BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Karpaten Meat - un exemplu de eficiență și profit

Publicat: 22 iunie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În drum spre Marpod, județul Sibiu, acolo unde își are sediul Karpaten Meat, venind dinspre Țara Făgărașului, am văzut pe dealuri din ce în ce mai multe exploatații pentru creșterea a vacilor de carne în sistem extensiv. 

Click pe poza pentru galerie!

Chiar de la intrarea spre localitatea Nou Român, după ce am trecut de o ecluză de pe Olt, pe drumul județean 105 D, am văzut vacile Angus ale lui Martin Muller, administratorul Păstrăvăriei Albota. Frumoase exemplare. Semn că influența celor de la Karpaten Meat se face simțită. 

 

Karpaten Meat are trei ferme mari de creștere și finisare a vacilor de carne

La Marpod, acolo unde există și sediul central, apoi la Nocrich și mai recent la Alțîna. Fiecare fermă are angajații ei, pentru a menține un filtru epidemiologic cât mai strict. În total sunt peste o sută de angajați permanenți. Angajați care au un nivel de salarizare peste medie, dar beneficiază și de prime și bonusuri consistente. Fidelizarea forței de muncă este o prioritate pentru conducerea afacerii. 

Cei doi acționari elevețieni, Stefan Jung și Samuel Widmer, care au inițiat proiectul, nu dețin împreună mai mult de unu la sută din acțiuni, dar sunt în continuare executivii afacerii în care au pompat bani mai multe fonduri de investiții. 

Acum dețin un efectiv matcă de circa 3.500 - 4.000 de bovine, din care 1.500 sunt vaci mame. Și au aproape tot timpul circa două mii de capete la îngrășare și finisare. Absolut toate efectivele sunt urmărite, iar toate datele sunt centralizate prin programul Stock – Buck adus din Australia. Așa știu tot timpul ce produși rămân pentru înmulțire și care merg spre îngrășare. Folosesc preponderent (80-90%) monta naturală. Taurii îi achiziționează din Germania de la un producător de reproducători Angus, care folosește încrucișări selective cu cea mai bună genetică din Scoția, Australia și Germania. Selecția este premisa ca vacile de la Karpaten Meat să rămână în topul preferințelor cumpărătorilor din Germania și Elveția (acolo unde se duce peste 80% din efectivele sacrificate). Dar țelul elvețienilor este să dezvolte și apetitul consumatorilor din România. Pentru că în ceea ce privește calitatea nutrețului (95% este iarbă de pășune de o calitate premium și doar 5% cereale și siloz de porumb), vacile Angus nu găsesc ceva mai bun în altă parte. Dovadă este clasarea cărnii provenite din Marpod, de către experiții care dau stele Michelin, ca fiind cea mai gustoasă. 

 

Abatorizarea carcaselor pentru piața internă - un deziderat în mișcare

Pentru a contura viitorul pieței cărnii de calitate din țara noastră, Karpaten Meat a început să promoveze, pe la diverse târguri de profil din țară, consumul cărnii de vită. Au fost anul trecut la IndAgra și Carnexpo cu șuncă și cu salam de Angus. Asta, pentru că nu au fost condiții pentru „steack”. Șunca se produce prin maturare și fără afumare și este un produs excelent, ne garantează expertul de marketing, Florina Muntean. Anul acesta au făcut grătar la Agraria pentru a răspândi printre fermieri chemarea spre o carne de calitate mai mult decât premium. Nu maturată pe vapor, ca cea din Argentina. 

Pentru abatorizare au școlit măcelarii în Germania, pentru că exigența este mai mult decât mare. Sunt fixate două zile de abatorizare pe săptămână, la abatorul lui Tudor Neculoiu, administratorul grupului Sergiana, care produce mezelurile Poiana Mărului. Au investit în această sală în care se realizează carcasa pentru export. Deocamdată nu au în plan să facă un abator specializat. Iar pe viitor vizează și tranșarea carcasei pentru susținerea pieței interne printr-un magazin online, dar și pentru rețeaua HoReCa. 

 

Contracte pe cinci ani cu fermierii

Condițiile sunt drastice în ceea ce privește calitatea. Totul este specificat în contract. Au doar doi agenți de teren care bonitează animalele și stabilesc prețul de achiziție. Apoi principala problemă ar fi transportul. Cea mai mică livrare ar fi 20 de capete. De preferință ar fi ca cei care nu ating acest efectiv pentru livrare, să aibă în zonă colegi care să vândă cam în același timp. Un anume bonus fix este oferit pentru vițeii castrați la fătare. De asemenea, e obligatoriu ca produșii să fie sănătoși și deparazitați. 

Când animalele ajung în fermele Karpaten Meat, se trec printr-un filtru unde sunt măsurate din nou pentru introducerea în baza de date a programului, iar apoi sunt trecute în grajdurile de carantină. Abia apoi sunt repartizate spre finisare. 

 

Exploatare în condiții naturale, dar sub supraveghere totală

Grajdurile sunt practic deschise, iar iarna animalele rămân pe pășunile de iernat înconjurate de baloți de paie din care li se asigură stratul pentru stabulație. Iar pășunile sunt foarte bine întreținute, înconjurate de garduri electrice și porți de manevrare. O adevărată rețea de clădiri pentru depozitatul nutrețului (lucernă, fân și paie) completează o fermă mai mult decât modernă, care permite o creștere extensivă, asemănătoare creșterii naturale, dar în condiții de supraveghere sută la sută. De aceea și rata mortalității este foarte mică, sub unu la sută.

Am traversat toate cele trei ferme. La un moment dat am văzut cum o barză împărțea pășunea cu vacile. Chiar și o reacție de apărare a vițeilor de către femele atunci când un câine lup s-a apropiat de turmă. Am zărit taurii de prăsilă și le-am ascultat mugetul. Unul asemănător cu cel al zimbrilor. Știu că nu e o investiție românească, dar cred că sistemul lor de creștere și dezvoltare a creat deja prozelitism în zonă. Ceea ce e de bine!

 

 

 

PROGRAM SPECIAL DE FURAJARE PENTRU FINISAREA CARCASEI 

Vaca de carne e într-o creștere vizibilă în Transilvania. În schimb, așa cum ne-a precizat Florina Muntean - directorul de marketing al Karpaten Meat, „nu toți crescătorii de Angus se pricep să finiseze carcasa pentru a fi de înaltă calitate. E efectiv o artă să faci bine această treabă ”. Menționez că firma a investit în dezvoltarea unui program de furajare pentru finisarea carcasei, care se desfășoară timp de doi ani în Germania în scopul de a realiza întocmai finisarea. De aceea mulți dintre acești crescători vând spre finisare produșii către Karpaten Meat. „Noi nu primim exemplare cu greutatea mai mare de 450 kg, pentru a putea asigura o finisare de calitate. Finisare care nu se face niciodată cu concentrate. Produșii de la noi se sacrifică la 650 kg pentru a se obține o carcasă perfectă. Altfel riscăm să ne trezim cu camionul înapoi”, susține tânăra manager de marketing, care a povestit despre cât de avansați sunt crescătorii de Angus din Scoția și Australia. Aceștia din urmă, când au venit pentru un schimb de experiență și pentru a efectua bonitarea animalelor de la Marpod, au adus un fel de ecograf care putea stabili ce cantitate de grăsime se găsește în orice punct din carcasa în viu. Deci creșterea Angus, deși pare ușoară la prima vedere, necesită cunoștințe temeinice de întreținere și furajare.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

Vizualizat: 1658 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?