Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Laptele sau viţelul? Ce alege familia Ianculovici?

Publicat: 20 august 2021 - 17:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În trecut, familia Ianculovici din Liubcova, com. Sicheviţa, creştea ovine, peste o sută de capete, dar lipsa mâinii de lucru a determinat-o să le vândă, prin 2005. S-au axat exclusiv pe creşterea vacilor pentru lapte. 

Nu furnizează laptele vreunui procesator. Se bazează pe clientela stabilă formată în timp. Ianculovici tatăl ajunge cu laptele şi în sate mai îndepărtate. Ce nu este vândut, este închegat. În aceste condiţii, viţeii nu stau prea mult timp în fermă. Sunt vânduţi destul de repede după fătare. Vine un comerciant şi îi ridică. Lucrurile sunt clare: unde laptele este vândut cu un preţ bun, interesul de a creşte şi îngrăşa viţei, pentru a-i vinde la şase sau opt luni, scade. Milorad are opţiuni ferme: ”Mie nu îmi convine să cresc viţei. Mai bine vând laptele”.

 Liubcova 2_b


Vaci păstorite cu gardul electric


Familia Ianculovici are terenuri proprii, dar a reuşit să obţină de la primărie, în chirie, un teren de nouă hectare şi să mai arendeze de la diferiţi proprietari. Fermierii obţin furaje de pe aceste terenuri, dar sunt nevoiţi să mai şi cumpere. Vacile sunt mai uşor de crescut decât oile. Firul de gard electric a înlocuit ciobanul.

 

Natură şi afaceri


Multe s-au schimbat în comună, în ultimii ani, datorită turismului. Pe malul Dunării au apărut pensiuni, altele sunt în construcţie. Milorad a investit şi el, împreună cu nişte rude apropiate, într-o pensiune, situată dincolo de şosea, la poalele unui deal împădurit. De pe terasă, vezi Dunărea curgând leneş, printre versanţi. Undele verzi sclipesc în soarele puternic al după-amiezii de sfârşit de iulie.

Liubcova 1_b 

 Citeşte AICI POVESTEA FAMILIEI Ianculovici!

 

un reportaj de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 2842 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?