Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Kraiburg Wingflex: 2 mp de productivitate pură

Publicat: 17 ianuarie 2011 - 13:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Odihna îndelungată este esenţială pentru productivitatea vacilor de lapte, deoarece în decubit vascularizarea ugerului se îmbunătăţeşte cu 30%, iar rumegarea este cu 70% mai intensă. Odihna îndelungată presupune, în acelaşi timp, scăderea solicitării onglonului (din punct de vedere mecanic, chimic şi infecţios), realizându-se prin aceasta prima condiţie pentru obţinerea unor animale performante: sănătatea ongloanelor

Click pe poza pentru galerie!

Dereglarea ritmului la odihnă, cu perioade de şedere prea scurte, prea lungi sau prea puţine ca număr poate genera probleme la asimilarea hranei, dereglarea metabolismului animalului şi înrăutăţirea sănătăţii onglonului.

Aşezarea şi ridicarea vacilor trebuie să se facă în condiţii cât mai apropiate de cele naturale, de aceea se impune dotarea grajdurilor cu limitatoare de grabăn şi de piept flexibile, dar şi cu pardoseli de odihnă moi şi sigure la alunecare, corespunzătoare nevoilor animalului.

În ceea ce priveşte comportamentul natural în decubit, boxa de odihnă trebuie să permită abordarea de către animal a tuturor celor cinci poziţii de referinţă observate în natură: aşezarea pe piept (43%), îndoirea membrului superior în faţă (20%), membrul inferior îndoit în spate (22%), total pe o parte (7%) şi poziţia “de dormit” (8%).

Modul de proiectare a boxei de odihnă, în special a limitatorului de greabăn şi de piept, nu trebuie să stânjenească în nici un fel individul. Dacă animalul nu poate aborda una dintre poziţii, de exemplu nu-şi poate întinde membrul superior, acesta va rămâne culcat în altă poziţie prea mult timp, iar perioada totală de odihnă se va scurta.

Schimbarea naturală a poziţiilor de odihnă ajută la echilibraea sarcinilor şi împiedică suprasolicitarea unei anumite părţi a corpului, fenomen ce dereglează vascularizarea în zona articulaţiilor sensibile şi cauzează plăgile la nivelul pielii (în zona jaretului).


Taurinele se odihnesc pe suprafeţe moi

Articulaţiile fiind sensibile şi foarte puţin protejate, se impune existenţa unei pardoseli moi, cu o deformabilitate de minim 20 mm, cu condiţia ca suprafaţa respectivă să-şi păstreze proprietăţile timp îndelungat, astfel încât după mai mulţi ani să poată oferi acelaşi confort. Pardoselile care după câţiva ani se întăresc reduc semnificativ timpul de odihnă.

Verificarea confortului la odihnă se impune mai ales atunci când creşte numărul afecţiunilor podale. Inflamarea articulaţiilor şi plăgile pielii, însoţite de pierderea firelor de păr, apar îndeosebi la jaret. În decubit, pielea animalului este solicitată de sarcina mare a corpului acestuia. Stratul adipos şi ţesutul muscular pot susţine pe o perioadă limitată de timp irigarea pielii cu sânge.

Dacă, însă, sarcina este prea mare sau durează prea mult, la nivelul pielii apar escare, iar la rădăcina firelor de păr se produc inflamaţii. Afecţiunile de la nivelul pielii se produc îndeosebi în zonele aflate în contact direct cu oasele animalului (zona jaretului).

În schimb, pe o pardoseală deformabilă greutatea animalului se distribuie uniform pe suprafaţă şi nu punctual, iar pielea va fi mai bine hrănită cu substanţe nutritive (Figurile 1 şi 2).

Un alt factor care favorizează odihna îndelungată constă în faptul că pardoselile moi oferă şi o rezistenţă mai bună la alunecare, animalul aşezându-se fără teamă pe suprafeţele moi.

 

PARDOSEALA DE ODIHNĂ WINGFLEX

Pardoseala Wingflex combină în mod ideal avantajele cuşetei cu cele ale aşternutului adânc, rezultând cel mai bun confort la odihnă şi productivitatea optimă.

Pardoseala înaltă „Wingflex“, cu 60 mm grosime, se poate curăţa uşor, economisind astfel timpul de lucru şi paiele. Profilul inovativ cu aripi dedesubt oferă cea mai mare deformabilitate, cu păstrarea timp îndelungat a stabilităţii şi elasticităţii.

De asemenea, pardoseala are deformabilitatea ideală pentru orice solicitare din partea animalului. Modul de solicitare a pardoselii atunci când animalul este aşezat diferă de cel presupus de ridicare. Lamelele profilului de dedesubt se aşază perfect atunci când animalul se odihneşte şi amortizează şocurile articulaţiei carpiene la ridicare.

Panta integrată din spate favorizează scurgerea lichidelor şi uscarea rapidă, altă condiţie pentru sănătatea onglonului.

Montajul cu profile în serie şi cu şuruburi speciale din inox completează acest sistem profesionist.
Durabilitatea pardoselii a fost deja testată şi confirmată de organismul german DLG.

Vizualizat: 809 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Informatie va rog!!
|
06. 13, 2012. Wednesday 12:02
TOcmai mi-am achizitionat 2 vacute frumoase si trebuie sa le ofer ce-i mai bun! unde gasesc acest tip de pardoseala?(sunt novice intr-ale zootehniei)
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?