Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întreţinerea oilor în perioada de toamnă şi în stabulaţie

Publicat: 21 ianuarie 2009 - 06:49
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
An de an, mai ales în iernile mai grele, cu multă zăpadă, am întâlnit cazuri în care crescătorii de oi au avut pierderi mari de oi gestante şi miei cruzi, care au condus la pierderi financiare pe măsură.

Click pe poza pentru galerie!

Furajarea ovinelor în stabulaţie

În stabulaţie, furajarea ovinelor se va face în funcţie de rasă, greutatea corporală şi tipul de gestaţie (simplă sau dublă), conform cerinţelor nutriţionale prevăzute de norme.

Oile matcă, la intrarea în stabulaţie, se găsesc în primele 2-3 luni de gestaţie şi sunt în curs de refacere a rezervelor corporale de grăsime. Rezervele de grăsime constituite toamna, în perioada de pregătire pentru montă şi în primele 2-3 luni de gestaţie (septembrie-decembrie) rămân relativ constante, până la fătare, dacă se face o furajare raţională a oilor.

După intrarea în stabulaţie, până în luna a 4-a de gestaţie, oile îşi păstrează aceste rezerve prin consumul zilnic a 1,5-2 kg de fân şi 2-5,2 kg coceni sau vreji de leguminoase. Perioada de gestaţie avansată (luna IV şi a V-a) este cea mai dificilă, deoarece fetusul (fetuşii) cresc rapid, limitând, la oile mame, capacitatea de ingestie a furajelor. Din acest moment este absolut necesar să introducem, treptat, concentrate în raţie (0,2-0,5 kg/zi).

O subalimentaţie îndelungată, în această perioadă, conduce la scăderea masivă a rezervelor de grăsime, la reducerea viabilităţii şi a greutăţii mieilor la naştere, ambele situaţii cu influenţe negative asupra producţiei de lapte după fătare. Pe de altă parte, în ultimele 6 săptămâni de gestaţie se refac peste 90% din acinii glandulari ai ugerului.

Diagnosticul de gestaţie

Ideal ar fi ca la începutul perioadei de stabulaţie să facem diagnosticul de gestaţie (în luna a doua) cu ajutorul ecografului, şi apoi să clasăm oile în gestaţie cu doi miei, cu un miel şi sterpe, pentru a realiza o furajare economică, pe tip de gestaţie.

Consecinţele furajării carenţate

O perioadă critică apare odată cu intrarea oilor în stabulaţie (decembrie-ianuarie). Unii crescători apreciază că oile sunt bune (grase) şi le furajează numai cu cantităţi mici de grosiere (vreji de mazăre sau soia, coceni de porumb), cu scopul de a economisi furajele pentru perioada fătărilor.

Dacă această furajare carenţată durează mult (peste 2 săptămâni), în primul rând la oile grele şi grase, cu gestaţie dublă, apare riscul instalării cetonemiei de gestaţie, prin degradarea intensă a grăsimii interne, până la corpii cetonici. Aceste oi nu se ridică de pe aşternut, tremură, ţin capul sus şi nu mai consumă furaje. După 2-5 zile, survine avortul sau moartea oilor. În momentul în care apar primele oi cu aceste simptome, se corectează de urgenţă raţia, administrând treptat cantităţi tot mai mari de furaje energetice (orz sau porumb, în asociere cu sfecla de zahăr - cea mai bună şi/sau furajeră. La oile cu simptome de cetoză, se intervine cu gluconat de calciu, asociat cu terapie hidroelectrolitică.

Consumul de furaje suculente îngheţate (sfecla siloz, tăiţei de sfeclă, bostani) provoacă o reacţie peristaltică intestinală puternică, urmată adesea de contracţii ale uterului şi avort.

De asemenea, hrănirea oilor gestante cu furaje, fân, grosiere, concentrate foarte mucegăite (conţin toxine puternice de tipul aflatoxine şi substanţe cu acţiune estrogenică), poate provoca moartea fetusului sau dezechilibre grave între progesteron şi estrogeni, urmată, în ambele situaţii, de avort.

Mai rar, au fost semnalate cazuri de avort şi ca o consecinţă a consumului de furaje (sfeclă, porumb, siloz, fân de lolium) cu un conţinut ridicat de nitraţi, nitriţi şi/sau pesticide.

În turmele de oi gestante trebuie să se evite aglomerările şi busculadele care pot provoca avorturi mecanice sau moartea oilor. Aceste situaţii apar în lipsa apei sau a hranei pe o perioadă de câteva zile. Pentru a preveni asemenea cazuri, se măreşte frontul de furajare sau adăpare.

Oile închise noaptea în saivan au dimineaţa tendinţa să iasă toate odată afară. Pentru a evita înghesuirea pe colţurile zidurilor de la uşi, acestea trebuie să fie largi şi pe margine să aibă rulouri cilindrice. Totodată, un cioban trebuie să stea lângă uşă pentru a tempera graba oilor de a ieşi afară.

Prevenirea avorturilor infecţioase

Chiar dacă furajarea oilor se face după norme ştiinţifice, există riscul apariţiei unor avorturi infecţioase sau parazitare.
Măsurile de prevenire a acestor avorturi constă în efectuarea vaccinurilor specifice, conform normelor sanitar-veterinare, pentru a preveni următoarele avorturi: salmonelic, vibrionic, brucelic şi listerelic. Cel mai frecvent se întâlneşte avortul Salmonelic în toate zonele ţării, motiv pentru care vaccinarea (vaccinul Salmovin etc.) pentru prevenirea acestui avort este obligatorie, în luna a 4-a de gestaţie.

Dacă apar avorturi, crescătorul de ovine trebuie să se adreseze de urgenţă medicului veterinar din zonă. Acesta va recolta probe de placentă şi avortoni, pe care îi va trimite la un laborator sanitar veterinar pentru a preciza diagnosticul, în vederea instituirii unui tratament curativ corect.

Probleme după fătare

După fătare, chiar în condiţii normale de furajare este posibil să apară boala agalaxia contagioasă a oilor sau mamita gangrenoasă (răsfugul), boli care reduc parţial sau total producţia de lapte. Pentru a preveni această boală gravă, tot în luna a 3-a de gestaţie oile se vaccinează preventiv (vaccinul Agavac etc.).
Aplicarea unei furajări la nivelul cerinţelor oilor gestante, pentru ca în momentul fătării acestea să posede 4-6 kg grăsime cu care să susţină cu energie producţia de lapte, pe de o parte, şi prevenirea avorturilor şi îmbolnăvirilor de pe altă parte, sunt condiţii esenţiale pentru obţinerea unor producţii performante de lapte de oaie.
Articol apărut în revista Ferma nr. 11/2008
Vizualizat: 9542 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
aurelian
|
01. 23, 2017. Monday 16:42

pot da la o oita care are miel huruiala din grau si porumb si cat sai dau pe zi .mia zis cineva care are oi sa nu ai dau huruiala ca se lipeste pe mate si stomac .as vrea sa am spuneti si mie cum e normal

2.
multumim
|
01. 03, 2011. Monday 05:54
multumim mult pentru sfaturile date
1.
multumim pentru informatii
|
01. 28, 2009. Wednesday 19:32
Ma bucur foarte mult ca am avut posibilitatea sa aflu informatii despre cresterea si ingrijirea oilor in perioada de iarna si informatii despre perioada de sarcina ,fatare si de ingrijirea mieilor dupa fatare .Consider ca e bine venita aceste informatii pentru persoane care nu au cunostinte de zootehnie dar vor sa devina crescatori de animale .Eu am 55 de oi nu am timp sa ma ocup de ele finca muncesc si locuesc in Austria dar oile le tin in romania la socrii mei si pot sa le mai dau citeva sfaturi utile .Multumesc inca o data .Traian
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?