Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Lapte - BRÂNZĂ - turism

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 03:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sommet de l’Elevage s-a impus în topul mondial al manifestărilor de profil datorită calității și numărului mare de animale expuse, precum și datorită activităților conexe desfășurate cu această ocazie. 

Desigur, vizitele în ferme, organizate atât în perioada târgului, cât și în zilele premergătoare, sunt cele care întregesc imaginea despre „industria” creșterii animalelor din această zonă a Franței.

Pășune naturală, vaci de lapte, brânză (fabricată în fermă) - valorificare prin agroturism! Aceasta ar putea fi foarte pe scurt povestea unei ferme tipic franțuzești.
Una dintre fermele vizitate anul acesta a fost GAEC des Violettes, situată la aproximativ 30 km sud-vest de Clermont Ferrand. Aurières, mica localitate de care aparține ferma, are 240 de locuitori și este situată la altitudinea de 1000 m.
GAEC-ul, forma specifică de organizare a exploatației, este formată din asocierea a două familii, Jean Valère & Myriam Randanne și Pauline & Rémi Bony. Unul dintre fermieri, Rémi Bony, a fost cel care ne-a prezentat ferma.

Baza furajeră. Exploatația deține 65 ha folosite pentru pășunat și producerea de fân. Animalele sunt întreținute pe pășune aproape 7 luni pe an, de la mijlocul lunii aprilie și până la final de octombrie. Iarna, animalele sunt furajate numai cu fân, siloz de iarbă și supliment de concentrate. Acesta este practic specificul local, 85% din suprafața zonei fiind ocupată de pășuni naturale protejate. Numai 5 ha sunt cultivate cu un amestec de graminee și folosite pentru siloz. 20 ha sunt folosite pentru pășunat și alte 30 ha pentru fân. În primăvară, când producția de iarbă este mare, cosesc și o parte din pășune. Mai mult de jumătate din teren este arendat, iar suprafața este foarte fragmentată. Un grafic complex păstrează evidența rotației parcelelor de pășunat.

Ferma crește 40 vaci cu lapte și 30-40 capete tineret (vițele și juninci). Numai tineretul femel este păstrat, tăurașii îi vând la 2-4 săptămâni după fătare. Fermierii preferă să crească două rase: Abondance (specifică regiunii) și Montbeliard, atât în rasă pură, cât și metiși. Rasa Abondance este foarte bine adaptată creșterii pe pășunile montane, iar Montbeliard este preferată pentru producția mare de lapte. Animalele din rasă pură se află în controlul oficial al producției, reproducția se face prin însămânțare artificială iar obiectivele de ameliorare urmărite sunt: picioare, uger, conținut de grăsime și de proteină în lapte.

Adăpostul este simplu, cu pereți din lemn, alee centrală de furajare și două rânduri de cușete pe laturi. În capătul grajdului se află unitatea de muls 2x4. Cușetele sunt acoperite cu un material gros din cauciuc, iar suplimentar folosesc rumeguș și paie tocate. Pentru furajarea suplimentară există două distribuitoare automate. Vacile sunt identificate prin dispozitive electronice atașate.
Ferma atrage anual între 3.000 și 4.000 de vizitatori, iar această activitate este la fel de importantă ca și producția de lapte. Practic, cu un efectiv mic și o producție de lapte la limita eficienței, valorificarea este cheia succesului. Un model care poate fi aplicat și la noi!

BRÂNZA LOCALĂ “SAINT NECTAIRE”

Producția de lapte a fermei GAEC des Violettes nu este mare, producând puțin peste 200 mii litri/an. Laptele este transformat în brânză Saint Nectaire, zilnic (mai puțin duminica, atunci când laptele este livrat pentru procesare, dar transformat tot în brânză Saint Nectaire). Acest tip de brânză este produsă numai în această regiune și este marcă înregistrată și protejată.
Lipite de grajd sunt atât mica fabrică de procesarea laptelui, cât și magazinul unde vând mai mult de jumătate din producția de brânză. Ferma este inclusă în traseele turistice tradiționale și deschisă vizitatorilor cărora li se oferă atât „tururi” ale fermei, cât și degustări de produse locale și activități pentru copii.

 Un articol semnat de Gheorghe GHIȘE

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 1143 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?