Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LAPTELE ÎN UE: Mai scump la poarta fermei, dar pe minus la profit!

Publicat: 22 aprilie 2022 - 15:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Creșterea vacilor pentru lapte este unul dintre cele mai problematice sectoare agricole din România. Chiar dacă România urcă în clasamentul prețurilor, costurile de producție sunt tot mai mari.

O serie de provocări sau de probleme cad pe capul fermierului: scumpirile de tot felul (carburanți, furaje, medicamente veterinare, servicii etc.), lipsa forței de muncă, utilaje și echipamente tot mai costisitoare și, în vârful tuturor, prețul primit pentru lapte, mai ales dacă livrează laptele unui procesator.

laptele in UE 1_b 

CREŞTERI DE PREŢ FAŢĂ DE 2021


Începutul acestui an a adus, cel puțin din punct de vedere statistic, o veste bună: prețul laptelui a crescut și în România, nu mai este chiar unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.

În ianuarie, prețul mediu a fost 40,41 euro/100 kg (1 l lapte = 1,0295 kg lapte), cu 24,6% mai mult decât în ianuarie 2021 și cu 12,5% mai mare decât în decembrie 2021.

Prețul mediu la nivelul UE a fost în luna ianuarie de 42 euro/100 kg. În toate statele, cu excepția Ciprului (-0,8%), au fost înregistrate în ianuarie 2022 creșteri semnificative ale prețului laptelui la poarta fermei, față de ianuarie 2021. În Belgia, saltul a fost de 39,1%, în Irlanda 37,6%, în Danemarca 29,5%, în Franța 10,3%, în Germania 23,9%. La nivelul UE creșterea a fost de 20,5%.

pretul laptelui ue_b

 

PREŢ SUB COSTUL DE PRODUCŢIE


Creșterile de prețuri la poarta fermei sunt însă atenuate de creșterile costului de producție. Fermierii europeni se confruntă cu un decalaj mare între prețul încasat și costul de producție.

În Germania, fermierii au obținut anul trecut pentru lapte cu 19% mai puțin decât costul de producție. Fermierii francezi susțin că ar trebui să primească un preț minim absolut de 0,5 euro/1 kg de lapte pentru a reuși să obțină un mic profit.

Marjele de profit ale fermierilor europeni care cresc vaci de lapte au scăzut îngrijorător de mult în ultimii 30 de ani în Uniunea Europeană, din cauza costurilor de producție tot mai mari. În ultimi ani, fermierii cheltuiesc tot mai mulți bani pentru furaje, care au devenit tot mai scumpe, din cauza secetei.

laptele in UE 2_b 

LAPTE MAI PUŢIN ŞI MAI SCUMP


Prețurile laptelui pe lanțul de aprovizionare, până la consumatorul final, sunt în creștere în toată lumea, în contextul în care piața deja afectată de pandemie se așteaptă la probleme suplimentare ale aprovizionării cu îngrășăminte și furaje și suferă presiunile inflaționiste provocate de invazia Rusiei în Ucraina, a scris și Financial Times.

Fenomenele meteo nefavorabile din Noua Zeelandă, SUA și Australia s-au combinat deja cu creșterea prețurilor la gaze și întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de pandemie și pun presiune asupra producătorilor de lapte din cei mai mari cinci exportatori înainte de război.

Producția totală de lapte din Noua Zeelandă (cunoscută drept „Arabia Saudită a laptelui” deoarece controlează 35% din exporturile globale), UE, Australia, SUA și Argentina a scăzut cu 1,7% în ianuarie 2022, comparativ cu anul precedent, conform datelor brokerului de mărfuri StoneX. Producția de lapte a celor cinci producători a scăzut de la an la an, Noua Zeelandă și Australia înregistrând scăderi de peste 6%.

 

CE SPUN CEI MARII EXPORTATORI


După începerea războiului în Ucraina pe 24 februarie, prețurile produselor esențiale au crescut în continuare. Grăsimea anhidră din lapte, un produs lactat de bază, a atins un record de 7.111 de dolari pe tonă pe 15 martie, conform indicelui Global Dairy Trade, care monitorizează prețurile produselor lactate din Noua Zeelandă. Laptele praf integral, un produs comercializat în modul cel mai activ, a atins cel mai mare nivel din ultimii opt ani, luna aceasta.

Compania Fonterra din Noua Zeelandă, cel mai mare exportator de lactate din lume, a declarat săptămâna trecută că plătește fermierilor cu 30% mai mult pentru lapte decât în urmă cu un an și a prezis că prețul va crește în continuare. Noua Zeelandă și UE reprezintă aproximativ 70% din exporturile de lapte, urmate de SUA, Australia, Brazilia și Argentina.

 harta pret lapte UE_b

PREŢ MEDIU LAPTE ÎN STATELE UE - IANUARIE 2022

Euro/100 Kg

Sursa: date statistice publicate de Comisia Europeană

 

FERMIERII PREVĂD COLAPSUL

Creșterea prețului la energie și inputuri are deja un efect negativ covârșitor asupra costului de producție. Reprezentanții fermierilor din Asociația Europeană a Laptelui vorbesc despre un ”colaps dramatic” al sectorului laptelui și îi cer comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, să discute cu fermierii, cu procesatorii și cu marile magazine, pentru a găsi soluții care să facă munca fermierilor profitabilă.

 

Nutrien Ltd. din Canada, cel mai mare producător de îngrăşăminte din lume, îşi exprimă îngrijorarea potrivit căreia conflictul dintre Rusia şi Ucraina ar putea provoca întreruperi prelungite ale aprovizionării globale cu potasiu.

 

UNCSV a cerut statului să intervină de urgenţă în ajutorul agriculturii româneşti pentru subvenţionarea a două componente lovite de criza energetică şi cea cauzată de conflictul ruso-ucrainean: îngrăşămintele şi combustibilii. Click AICI şi vezi ce soluţii propun fermierii!

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1939 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?