Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lapte şi carne la superlativ - Bălţata cu Negru Românească poate fi rentabilă

Publicat: 20 martie 2019 - 15:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermele de bovine specializate pe producţia de lapte pot să-şi sporească mult rentabilitatea. Se poate obţine mai multă carne de la efectivul de vaci pentru lapte? Răspunsul este categoric DA, iar soluţiile sunt la îndemâna crescătorilor.

Vacile specializate pentru producţia de lapte, aşa cum sunt cele din suprarasa Friză, din care face parte şi Bălţata noastră cu Negru (BNR), se deosebesc în esenţă de cele din rasele pentru carne sau pentru lapte şi carne (rase mixte) prin aceea că organismal lor este în stare să sintetizeze lapte proporţional cu cantitatea şi calitatea proteinelor şi glucidelor, alături de vitamine şi sărurile minerale introduse în raţia de furaje. Organismul celorlalte rase nu poate realiza astfel de performanţe. Sinteza laptelui se opreşte la un anumit nivel de la care surplusul de elemente nutritive introduse în raţie este transformat în sinteze de carne şi grăsime. Dezavantajul economic al vacilor specializate pentru producţia de lapte faţă de celelalte rase constă în faptul că descendenţa masculină a acestora (50%), precum şi vacile reformate nu pot fi valorificate rentabil pentru producerea de carne din cauza nedezvoltării corespunzătoare a masei musculare, a structurii carcasei şi a dimensiunilor fibrelor musculare. Din aceste cauze, ele nu au ,,aspectul comercial” cerut de piaţă pentru o astfel de valorificare şi, în consecinţă, veniturile obţinute de către fermier sunt mult diminuate.

Vitel_b

Beneficii doi în unu: tineret femel de elită şi tăuraşi de carne
Pentru a înlătura acest neajuns, există cel puţin trei variante de lucru, dintre care una - consider eu - este cea mai avantajoasă.
• Prima metodă constă în alegerea din şeptel a celor mai valoroase vaci din punct de vedere genetic pentru producţia de lapte şi conformaţie (40-50%), pe care fermierul să le folosească apoi la producerea generaţiei următoare a efectivului din fermă, împerechindu-le cu tauri din suprarasa Friză. Celelalte 60-50% vaci din efectivul total al fermei să le folosească numai pentru producerea de descendenţi hibrizi - prin încrucişarea lor cu tauri aparţinători raselor de carne - care vor avea un aspect comercial net superior viţeilor de rasă pură. Dacă ambele grupe de vaci sunt folosite pentru producerea laptelui, producţia de lapte marfă, pe fermă, nu se va diminua, iar structura genetică a efectivului se va ameliora. ~n plus, fermierul va avea avantajul că 50-60% din totalul viţeilor îi va putea vinde la un preţ cu cel puţin 30% mai mare decât în cazul viţeilor Bălţată cu Negru Românească de rasă pură.
• Cea de-a doua variantă pe care fermierul ar putea să o realizeze pentru a-şi spori rentabilitatea fermei de vaci BRN este următoarea: să împartă efectivul de vaci din fermă în două grupe în felul pe care l-am descris anterior la varianta I, dar să folosesacă pentru reproducerea întregului efectiv material seminal cu spermatozoizi sexaţi, care să producă în prima grupă de vaci (grupa de elită) numai femele (însămânţare cu spermatozoizi ,,X”), iar în cea de-a doua grupă, numai masculi hibrizi cu tauri de carne (însămânţare cu spermatozoizi ,,Y”). Se va putea obţine astfel de la elita fermei numai femele de rasă pură care să înlocuiască întregul efectiv de vaci din fermă, iar de la vacile din grupa a doua numai hibrizi cu tauri din rasele de carne.
• O altă metodă de lucru ne permite să creştem şi mai mult numărul tăuraşilor hibrizi cu rasele de carne. Numărul descendenţilor hibrizi care se poate obţine de la vacile BNR va creşte foarte mult prin procedeul următor. Este cunoscut faptul că pentru menţinerea mărimii efectivului din fermă la acelaşi nivel este suficient ca de la vacile din grupa elitelor să se obţină doar o femelă care să o înlocuiască la maturitate pe mama sa. O asemenea performanţă poate fi obţinută când uterul junincilor este încă virgin şi deci susceptibil de a realiza, cu sperma sexată, un procent ridicat de fertilitate. Rezultă de aici că descendenţii care se vor obţine din ciclurile de reproducere a vacilor elită - care urmează primului - se pot realiza numai cu material seminal care conţine spermatozoizi „Y”, recoltaţi de la tauri de carne, sporind astfel numărul de masculi hibrizi care se pot obţine în fermă. Cum tăuraşii (nu numai hibrizii, ci şi cei de rasă pură) realizează pe parcursul creşterii şi dezvoltării un spor mult mai mare în greutate decât femelele de aceeaşi vârstă, deducem că acest ultim procedeu este mai avantajos economic decât cele descrise mai înainte.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 2346 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?