Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Interes tot mai mare pentru CALITATEA VIEŢII animalelor DOMESTICE

Publicat: 13 martie 2018 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În numărul trecut al revistei am vorbit despre noile orientări tehnologice de creştere a viţeilor împreună cu vacile, ca urmare a preocupărilor privind calitatea vieţii animalelor domestice. 

În continuare vom analiza pe rând tehnologiile de creştere cunoscute, prin perspectiva avantajelor şi dezavantajelor pentru viţel, vacă şi fermier.

În afara grijii publicului pentru calitatea vieţii animalelor domestice, cercetarea ştiinţifică din domeniu a demonstrat că starea de sănătate a viţeilor, dar şi a vacilor, este mai bună, viteza de creştere a viţeilor este mai mare, comportamentul de supt nenutritiv al viţeilor dispare în cazul creşterii împreună, comparativ cu metoda de întreţinere convenţională prin separarea de vacă la naştere. De asemenea, este demonstrat ştiinţific că viţeii care în perioada de alăptare au înregistrat o viteză de creştere mai mare, vor produce mai mult lapte în prima lactaţie.

Agricultura de precizie în ferma de bovine

Cu toate aceste beneficii, creşterea viţeilor împreună cu vacile până la înţărcare sau o perioadă mai scurtă de timp are şi efecte negative. Astfel, între viţel şi vacă se realizează o legătură afectivă puternică, ce provoacă suferinţă ambilor atunci când are loc înţărcarea. Acest lucru este mai puţin evident atunci când se utilizează alăptarea la vaca doică. Apoi cantitatea şi chiar calitatea laptelui muls de la vaci sunt reduse. Până în prezent nu sunt realizate studii referitoare la economicitatea unor astfel de tehnologii în comparaţie cu tehnologiile convenţionale. Fermierul pierde, pe lângă laptele produs de vacă, şi timp de lucru, deoarece aceste tehnologii sunt mai puţin eficiente din perspectiva utilizării forţei de muncă. Însă şi acest aspect se poate controla prin utilizarea a ceea ce numim azi agricultură de precizie, adică utilizarea elementelor de automatizare pentru controlul proceselor de producţie în creşterea vacilor de lapte.
Elementele tehnologice care descriu diferitele sisteme de creştere a viţeilor cu vacile provin în mare măsură din experienţa practică a fermierilor care ţin viţeii împreună cu mamele lor. De exemplu, în producţia ecologică din ţările scandinave viţelul trebuie ţinut împreună cu mama lui timp de minim trei zile în Norvegia şi o zi în Suedia. S-a constatat că aproximativ 20% dintre aceşti fermieri ţin viţeii cu mamele lor cel puţin o săptămână şi unii mai mult timp, ajungând chiar la 13 săptămâni.
Cu toate progresele ştiinţifice înregistrate în acest domeniu, consider că este nevoie de mai multă cercetare pentru a concilia cerinţele consumatorilor şi posibilităţile fermierilor de a folosi astfel de sisteme de creştere a viţeilor.

vaca-si-vitelul.1_b

Sistemul de creştere cu acces nelimitat al viţeilor la mamele lor

Metoda se defineşte prin aceea că viţelul stă cu mama lui 24 de ore pe zi, o perioadă lungă de timp, de obicei 6-12 săptămâni. În acest timp, vaca este mulsă de regulă de două ori pe zi. Ca urmare, vaca cu viţelul interacţionează tot timpul şi viţelul poate suge oricând în timpul zilei. Cu toate că la prima vedere pare foarte greu de implementat, această variantă a fost introdusă în diferite sisteme de întreţinere a vacilor de lapte, cum ar fi: întreţinerea în adăposturi cu cuşete individuale de odihnă şi mulgerea cu robotul, întreţinerea în adăposturi cu cuşete individuale de odihnă şi platformă de muls, în care o poartă de selecţie a permis accesul exclusiv al viţeilor într-o şcoală de viţei şi în întreţinerea pe aşternut adânc de paie cu zonă de mişcare şi furajare betonată şi şcoală de viţei separată.
• Beneficiile acestui sistem de creştere pentru viţel sunt sporul mare de creştere şi contactul permanent cu mama sa, precum şi cu alte vaci şi alţi viţei. Sporul de creştere este semnificativ mai mare decât al viţeilor crescuţi în mod convenţional, într-un sistem de limitare a cantităţii de lapte administrat la circa 10-13% din greutatea corporală zilnică. În acest sistem de creştere se pot obţine sporuri medii zilnice de creştere de 900-1400 grame.
Îngrijirea acordată de vaca mamă, suptul şi legătura afectivă care se formează în cuplu şi care include linsul şi staţionarea apropiată, reprezintă comportamente naturale importante ale taurinelor şi pot fi realizate nestingherit în acest sistem. Ca urmare, viţeii vor manifesta mai puţine comportamente anormale, cum ar fi rotirea limbii şi suptul nenutritiv în perioada de înţărcare.
În acest sistem vacile şi viţeii au ocazia de a-şi regla singuri frecvenţa şi momentul reprizelor de supt, care variază de patru la nouă, în raport cu vârsta viţeilor şi este similară cu frecvenţa observată la taurinele crescute în condiţii de semi-libertate.

Un articol semnat de Ludovic CZISZTER
                                    USAMVB “Regele Mihai I al României” din Timişoara

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 403 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?