Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lapte de vacă sau de capră?

Publicat: 15 iunie 2010 - 11:00
6 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De foarte multe ori ne întrebăm: este mai “bun” laptele de capră decât cel de vacă? În cele ce urmează încerc să dau unele răspunsuri şi, ca să fiu mai succint, o să folosesc, comparativ, câteva tabele din literatura de specialitate.

Click pe poza pentru galerie!

Este bine să precizez, încă de la început, că atât în ţara noastră, cât şi pe plan mondial, producţia de lapte de capră este, cantitativ, mult mai mică, decât cea de vacă, motiv pentru care disponibilul pe piaţă este mult diminuat. După datele publicate de FAO, lapte de capră este produs îndeosebi în Europa, America, Asia şi Africa, în cantităţi de 12 ori mai mici decât cel de vacă.

 

Comparaţie

Cantitatea şi calitatea laptelui produs, atât de vaci cât şi de capre, este heterogenă şi depinde de foarte mulţi factori, greu de cuantificat, ca de exemplu: genetici, fiziologici, organizatorici, nutriţionali, mediu etc. În medie, însă, valorile componentelor laptelui sunt cele reprezentate în tabele, cu rezerve faţă de autor şi de metoda de analiză folosită.

Una din cele mai semnificative diferenţe între laptele de vacă şi cel de capră este compoziţia şi structura grăsimii. Globulele de grăsime sunt de cinci ori mai mici în laptele de capră şi sunt dispersate uniform, asigurând o amestecare omogenă a grăsimii, în întreaga cantitate de lapte.

Laptele de capră are un conţinut mai ridicat de acizi graşi cu lanţ scurt, decât cel de vacă. De asemenea, eter glicerolul, care este foarte important în nutriţia nou-născuţilor, se află în cantitate mai mare, iar acidul azotic în cantitate mai mică, ceea ce este semnificativ pentru prevenirea apariţiei sindromului de ficat gras.

Conţinutul în colesterol se încadrează între limite destul de largi, respectiv 14-17 mg/l lapte, la vacă şi 11-25 mg/l la capră.
Reacţia laptelui de capră este alcalină, asemănătoare cu laptele provenit de la femeie. Laptele de vacă are o reacţie acidă, care creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, fungilor şi a viruşilor.

Compoziţia cazeinei din lapte este foarte diferită între cele două specii pe care le analizăm. Cazeina din laptele de vacă este formată din 55% , 30% şi 15% k-cazeină, în timp ce în laptele de capră are o altă distribuţie: 19%1, 21% 2 şi 60% -cazeină. Coagulul din laptele de capră este mai puţin dens decât celdin laptele de vacă şi, în consecinţă, uşor de digerat.

Datorită conţinutului mai mic în-cazeină şi mai crescut în -cazeină, laptele de capră coagulează în stomac în proporţie de până la 2%, comparativ cu cel de vacă, care precipită într-o proporţie de aproximativ 10%. În privinţa conţinutului proteinei în amino-acizi esenţiali şi semiesenţiali, laptele de capră are cea mai ridicată valoare biologică.

Din acest motiv este recomandat în hrana copiilor, a celor vârstnici, dar şi a bolnavilor, în mod deosebit a celor suferinzi de diabet.
Deşi valorile sunt foarte apropiate, s-a stabilit că lactoza se găseşte în cantitate mai mare în laptele de vacă.

La ambele specii de rumegătoare, în lapte, au fost identificate cantităţi mici de enzime ca ribonucleaze, alcalin fosfataze şi lipaze, cu menţiunea că la capră xanthin oxidazele se găsesc în cantitate foarte mică, în comparaţie cu laptele de vacă. Aceste din urmă enzime pot deveni libere în procesul mecanic de prelucrare a laptelui, se absorb la nivel intestinal, ajung în sânge şi provoacă microfisuri arterelor şi inimii.

Organismul uman reacţionează prin creşterea nivelului de colesterol din sânge, care se depune pe aceste “răni”.
În laptele de capră se găsesc în cantitate mai mare vitaminele A, B1 şi B3 dar mai puţine vitamine B6, B12 şi acid folic.

 

Conţinutul în minerale şi vitamine

Dintre minerale, laptele de capră conţine mai mult Ca, K, Mg, Cl şi Mn, iar cel de vacă este bogat în Na, Fe, S, Zn şi Mb.
Conţinutul în vitamine, elemente minerale şi alţi principii nutritivi din lapte poate fi modificat major în condiţiile întreţinerii animalelor pe păşune. Compoziţia floristică diversă este agreată de capre care consumă de trei ori mai multe specii de plante decât bovinele.

În toate materialele pe care le-am parcurs pentru a întocmi acest articol, se specifică faptul că între compoziţia chimică a laptelui de vacă şi de capră există foarte multe asemănări, iar acolo unde se constată mici diferenţe, pot fi implicaţi factori tehnici de analiză. Sunt însă şi diferenţe mari de conţinut sau de structură, pentru unii componenţi, pe care am încercat să îi scot în evidenţă.

Aceştia sunt de fapt “responsabili pentru calitatea” laptelui de capră, pentru a putea fi folosit în alimentaţia copiilor şi a oamenilor bolnavi, fără a minimiza însă importanţa laptelui de vacă.

În concluzie, având în vedere valoarea biologică a laptelui pentru nutriţia umană, recomand atât consumul laptelui de vacă, cât şi a celui capră.

 

Compoziţia în acizi graşi nesaturaţi


Tabel 1 compoziţie lapteClick pe poza pentru galerie!

 

Compoziţia în acizi aminaţi a cazeinei laptelui de oaie, capră şi vacă

Tabel 2 compoziţie lapteClick pe poza pentru galerie!

 

 

Compoziţia chimică a laptelui (/100 ml)

Tabel 3 compoziţie lapteClick pe poza pentru galerie!

 Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008

 

 

Vizualizat: 10057 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
Redactia Ferma
|
01. 04, 2017. Wednesday 15:04

Multumim pentru opinie. Opiniile si comentariile (adevarate sau neadavarate) sunt libere, adica fiecare poate scrie orice doreste (avizat sau neavizat, argumentat sau nu), in schimb NOI, cei care informam, si autorii articolelor noastre nu putem scrie decat corect si obiectiv, fundamentat stiintific, asa cum facem de 20 de ani de cand informam agricultura, evident, asumandu-ne eventualele greseli, pe care le corectam daca e cazul. Acum nu este cazul unei corectii, ci doar a unei precizari, ca sa ne facem intelesi:
Precizam ca laptele foarte alcalin poate fi, de asemenea, mediul favorizant pentru dezvoltarea de fungi, dar in articol autorul s-a referit la reactie si nu la valoare. Laptele de vaca e foarte bun pentru consum (articolul nu incerca sa demonstreze contrariul) iar pH-ul de 6.4-6.7 (cit e la laptele proaspat de vaca) nu este un mediu nociv.

5.
RUSINE
|
10. 26, 2016. Wednesday 17:51
RUSINE, SCRIETI ACEST ARTICOL IN 2008 SI NICI IN PREZENT NU ATI SESIZAT GRESALA MAJORA CA DE CHIMIE DE SCOALA GENERALA, MEDIUL ALCALIN FAVORIZEAZA FUNGIILE, VIRUSII ETC.SI DELOC CEL ACID, PACAT OAMENII INTERESATI CITESC SI NU REALIZEAZA GRESALA,SI O IAU DREPT CORECTA INFORMATIA, RUSINE!
4.
El Greco
|
06. 25, 2014. Wednesday 14:17
Cel mai bun lapte de capra - EL GRECO (fara miros/gust de excremente). Alaptez si am testat lapte de la mai multi producatori, dar El Greco e singurul pe care pot sa-l consum.
3.
Sanatate la usa ta...
|
06. 20, 2014. Friday 09:14
http://www.kapriflor.ro/
2.
lapte de capra in Cluj
|
05. 18, 2012. Friday 12:36
Distribuim lapte de capra la domiciliu in Cluj-Napoca. Informatii la tel 0740036690. Vizitati pagina noastra, un LIKE pe pagina, sau adaugati-ne la prieteni, si veti afla toate noutatile despre noi, veti gasi articole interesante despre laptele de capra si beneficiile unei alimentatii sanatoase. :) http://www.facebook.com/laptecapracluj
1.
Vand lapte si branza de capra in Bucuresti
|
05. 11, 2010. Tuesday 20:11
Vand lapte , branza si alte produse din lapte de capra (cas , urda , cascaval) in Bucuresti . Toate produsele sunt naturale 100 % . Livrare gratuita la domiciliu in sector 4 si o data pe saptamana in restul sectoarelor . Telefon: 0721.257.307 Andreea
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?