Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investiţi cu încredere în genetică pe timp de criză

Publicat: 01 iulie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Criza financiară începe să fie resimţită tot mai mult şi de către crescătorii de bovine, prin restricţiile bancare, ridicarea dobânzilor şi scăderea preţului de achiziţie la lapte.

Click pe poza pentru galerie!

O modalitate de a proteja interesele proprii în timp de criză este, desigur, reducerea cheltuielilor şi efectuarea de economii, unde se poate, dar într-un mod corect. Cheltuieli şi investiţii sunt şi vor fi şi pe viitor, acestea nu se pot reduce în totalitate.

Independenţa cât mai mare se poate câştiga în timp, cu decizii corecte. Criza financiară actuală nu înseamnă căderea pieţei în totalitate, ci este mai mult o reorganizare a acesteia: mulţi vor încheia activitatea în termen scurt sau în câteva luni, în timp ce alţii, care gândesc pe termen lung, vor supravieţui. Vor fi companii care vor ieşi cu avantaje din situaţia economică actuală.


Investiţi în genetică şi obţineţi performanţă

Investiţiile în ferme trebuie în mod cert continuate. Atât în infrastructură cât şi în genetică. Aceasta e singura cale prin care se poate obţine gradul de tehnologizare dorit şi o performanţă superioară în productivitatea şi longevitatea animalelor, factori cu care se poate concura pe piaţa europeană a laptelui.

Dar mare atenţie! Partenerii pentru ferma dumneavoastră de vaci, atât furnizorii, cât şi cumpărătorii produselor din ferme, trebuie selectaţi. Căutaţi soluţia cea mai sigură. E riscant să încercaţi unele variante care, la prima vedere, par a fi soluţii mai ieftine. Calitatea se dovedeşte în timp şi la nivel internaţional.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în domeniul geneticii bovine: rezultatele vin în timp, pentru că vorbim de o perioadă de până la trei ani din momentul însămânţării şi până când vom obţine animale în lactaţie, gândindu-ne, bineînţeles, la ameliorare.

 

Oferte de top pentru ameliorarea vacilor de lapte

Firma noastră, la fel ca şi în anii trecuţi, vă oferă gama cea mai bună, cea mai largă şi în acelaşi timp şi cea mai sigură pentru ameliorarea raselor de vaci de lapte. După rezultatele oficiale, publicate de Departamentul pentru Agricultură din SUA (USDA) în luna ianuarie 2009, pe listele TPI (Type and Production Index - Index Tip şi Producţie), firma World Wide Sires Ltd (WWS), deţine 43 de tauri din primii 100, această valoare fiind egală cu suma următoarele trei firme din listă, socotite împreună! De menţionat că, pe aceeaşi listă, anul trecut în august, WWS deţinea 44 de tauri din topul 100 TPI - deci valorile sunt constante.

Cel mai sigur taur al momentului de faţă este O MAN, fiind pe locul I pe lista de TOP 50 Net Merit în dolari în SUA, dar ieşind pe primul loc, în ianuarie 2009, şi în mai multe ţări din Europa: Olanda, Germania, Marea Britanie şi Italia, ţări cu pondere în creşterea rasei Holstein.

Acest taur deosebit de valoros, deşi are deja cinci fii în producţia de material seminal, se menţine pe locul 4 în top 100 - pe listele TPI, iar în Canada pe locul al doilea (!) pe listele LPI (Lifetime Production Index).

WWS este firma pionier în cercetările genomului bovin. În graficele alăturate se poate vedea că cei mai mulţi tauri testaţi după sistemul nou, legat de genomul bovin şi nu de testul tradiţional al descendenţei sunt deţinuţi de firma noastră, adică 55 de tauri din primii 100.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(70)/2009

Vizualizat: 681 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?