, Olanda, Italia şi Franţa Carnea acestei specii, este preferată datorită gustului ei plăcut, dat de particularitatea topirii grăsimii la temperaturi relativ scăzute (30-35oC) comparativ cu a altor specii.

Pentru îngrăşare sunt preferate rasele grele, cu sporuri mari de creştere, cu masă corporală mare. Calul realizează un randament la tăiere extrem de variat: de la 45 la 60 %. Carnea are o culoare roşie închis, fibra musculară este groasă, consistentă cu gust dulceag. Mai puţin marmorată şi perselată, ea este dietetică, uşor digestibilă şi fragedă.

În tabelul 2. este redată compoziţia chimică a cărnii de cal, comparativ cu alte specii de fermă:Tabelul 2
Compoziţia chimică a cărnii la diferite specii exprimată în procente

Tabel compoziţie chimică carneClick pe poza pentru galerie!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 2117 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?