Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LAPTE mult sau de CALITATE?

Publicat: 08 decembrie 2017 - 00:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Atingerea unui volum maxim de lapte nu mai este principalul scop în creşterea vacilor, atenţia fiind îndreptată acum spre productivitatea şi longevitatea pe tot parcursul vieţii, potrivit celor mai noi cercetări din domeniu, făcute publice cu ocazia Summit-ului Mondial al Laptelui, desfăşurat recent la Belfast, în Irlanda de Nord.

Potrivit directorului general al Institutului Agri-Food Biosciences (AFBI), dr. Sinclair Mayn, s-a ajuns la un moment în care vacile din Marea Britanie dau şi 50 de litri de lapte pe zi, un lucru de neînchipuit în multe ţări europene şi nu numai. Cu toate acestea, avertizează el, nu are nici un rost să se împingă în mod continuu o trăsătură în detrimentul altora. „Astăzi, vacile sunt capabile să producă 45 de litri şi chiar mai mult. Dacă aveţi hrană şi genetică, acestea vor atinge cu siguranţă acea performanţă optimă. Dar cred că mai corect ar fi să ne întrebăm cât de eficient ar fi asta din punct de vedere economic, în funcţie de locul în care te afli în lume?”.

Aşadar, este oare mai potrivit să creştem o sută de vaci care produc 45 de litri de lapte pe zi sau 200 de vaci care dau 22 de litri într-o zi? Desigur, răspunsul poate avea abordări diferite, în funcţie de disponibilitatea hranei şi de capacitatea de gestionare a resurselor dintr-o fermă. „Trebuie să înţelegem amprenta ecologică a acestor sisteme diferite şi apoi este cazul să ne întrebăm care este cel mai bun lucru pentru fiecare ţară în parte şi, în cele din urmă, pentru o fermă individuală”, consideră cercetătorul britanic.
Cercetarea în domeniul reproducţiei bovine nu mai este atât de concentrată pe producţia de lapte, ci mai degrabă pe viaţa productivă a animalelor. „Nu are sens să creştem vaci care dau o producţie de 12.000 de litri pe lactaţie dacă viaţa acesteia se încheie după numai două lactaţii. Ceea ce avem nevoie este un animal care va produce o cantitate mare de lapte pe parcursul vieţii sale şi va avea o bunăstare bună pe tot parcursul vieţii şi va fi mai puţin predispus la boli şi la stres metabolic”, susţine Sinclair Mayn, care este de părere că nu trebuie discutat doar despre randamentul producţiei de lapte, ci şi de compoziţia acestuia, de conţinutul de grăsime şi de proteină, care definesc un lapte de înaltă calitate.

vaca_b

VACA POATE HRĂNI LUMEA ŞI PROTEJA MEDIUL

Liderii politici şi cei apropiaţi mediului agricol au căzut de acord, cu ocazia Summit-ului Mondial al Laptelui de la Belfast, că sectorul lactatelor poate juca un rol vital în furnizarea de alimente nutritive şi protejarea mediului înconjurător. Cu această ocazie, Judith Bryans, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Producătorilor de Lapte, a ţinut să amintească faptul că industria laptelui asigură hrana pentru şase miliarde de consumatori, iar 20 dintre ţările producătoare au aderat la iniţiativa globală numită „Declaraţia de la Rotterdam”, care se angajează să atingă obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Prezent şi el la conferinţa din Irlanda de Nord, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă, Phil Hogan, a declarat că exporturile UE au continuat să crească, chiar dacă sectorul nu este încă sută la sută adaptat la mediul post-cotă. El a spus că este nevoie de un angajament continuu pentru sustenabilitate „de la fermă la furculiţă”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de Liviu GORDEA

Vizualizat: 1965 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?