Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Irlanda face performanţă în creşterea ovinelor II

Publicat: 25 august 2019 - 18:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum vă informam în numărul trecut al revistei, în perioada 12-13 iunie a.c., am avut ocazia să vizitez în Irlanda mai multe ferme, de mărime mijlocie, de creşterea ovinelor şi taurinelor specializate pentru producţia de carne de calitate.

Vizita s-a desfăşurat prin proiectul european Sheep Net, în care România este partener.
Ghizii noştri au fost Tim Keady şi Alan Bohan, cunoscuţi şi apreciaţi cercetători la nivel mondial, integraţi în cercetare la Institutul Teagasc, susţinut de Agriculture and Food Development Autority.

Irlanda face performanţă în creşterea ovinelorClick pe poza pentru galerie!

Irlanda are un relief în care predomină zonele joase şi colinele, iar în nord se găsesc dealuri de mărimi variabile.
Clima fiind oceanică predominant, cu temperaturi scăzute spre moderate şi cu precipitaţii abundente, pajiştile şi culturile de plante furajere deţin ponderea în structura terenurilor agricole.

Aspecte inovative din oieritul irlandez

În rândurile care urmează descriu unele aspecte din tehnologiile inovative de creştere a animalelor aplicate de oierii din această ţară.
Fermierii irlandezi folosesc o încărcătură medie de opt oi/hectarul de păşune, acestea beneficiind de masă verde la discreţie din aprilie până în noiembrie. Perioada de montă pentru oile adulte este de 4-6 săptămâni în luna octombrie şi în prima parte a lunii noiembrie, iar pentru tineretul femel de an curent în vârstă de circa 8 luni, sezonul împerecherilor durează circa trei săptămâni în luna noiembrie.

Condiţia corporală ţintă la oile matcă

Imediat după înţărcarea mieilor (autoînţărcare), din timp, fermierii evaluează condiţia corporală a oilor (body condition scoring - BCS) şi repetă această evaluare la 4-6 săptămâni, pentru ca oile să realizeze o condiţie corporală corespunzătoare în momentul introducerii la montă.
Evaluarea prin palpare a condiţiei corporale a oilor se face pe o scară de la 1 (cele mai slabe) la 5 (cele mai grase), după o procedură pe care am detaliat-o în Revista FERMA nr. 6(233)/1-14 aprilie 2019 (pag. 138 - „Piaţa cărnii de oaie - aprecierea condiţiei corporale a animalelor”).
}inta acestei aprecieri este realizarea unei condiţii corporale cu un punctaj între 3,5 şi 4 la majoritatea oilor matcă. Fermierii irlandezi susţin că oile cu o condiţie corporală sub 2,5 prezintă un risc sporit de a rămâne sterpe.
După înţărcarea mieilor, oile locale întreţinute pe păşune cu iarbă de calitate sporesc în greutate cu 1 kg pe săptămână, iar o urcare a BCS cu o unitate (de exemplu de la 3 la 4) este echivalentă cu creşterea cu 12 kg a greutăţii corporale.

Întreţinerea oilor gestante

În Irlanda se pune mare preţ pe asigurarea cerinţelor nutriţionale ale oilor gestante.
Pentru a cunoaşte situaţia oilor gestante, la circa 80 zile după introducerea berbecilor pepinieri, se efectuează, cel mai adesea de către specialişti, ecografia gestaţiei cu ultrasunete şi se determină numărul de fetuşi sau lipsa gestaţiei. Apoi, oile gestante se separă în grupuri: oi cu un fetus, oi cu doi fetuşi, oi cu trei fetuşi şi oi sterpe, care se reformează.
Urmează aplicarea unui management nutriţional în funcţie de numărul de fetuşi. Astfel, cerinţele de energie ale oilor gestante cu unul, doi, trei fetuşi cresc cu 40, 60 şi 70% în ultimele şase săptămâni de gestaţie. Acest necesar de energie se asigură prin suplimentarea raţiei cu 0,4-1 kg concentrate în funcţie de numărul de fetuşi din grupul de oi gestante.
Asigurarea unei cantităţi optime de concentrate a avut ca efect o cantitate suficientă de colostru, miei cu greutatea optimă la fătare, reducerea mortalităţii la miei şi un ritm de creştere mai bun al acestora până la înţărcare.

Pregătirea minuţioasă a sezonului de fătări

Impresionante şi utile au fost şi informaţiile privind pregătirea din timp a sezonului de fătare, care are ca efect îmbunătăţirea producţiei de miei, reducând stresul fermierului.
Informativ, vă prezentăm inventarul asigurat din timp de către fermierul irlandez pentru sezonul fătărilor.
• Pentru buna desfăşurare a fătărilor se asigură: mănuşi de fătare de unică folosinţă; lubrifiant pentru fătările dificile; frânghiuţe de fătare pentru a asista la fătările dificile; ajutoare de fătare pentru a alinia capul mieilor în timpul naşterii; lădiţă pentru a da spre adopţie altor oi surplusul de mieii.
• Pentru a proteja sănătatea şi a reduce mortalitatea la miei se asigură: iod pentru dezinfecţia cordonului ombilical; termometru pentru a măsura temperatura mielului; colostru congelat de oaie/vacă; colostru artificial; cântarul mieilor pentru a determina necesarul de colostru al acestora; biberoane pentru miei; sondă esofagiană pentru a administra colostru mieilor slabi; bec infraroşu/boxă de căldură pentru a încălzi mieii hipotermici, substituent de lapte.
• Din dulapul cu produse de uz veterinar nu trebuie să lipsească: harnaşament pentru prolaps; seringi şi ace; antibiotice (sub supravegherea veterinarului); oxitocină pentru a controla ejecţia laptelui; suplimente energetice (glucoză/glicerină) pentru oi (boala mieilor gemeni); calciu injectabil pentru a trata febra vituleră.
Consider că prin publicarea acestor liste de inventar necesare la fătare ajutăm crescătorii de oi din ţara noastră să se organizeze mai uşor din timp pentru a obţine rezultate bune după fătare.

SheepNet_logo_biga219_b
SEMINAR SHEEPNET LA AGROMALIM 2019

Jean-Marc Gautier_b

“Productivitatea ovinelor prin networking” este titlul seminarului pe care-l va organiza, la Agromalim, Universitatea de {tiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României' din Timişoara, prin proiectul SheepNet - finanţat de către Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020, cu contractul de finanţare nr. 727895.
Vă aşteptăm, aşadar, la AGROMALIM în ziua de sâmbătă, 14 septembrie 2019, începând cu ora 11, în Pavilionul A, la etaj.


„EFECTUL BERBECULUI” LA MONTĂ

Un alt obiectiv important al oierilor irlandezi este folosirea efectului berbecilor pentru a sincroniza în mod natural oile şi a reduce sezonul de montă şi de fătări. Înainte de data programată pentru începerea sezonului de montă cu cel puţin patru săptămâni, berbecii sunt duşi departe de oi, pentru a ieşi din raza lor vizuală şi pentru a se pierde mirosul lor specific.
Fermierii irlandezi respectă cu stricteţe un program pentru utilizarea efectului berbecului, care prevede că în ziua 1 se introduce un berbec matur cu şorţ (sau penis deviat chirurgical în lateral) la 30 oi, în turma de femele destinate pentru montă. Aceşti berbeci nu pot efectua monta, dar prin eliberarea de feromoni stimulează apariţia ciclului de călduri.
După trei zile, berbecii încercători sunt scoşi din turmă, iar oile le duc lipsa până în ziua a 14-a, când se introduc berbecii fertili destinaţi pentru monte. Majoritatea crescătorilor folosesc sistemul de montă în harem cu un berbec pepinier la 30-40 oi, metodă uşor de aplicat pentru că suprafaţa de păşune este împărţită de regulă cu gard viu în 5-7 parcele îngrădite. În ziua 18 se înregistrează primul vârf de oi în călduri şi apoi un al doilea vârf în ziua 23.
Prin aplicarea acestui program, oile bine pregătite (BCS-4) au fătat în două săptămâni în proporţie de circa 75 la sută şi 90 la sută în 3 săptămâni, iar la tineretul femel rezultatele sunt ceva mai reduse.


Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 70 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?