Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Laptele ecologic poate fi diferenţiat de cel convenţional printr-un simplu test

Publicat: 04 februarie 2019 - 14:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Frauda alimentară este o chestiune aproape imposibil de demonstrat pentru cei care vor să facă diferenţa, spre exemplu, dintre culturile convenţionale şi cele ecologice.

Autorităţilor americane le-a trebuit nu mai puţin şapte ani pentru a demonstra faptul că trei fermieri din statul Nebraska vindeau soia şi porumb convenţional despre care susţineau că ar fi de fapt cultivate în sistem ecologic.

Deşi consumatorii şi autorităţile de reglementare pot fi uşor păcăliţi, este extrem de dificil să-i înşelăm pe oamenii de ştiinţă. Un nou studiu publicat recent în "Journal of Agricultural and Food Chemistry", demonstrează cum chimiştii pot utiliza analiza izotopilor pentru a face diferenţa între laptele convenţional şi cel organic.

Lapte_bIzotopii sunt atomi ai aceluiaşi element care au un număr diferit de neutroni. Deşi izotopii sunt identici din punct de vedere chimic, aceştia pot fi uşor detectaţi de către chimişti în laborator. Carbon-12, de exemplu, este cel mai comun izotop al carbonului şi are şase neutroni, în timp ce carbon-13 şi carbon-14 sunt izotopi mai puţin obişnuiţi, care au şapte şi, respectiv, opt neutroni. Deşi izotopii sunt identici din punct de vedere chimic, ei pot fi uşor detectaţi de către chimişti în laborator.

Prin urmare, rapoartele de izotopi (de exemplu, raportul carbon-13 la carbon-12) într-o probă dată pot servi ca o amprentă unică. În acest caz, deoarece vacile crescute pe diete convenţionale sau ecologice sunt hrănite cu plante diferite, rapoartele de izotopi din laptele lor ar trebui să fie diferite. La fel cum acidul linoleic şi acidul miristic - ambele tipuri de acizi graşi - au semnături izotopice total distincte.

Autorii au recunoscut că au folosit un eşantion foarte limitat pentru aceste analize, însă acest lucru ar trebui să fie gândit ca o dovadă a conceptului. Pentru a determina biomarkerii globali ai laptelui convenţional şi cel ecologic (dacă există), trebuie analizate eşantioane din întreaga lume.

Vizualizat: 858 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!