Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IZLAZUL COMUNAL rămâne mina de aur a ZOOTEHNIEI!

Publicat: 30 mai 2017 - 16:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GATA SĂ PIARDĂ CONCESIUNEA. Izlazul comunal, precum şi subvenţiile europene pentru suprafaţă încasate de asociaţiile crescătorilor de animale au fost (în anumite comune încă mai sunt) cauze ale unor conflicte puternice în interiorul comunităţilor pastorale.

Pe această tristă hartă a duşmăniei se află şi localitatea Tulgheş din judeţul Harghita. Majoritatea crescătorilor de animale a pornit la drum în cadrul unei asociaţii înfiinţate la începutul anilor 2000. Asociaţia a devenit, după 2008, beneficiar al subvenţiilor europene pentru izlazul comunal care are o suprafaţă de aproape o mie de hectare. După câţiva ani, o parte din membri a chestionat conducerea asociaţiei pe tema cheltuirii banilor, spiritele s-au încins şi, în final, membrii respectivi au fost excluşi. Ei au înfiinţat o cooperativă agricolă care nu a primit însă un hectar de păşune din izlaz, fiindcă asociaţia are contract de concesiune valabil până în 2023, contract recâştigat în instanţă, după ce fusese anulat de Consiliul Local.

Fotodocument-1_b

Redevenind concesionar unic al păşunii comunale, asociaţia condusă de Costel Bondrea a trebuit să achite autorităţii publice locale o redevenţă de 85 de euro pentru un hectar de păşune, cuantum stabilit în 2013. S-a achitat o parte din suma totală pentru anul 2016, dar a rămas datoare primăriei, urmând să plătească restul din redevenţă până la 15 decembrie 2016. Din păcate, Asociaţia nu a avut bani, fiindcă APIA nu i-a virat în cont subvenţia aferentă anului 2016. A urmat apoi o serie de păsuiri, contestate în ceea ce priveşte legalitatea. Ultima avea termen limită data de 15 mai.

Ce s-a întâmplat, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 1889 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!