Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IOAN LADOȘI: „Fermierii români se află din nou în criză”

Publicat: 23 decembrie 2016 - 00:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În pragul Sărbătorilor de iarnă, în preajma Ignatului, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, ne-a vorbit despre evoluția pieței cărnii de porc în România și pe plan global.  

Realitatea românească a sectorului de producere a cărnii de porc este în continuare dramatică: fermierii vând în continuare sub prețul de producție, acumulând pierderi. Cu toate acestea, la nivel mondial există perspective bune, consumul fiind așteptat să crească, ce-i drept, doar în statele mediu dezvoltate.

Ferma: Care este dinamica pieței mondiale a cărnii de porc?
Ioan Ladoși: „Ora exactă” pe piața cărnii de porc se dă, de mai mult timp, în China, unde se regăsește jumătate din efectivul global de porcine. Dar China este, în același timp, și cel mai mare importator de carne de porc la nivel mondial. China consumă anual aproape 56 milioane de tone de carne de porc, ceea ce reprezintă cam 30 la sută din cantitatea totală consumată anual pe planetă. Acest fapt nu se va schimba în anii următori. Aș adăuga și faptul că guvernul chinez sprijină masiv construcția de ferme de reproducție, cu capacități de peste 5.000 de scroafe/fermă, cu obiectivul declarat de a asigura cererea de consum a populației aflată în continuă creștere.
Orice schimbare de decizie a guvernului chinez în privința volumului importurilor generează automat modificări ale prețului de tranzacționare global al cărnii de porc, pe principiul dominoului. În acest an creșterea volumului de carne de porc exportată de UE în țări asiatice și preponderent către piața chineză a contribuit la „reanimarea” pieței europene și, implicit, a celei românești, în ultimele șase luni. Dar la acest moment s-a intrat într-o fază stagnantă, prevăzută de analiști.

Ferma: Care sunt principalele provocări pentru sectorul de creștere a porcilor?
Ioan Ladoși: Provocarea majoră e volatilitatea piețelor și dezechilibrele care o caracterizează. UE, ca principal exportator global de carne de porc, se află în continuare într-o situație de supraproducție, produce cu aproape 20 la sută mai mult decât consumă, în ciuda reducerii efectivelor de scroafe în ultimii ani.

Ferma: Ați identificat principalele riscuri?
Ioan Ladoși: Riscurile sunt legate în primul rând de scăderea bruscă a cererii de carne de porc în Asia. Apoi vorbim de competitivitatea prețurilor. În materie de export către Asia, UE se află într-o competiție acerbă cu SUA, Canada și Brazilia, țări în care costul de producție a unui porc este mult sub cel înregistrat în fermele europene, în primul rând datorită costului mult mai scăzut al furajelor. Printre alte riscuri se numără și rata cursului de schimb al celor două valute (euro și dolar) în care se tranzacționează carnea de porc, întărirea unei monede fiind în detrimentul celeilalte. Nu trebuie să uităm însă marea provocare numită pesta porcină africană, care s-a apropiat mult mai mult de frontierele noastre estice și ne provoacă frisoane.

Ferma: Dar oportunitățile?
Ioan Ladoși: Oportunitățile sunt legate de faptul că oamenii vor consuma în continuare carne de porc, fiind estimată atât o creștere a consumului per capita, cât și una volumetrică datorată evoluției demografice așteptate pentru următorii 20-30 de ani. Este adevărat însă că această creștere se va regăsi cu preponderență în țările mediu dezvoltate, unde, de altfel se va înregistra și multiplicarea demografică.

Ferma: Care ar fi soluția pentru ca fermele românești să producă mai eficient?
Ioan Ladoși: Mulți fermieri din România au o eficiență a producției similară sau chiar peste media UE. Soluția este una simplă: „Nu poți îmbunătăți dacă nu măsori”, spunea Peter Druher. Adică, dacă fermierul nu urmărește constant costurile, nu poate să-și sporească profitabilitatea. Din fericire, foarte mulți dintre fermieri fac acest lucru cât se poate de profesionist.
Costul de producție poate fi optimizat prin limitarea pierderilor în perioadele în care prețul scade. Costul furajului reprezintă 60-70 la sută din costul de producție a unui porc și orice demers în optimizarea acestui segment este cel mai la îndemână. Nu e vorba de a face compromisuri la calitatea furajului, abordare care e de evitat, ci despre modul în care se furajează. Cunosc ferme în care, din cauza neglijenței în reglarea sistemelor de furajare, se pierde peste zece la sută din furajul administrat animalului. Într-o fermă care consumă o sută tone de furaj/lună, înseamnă zece tone risipite, adică cel puțin 10.000 lei.
Un al doilea element important de cost este cel cu vaccinarea și tratamentele. Cunosc nenumărate ferme unde nu există un program pus la punct și se utilizează materiale în exces, din cauza fie a necunoașterii, fie a intrării într-o rutină costisitoare.
Genetica reprezintă maxim trei procente din costul total de producere a unui porc. Economisirea la acest capitol este iluzorie, chiar dăunătoare, pentru că a renunța la înlocuirea unui animal de reproducție azi are efecte negative peste un an.

Ferma: Care este, în prezent, situația producătorilor români?
Ioan Ladoși: Fermierii români se află din nou în criză. Prețul porcului în viu a scăzut constant în ultimele săptămâni, ajungând la valoarea de 4,7 lei/kg. Asta înseamnă pentru mulți vânzarea sub costul de producție, adică pierdere. Dramatic este însă că autoritățile, deși au la dispoziție de mai mult timp fonduri comunitare și naționale, au întârziat nejustificat acordarea ajutoarelor financiare care să acopere o parte din aceste pierderi. Noi, producătorii de carne de porc din România, ne-am convins că sectorul producției cărnii de porc nu reprezintă o prioritate pentru autorități. Se preferă ca România să importe anual peste 200.000 de tone de carne de porc, de multe ori la limita termenului de expirare a garanției pentru carnea proaspată.

IOAN LADOȘI
Ioan Ladoși: „Mă bucură faptul că fermierii continuă să investească în creșterea suinelor sau chiar în ferme de reproducție, chiar dacă declarațiile autorităților privind prioritatea sectorului sunt vorbe goale. Nu am nici o îndoială că România are condițiile și capacitatea de a redeveni un jucător european important pe piața cărnii de porc. Dar pentru a ajunge în această postură e nevoie de coerența strategiilor agricole și de voință politică rațională”.

 

PIC ROMANIA: NOUTĂȚI ÎN GENETICA SUINĂ
Luna trecută, PIC Romania a organizat seminarul cu tema „Exclusivitate marca PIC: Editarea Genomului Suin”. „Editarea genomului suin nu este o invenție a celor de la PIC. Este o biotehnologie de ultimă generație în care PIC a investit sume imense tocmai pentru că am crezut în potențialul acesteia. Este deja aplicată cu succes în tratarea unor boli umane grave, cum este cazul unor forme de leucemie. În esență, PIC deține exclusivitatea utilizării acestui instrument pentru obținerea de porci imuni la boala numită PRRS, boală care produce pierderi economice masive în fermele în care intră. În plus, ne aflăm în negocieri similare cu o echipă de cercetare a institutului Roslin din Edinburgh care lucrează intens pentru obținerea de porci imuni la pesta porcină africană, boala care a îngrozit Europa în ultimii ani”, ne-a declarat Ioan Ladoși, Manager Regional Europa Centrală şi de Est al PIC/Genus Plc.
Despre noutatea pe care o aduce pe piață această nouă tehnică, Ioan Ladoși spune că: „Obiectivul este să multiplicăm în cât mai multe exemplare aceste animale imune la boli cu impact economic nefast și să le punem la dispoziția fermierilor din România. Efectul va fi creșterea ratei de supraviețuire a porcilor, de la naștere la momentul livrării către abatoare și, în paralel, eliminarea costurilor cu vaccinarea în ferme. Ambele efecte se vor repercuta pozitiv asupra calității cărnii de porc”.
Cum a fost anul 2016 pentru PIC România? „La o privire de ansamblu aș spune că a fost unul dificil, nu doar pentru noi, ci pentru întregul sector al cărnii de porc, în contextul parcurgerii unui perioade «negre», în care prețul de vânzare a cărnii de porc la poarta fermei a fost, până în luna mai, mult sub costul de producție. În astfel de perioade, fermierii își modifică prioritățile și amână investițiile în genetică, aspect care, în opinia mea, reprezintă o decizie pripită, cu impact negativ asupra fermei în anii următori”, consideră Ioan Ladoși.

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

 

Vizualizat: 436 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!