Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La Avicola Matca găinile sunt în bunăstare

Publicat: 12 martie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Societatea Condor Matca respectă standardele europene de creştere şi exploatare a efectivelor de păsări ouătoare. Aici nu se pune problema modernizării. Societatea respectă toate cerinţele comunitare

Click pe poza pentru galerie!

Din anul 2007, la Condor s-a pus în operă un program investiţional pentru retehnologizarea întregului flux de producţie. Printr-un proiect Sapard, cu o linie de finanţare de circa 2 milioane de euro, s-au modernizat toate halele tehnologice.


Generalul Iarnă n-a învins!

Acum, în această perioadă de început de an, s-a trecut la înlocuirea găinilor bătrâne cu tineret. Este pregătit corespunzător un spaţiu tehnologic pentru intrarea în circuitul productiv a unui lot de 45.000 de puicuţe în vârstă de 15 săptămâni.

Problemele specifice acestei ierni, căderile masive de zăpadă, nu au afectat aproape deloc activitatea societăţii Condor Matca. Deşi au fost câteva întreruperi cu energia electrică, nu s-a întâmplat mare lucru, pentru că au intrat în funcţiune grupurile generatoare pentru producerea curentului electric.

 

Găini fericite cu libertatea de ouat sub aripă

Când am ajuns la SC Condor SA Matca, găinile erau… fericite! Mi-am zis că probabil pachetul pregătit de autorităţile noastre şi cele comunitare pentru bunăstarea păsărilor producea efectele. Citisem nu demult în presă, că Guvernul Boc, cu ministru cu tot (cel de resort, bineînţeles!) se tooooot preocupă ca zburătoarele să aibă deplina fericire de a se oua!

Găinile ouătoare aveau… “la purtător, sub aripă”, libertatea de a-şi exprima comportamentul natural! Başca, celelalte patru libertăţi rămase, din codul stabilit de Consiliul pentru Bunăstarea Animalelor din Marea Britanie: libertatea faţă de teamă şi stres, faţă de durere şi boală, faţă de disconfort şi libertatea faţă de senzaţiile de foame şi de sete.

 

Însă, înainte de toate…

„Suntem cei mai bucuroşi că a crescut preţul la ouă în timpul sărbătorilor de iarnă. De la 0,12 lei, cât a fost prin mai-iunie 2011, la 0,31 la ora actuală. Se menţine, nesperat şi la această dată, la un nivel destul de bun. Noi vrem să fie cât mai mare preţul ca să recuperăm din pierderi, care au fost prea mari în lunile de primăvară-vară din anul trecut!”, ne-a declarat Ion Gavril (foto), managerul societăţii.

• Pierderile nu se mai pot recupera. Societatea din Matca a rezistat crizei cum a putut mai bine. Dar, cu toate acestea, pierderile din cursul anului recent încheiat au atârnat destul de greu în balanţă. S-a recuperat ceea ce s-a mai putut.

Totuşi, „Dacă facem un raport la preţul de cost, produceam ouă cu 0,25 lei şi-l vindeam la mai puţin de jumătate, cu 0,12 lei/buc. Acum s-a inversat roata, dar nu ştim cât o să ţină. Din punct de vedere financiar, zicem că suntem pe linia de plutire, mulţumim lui Dumnezeu! - ceea ce nu este un lucru de neglijat!”, a continuat directorul unităţii.

• Găinile s-au pus pe ouat! La Condor Matca producţia este bună, în funcţie de vârsta păsărilor, de ciclul biologic, de potenţialul genetic al rasei. Producţia zilnică este constantă, 100.000 de ouă la un efectiv de 122.000 de găini ouătoare.

În producţie este hibridul Lohmann, specializat pe producţia de ouă. Sunt păsări şi de 25 de săptămâni care au un procentaj de ouat de 94-95 la sută, sunt şi găini de 55 de săptămâni, cu 88 la sută procentaj de ouat, dar şi găini mai bătrâne, spre final de ciclu de producţie, care au 65 la sută procent de ouat.

Pentru acest an, conducerea societăţii urmăreşte ca obiectiv popularea fermelor la capacitatea optimă. În luna martie, se intenţionează achiziţionarea unui un lot de 82 de mii de puicuţe efectiv matcă, de la Avicola Bucureşti.

• Mai puţine păsări. Efectivul total al exploataţiei avicole este de aproximativ 170.000 de capete. „Puţin, la vremea actuală, faţă de 200 mii de păsări câte ar fi trebuit să avem, dar le-am tăiat de necesitate în lunile de vară, când a fost criză de cereale”, a explicat Ion Gavril.

• Un gând prea îndepărtat - investiţiile! Conducerea exploataţiei nu se gândeşte, deocamdată, la investiţii. Cu toate că ar mai trebui unele dotări: o microfabrică de nutreţuri combinate, capacităţi de însilozare, un microabator. Dar nu sunt posibilităţi financiare. Presiunea mare este programul Sapard, la care mai sunt de plătit rate încă cinci ani.

• Hrana păsărilor, asigurată până aproape de... alegeri! Spuneam la început că păsările de la Matca nu au senzaţii de foame şi sete. Cerealele necesare pregătirii hranei sunt asigurate până la jumătatea anului viitor. Exploataţia deţine o suprafaţă de 265 de hectare, din care au fost semănate 80 de hectare cu grâu toamna trecută.

În campania de primăvară, restul suprafeţei va fi însămânţat cu porumb şi floarea-soarelui, adică cerealele care interesează societatea. Restul ingredientelor vor fi achiziţionate, etapizat, de la firmele specializate.

• Viitorul, în... degrade! La întrebarea despre viitorul aviculturii, răspunsul directorului Ion Gavril pare a avea o notă de pesimism: „Viitorul ar trebui să-l vedem în roz, dar depinde de guvernanţii ăştia cum au grijă de noi! Dacă o să aibă grijă cum a avut-o în anii din urmă, atunci perspectivele nu sunt aşa de mari”.

Vizualizat: 1748 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?