Atingerea unui volum maxim de lapte nu mai este principalul scop în creşterea vacilor, atenţia fiind îndreptată acum spre productivitatea şi longevitatea pe tot parcursul vieţii, potrivit celor mai noi cercetări din domeniu, făcute publice cu ocazia Summit-ului Mondial al Laptelui, desfăşurat recent la Belfast, în Irlanda de Nord.
Potrivit directorului general al Institutului Agri-Food Biosciences (AFBI), dr. Sinclair Mayn, s-a ajuns la un moment în care vacile din Marea Britanie dau şi 50 de litri de lapte pe zi, un lucru de neînchipuit în multe ţări europene şi nu numai. Cu toate acestea, avertizează el, nu are nici un rost să se împingă în mod continuu o trăsătură în detrimentul altora. „Astăzi, vacile sunt capabile să producă 45 de litri şi chiar mai mult. Dacă aveţi hrană şi genetică, acestea vor atinge cu siguranţă acea performanţă optimă. Dar cred că mai corect ar fi să ne întrebăm cât de eficient ar fi asta din punct de vedere economic, în funcţie de locul în care te afli în lume?”.
Aşadar, este oare mai potrivit să creştem o sută de vaci care produc 45 de litri de lapte pe zi sau 200 de vaci care dau 22 de litri într-o zi? Desigur, răspunsul poate avea abordări diferite, în funcţie de disponibilitatea hranei şi de capacitatea de gestionare a resurselor dintr-o fermă. „Trebuie să înţelegem amprenta ecologică a acestor sisteme diferite şi apoi este cazul să ne întrebăm care este cel mai bun lucru pentru fiecare ţară în parte şi, în cele din urmă, pentru o fermă individuală”, consideră cercetătorul britanic.
Cercetarea în domeniul reproducţiei bovine nu mai este atât de concentrată pe producţia de lapte, ci mai degrabă pe viaţa productivă a animalelor. „Nu are sens să creştem vaci care dau o producţie de 12.000 de litri pe lactaţie dacă viaţa acesteia se încheie după numai două lactaţii. Ceea ce avem nevoie este un animal care va produce o cantitate mare de lapte pe parcursul vieţii sale şi va avea o bunăstare bună pe tot parcursul vieţii şi va fi mai puţin predispus la boli şi la stres metabolic”, susţine Sinclair Mayn, care este de părere că nu trebuie discutat doar despre randamentul producţiei de lapte, ci şi de compoziţia acestuia, de conţinutul de grăsime şi de proteină, care definesc un lapte de înaltă calitate.
VACA POATE HRĂNI LUMEA ŞI PROTEJA MEDIUL
Liderii politici şi cei apropiaţi mediului agricol au căzut de acord, cu ocazia Summit-ului Mondial al Laptelui de la Belfast, că sectorul lactatelor poate juca un rol vital în furnizarea de alimente nutritive şi protejarea mediului înconjurător. Cu această ocazie, Judith Bryans, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Producătorilor de Lapte, a ţinut să amintească faptul că industria laptelui asigură hrana pentru şase miliarde de consumatori, iar 20 dintre ţările producătoare au aderat la iniţiativa globală numită „Declaraţia de la Rotterdam”, care se angajează să atingă obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Prezent şi el la conferinţa din Irlanda de Nord, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă, Phil Hogan, a declarat că exporturile UE au continuat să crească, chiar dacă sectorul nu este încă sută la sută adaptat la mediul post-cotă. El a spus că este nevoie de un angajament continuu pentru sustenabilitate „de la fermă la furculiţă”.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)
Un articol semnat de Liviu GORDEA