Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Izolarea şi ACLIMATIZAREA SCROFIŢELOR de înlocuire

Publicat: 27 august 2019 - 16:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Scrofiţele pe care le-aţi achiziţionat reprezintă o investiţie în viitorul fermei, de aceea este foarte important să le trataţi cu o deosebită grijă. De modul în care veţi organiza şi supraveghea aclimatizarea scrofiţelor, într-o fermă funcţională deja sau nouă, de calitatea furajului administrat, de procedurile aplicate pentru montă, însămânţare, supravegherea fătărilor şi a tineretului sau de numărul de produşi obţinuţi va depinde viabilitatea şi, mai ales, eficienţa afacerii.

În ciuda importanţei acestor animale, constat că, în continuare, foarte multe dintre fermele comerciale din România nu s-au dotat încă cu spaţii destinate cazării scrofiţelor şi vieruşilor de înlocuire. Acesta este şi motivul pentru care revin la această temă.

Scrofite_b

Pregătirea zonei de carantină
Obiectivele oricărui program de integrare a animalelor de înlocuire sunt: a) să protejeze starea de sănătate a efectivului gazdă; b) să aclimatizeze animalele nou venite la microbismul deja prezent în fermă şi c) să planifice sau să menţină un flux de producţie eficient.
În primul rând, scrofiţele achiziţionate, ar trebui să fie cazate, de preferinţă, într-o clădire izolată, special amenajată pentru izolare/carantină, cât mai departe de spaţiile care adăpostesc efectivul existent. Acest loc trebuie curăţat şi dezinfectat înainte de sosirea scrofiţelor. Testele de sanitaţie ar trebui să fie realizate de asemenea, pentru a ne convinge că adăpostul a fost eliberat de orice fel de materie organică, ce ar putea conţine germeni potenţial patogeni. Regulile de biosecuritate trebuie să fie respectate la fel de strict ca şi pentru efectivul gazdă. În mod ideal, personalul ar trebui să facă duş la intrare sau cel puţin să poarte salopete şi cizme special destinate zonei de izolare/carantină. Specialiştii recomandă ca scrofiţele să fie menţinute în carantină pentru o perioadă de 8-12 săptămâni şi, cel puţin în primele patru săptămâni, noul efectiv ar trebui să fie complet izolat de alte animale. Această perioadă permite animalelor nou venite să se refacă după stresul acumulat în timpul transportului şi schimbării de mediu. De asemenea, permite sistemului imunitar să se acomodeze, pentru a răspunde corespunzător noilor provocări.

Primul contact cu porcii rezidenţi
După izolare urmează aclimatizarea, care are ca scop expunerea controlată la presiunea microbiană din ferma gazdă. Aclimatizare începe prin introducerea în boxele animalelor nou venite a aşternutului provenit din maternitate şi de la tineret, cu excepţia situaţiilor în care în ferma respectivă evoluează boli de tipul dizenteriei suine. Primul contact cu porcii rezidenţi ar trebui să aibă loc începând cu săptămâna a şasea, când în boxele învecinate sunt aduşi porci din finisare sau scroafe reformă, iar proporţia între scrofiţe şi porcii rezidenţi în spaţiul de aclimatizare trebuie să fie 3:1 şi în nici un caz nu va depăşi proporţia de 10:1. În plus, animalele care au intrat în contact cu scrofiţele nu trebuie să se mai întoarcă în boxa din care au fost aduse, fiind destinate exclusiv abatorizării. Această expunere, de nivel redus, la potenţialii patogeni existenţi în fermă ar trebui să se desfăşoare pe parcursul a 2-3 săptămâni, înainte ca scrofiţele să intre în contact direct cu animalele rezidente deja în compartimentul montă/gestaţie.

Scrofite_b

Prevenţia bolilor
Expunerea brutală a efectivului nou sosit la provocările patogene din fermă poate duce la apariţia simptomelor clinice ale unor boli (micoplasmoza, PRRS, Actinobaciloza), din cauza faptului că sistemul imunitar nu a avut timp să producă un nivel suficient de ridicat de anticorpi, în vederea asigurării unei protecţii adecvate şi, de asemenea, vor fi afectate performanţele de producţie ale scrofiţelor pe întreaga durată a vieţii lor productive.
În timpul perioadei de aclimatizare animalele nou sosite vor fi vaccinate cu toate vaccinurile care se administrează în mod curent efectivului gazdă, după acelaşi protocol.
Toate eforturile depuse după achiziţie au drept scop transferarea în departamentul de montă-gestaţie a unor scrofiţe complet aclimatizate, care au atins parametrii privitori la vârstă, masă corporală şi talie, condiţie fizică (strat dorsal de grăsime) şi maturitate sexuală (număr de cicluri estrale).
Evident că rigorile izolării şi aclimatizării se aplică integral şi vieruşilor, însă, întrucât numărul acestora într-o fermă este mic, costurile asociate procesului sunt, evident, limitate.
De abia de aici înainte complexitatea activităţilor dintr-o fermă de reproducţie va începe cu adevărat, întrucât este demonstrat faptul că amortizarea investiţiei într-o scrofiţă nu se realizează decât după ce aceasta va fi produs şi înţărcat cel puţin două cuiburi de descendenţi!

 


NU UITAŢI DE FIŞA INDIVIDUALĂ A SCROFIŢEI
La sfârşitul perioadei de aclimatizare, când are loc transferul scrofiţelor în departamentul de montă/gestaţie, fiecare scrofiţă va fi însoţită de o fişă individuală, care ar trebui să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: identitatea scrofiţei (numărul matricol), data sosirii, data preconizată pentru următorul estru şi, eventual, alte comentarii legate de sănătate sau tratamente în derulare. Fişa individuală va însoţi scrofiţa de fiecare dată când aceasta este mutată într-o nouă locaţie, iar datele acumulate cuprinse în această fişă vor fi introduse în registrele de evidenţă a efectivului matcă, de preferinţă conduse în sistem electronic.

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 518 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?