ANGUS - o oportunitate pentru fermierii români
Încurajaţi de cererea în creştere de carne premium pe piaţa europeană, elveţienii de la Karpaten Meat au pus bazele unei ferme în comuna Nocrich, lângă Sibiu. Proiectul lor prevede creşterea, în condiţii 100% ecologice, de bovine din rasa Angus - producţie durabilă de carne de vită şi comercializarea acesteia în întreaga lume.
Principala ţintă a companiei Karpaten Meat este dezvoltarea producţiei de carne de vită ecologică de calitate superioară, în Munţii Carpaţi din România. Prima fază a planului de afaceri prevede demararea producţiei de carne premium, pentru ca, ulterior, aceasta să fie comercializată pe întreaga piaţă europeană.
“Am ales rasa Aberdeen Angus, pentru că este extrem de robustă şi perfect adaptabilă condiţiilor din România. Este o rasă de carne care se maturizează devreme, cu un instinct maternal pronunţat, foarte robustă şi extrem de uşor adaptabilă la condiţii diferite, cu un aport zilnic crescut, bazat pe hrana verde din România.
Mizăm pe know-how elveţian de tradiţie atât în producţia animalelor - creştere şi furajare, cât şi în prelucrarea cărnii - transport, tăiere şi procese de prelucrare, şi comerţ”, explică Stefan Jung şi Samuel Widmer, administratorii firmei Karpaten Meat.
Parteneriat cu Firma Karpaten Meat
Firma elveţiană doreşte să construiască o reţea Angus în România, să pună bazele unei producţii durabile de carne de vită de calitate din întreţinerea extensivă pe păşune. Pentru aceasta caută ferme independente, persoane fizice dispuse să colaboreze pe partea de păşunat şi producţie de viţei pentru firma elveţiană, pe bază de parteneriat.
Aceasta este o opţiune interesantă pentru fermele de lapte care vor să se transforme, pentru fermele cu producţie vegetală care sunt dispuse să integreze şi producţia de animale sau, pur şi simplu, pentru proprietarii de păşuni.
Firma elveţiană oferă posibilitatea de a achiziţiona animale de reproducţie Angus, de rasă pură, cu sau fără certificat de origine, juninci de la 10 luni, animale gestante şi tauri pentru reproducţie cu o genetică de top.
Elveţienii vin cu know-how în procesul de creştere a bovinelor, cu oferta de control şi reexaminare periodică de către specialişti calificaţi în creşterea şi manipularea efectivelor, precum şi cu posibilitatea de a sacrifica animalele în ferme certificate la standarde europene. Karpaten Meat cumpără viţei Angus pentru a-i îngrăşa şi pentru a-i folosi ulterior în producţia de carne, şi oferă o garanţie echitabilă de cumpărare a viţeilor pentru îngrăşat, prevăzută în contract.
Păşunile din România, ideale pentru Angus
În opinia managerilor de la Karpaten Meat, cererea şi, implicit, piaţa pentru carnea de vită produsă cu respectarea normelor ecologice, va creşte foarte mult în următorii ani. Ei au observat că, în calitate de membru al Uniunii Europene, România are porţile larg deschise spre Europa şi prezintă un potenţial enorm datorită suprafeţelor uriaşe de păşune.
“Datorită reţelei noastre extinse şi a canalelor de marketing dezvoltate în ultimii ani, carnea naturală de vită premium va fi vândută pe întreaga piaţă europeană. Carnea Angus va fi savurată pentru delicateţea şi gustul ei inconfundabil şi se va bucura de apreciere pe întreaga piaţă a cărnii de calitate”, afirmă administratorii firmei.
KARPATEN MEAT
Firma a fost fondată în 2008, în paralel în Romania şi în Elveţia. Activitatea a fost demarată prin închirierea şi achiziţionarea unei ferme la Nocrich. Au pornit cu 120 de vaci mame importate din Germania şi în numai 2 ani s-a ajuns la 530 de animale. În spatele firmei se află doi tineri din Elveţia, specialişti în domeniul cărnii şi în creşterea bovinelor, utilizând know-how acumulat în agricultură, prelucrarea cărnii şi comerţ.
Karpaten Meat SRL
Str. Principală 41, 557135 - Marpod/Sibiu
Telefon: 0269232977 // Fax: 0269232717
info@karpaten-meat.com
www.karpaten-meat.com