Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La ferma de cervide

Publicat: 04 iulie 2018 - 12:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aer curat, cerbi, căprioare, multă vegetaţie şi o pensiune retrasă la Poalele Munţilor Făgăraş, departe de agitaţia cotidiană. Toate acestea formează un peisaj deosebit şi mirific, parcă rupt din poveşti. Aceasta este şi impresia turiştilor care vin aici să viziteze ferma de cerbi din Poiana Neamţului. Complexul montan îi aparţine unui fermier curajos care a dorit ca pe lângă necuvântătoarele obişnuite, să crească şi cervide. Dacă la început părea o investiţie costisitoare şi îndrăzneaţă, acum s-a dovedit că a fost o alegere corectă.

“Pentru că deţin o pensiune în Poiana Neamţului, situată la o altitudine de peste 700 m, într-o zonă împădurită, la poalele Munţilor Făgăraş, am crescut pe lângă cabană pui de căprioare. Însă, conform legislaţiei româneşti, aceste cervide nu puteau fi ţinute legal. De aici mi-a venit ideea să găsesc o soluţie legală prin care să pot creşte animale sălbatice în jurul pensiunii, pentru a fi văzute şi admirate de turişti”, explică Ilie Stoica, crescător de bovine.

La ferma de cervide_b

Călătorie cu peripeţii
Şi cum nimic nu este întâmplător, exact în perioada când fermierul dorea să-şi îmbogăţească vizual afacerea, Ilie Stoica a petrecut câteva zile de concediu în Germania. Acolo a indentificat mai multe ferme de cerbi. Imediat a avut o discuţie punctuală cu unul dintre crescători, căruia i-a solicitat să-i vândă câteva exemplare pentru a putea fi duse în România. Doar că acţiunea în sine a fost ceva mai complicată. “În februarie 2008 am achiziţionat de la un fermier german un număr de cinci ciute şi un cerb. După mai multe peripeţii cu care m-am confruntat în Germania, am reuşit să le transport în condiţiile legii nemţeşti în România. Asta a presupus asigurarea unor adaptoare pentru apă şi furaje, compartimente, în mijlocul de transport, separate pentru cerb şi ciute, o mulţime de analize medicale etc. Pentru fiecare animal mi s-a eliberat câte un paşaport, care a fost comunicat pe intranet la Direcţia Sanitară Veterinară. Pe scurt, aceasta este povestea achiziţionării şi a transportului lor în România. Am început cu un efectiv de cinci ciute şi un cerb, iar în primul an fiecare femelă mi-a fătat câte un pui. Şi uite aşa, încet-încet, în câţiva ani am ajuns la un efectiv de 35 de capete de femele şi masculi”, povesteşte fermierul.

Cerbii, punct de atracţie pentru turişti
Gingaşe şi prietenoase, cervidele au devenit vedetele principale din zonă şi atrag sute de turişti la ferma de pe Valea Avrigului. Majoritatea celor care îşi petrec concediile în judeţul Sibiu bifează pe lista punctelor de vizită şi celebra fermă de cerbi. “Am constatat cu plăcere să văd că cerbii şi căprioarele sunt un punct de atracţie pentru turişti. Mulţi dintre aceştia vin aici special ca să viziteze ferma. În urmă cu câţiva ani am început să dau şi altor doritori să crească cerbi şi ciute în ţară, să se bucure de frumuseţea acestor animale. Cea mai mare satisfacţie a mea este plăcerea de a le avea în preajmă şi de a oferi şi altora posibilitatea de a vedea această specie, care cândva popula în număr foarte mare pădurile din ţara noastră”, adaugă Ilie Stoica.
Fermierul îşi propune să continue această activitate, însă nu se gândeşte să extindă nici ferma de cerbi şi nici ferma de bovine. Îşi doreşte doar să le păstreze la acelaşi nivel.

Ilie Stoica_b
Ilie STOICA, crescător de cervide: “Cea mai mare satisfacţie este plăcerea de a le avea în preajmă şi de a le oferi şi altora posibilitatea să le vadă”.

INVESTIŢIE DE PESTE 15.000 DE EURO
În cele din urmă, ferma de cerbi s-a dovedit o alegere bună pentru imaginea complexului pe care îl deţine fermierul, însă cu multe costuri în plus. Totuşi, Ilie Stoica nu are de gând să renunţe la prietenii săi încoronaţi. “Nu putem discuta de un avantaj material ca urmare a acestei activităţi. Pentru a fi bine întreţinute, este necesar să le asiguri o hrană corespunzatoare cu supliment de masă verde, cereale, ceea ce înseamnă o cheltuială majoră. Investiţia cu ferma de cerbi s-a ridicat la peste 15.000 de euro. În cadrul exploataţiei pe care o am, pe lângă cervide, deţin şi o fermă de bovine. De asemenea, mai cresc şi porci, păsări, cai, tot ce poate să ţină un om gospodar pe lângă casă. Dar la cervide tot nu renunţ”, a decis Ilie Stoica.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 111 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?