Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înţărcarea iezilor fără stres în 5 paşi!

Publicat: 14 mai 2020 - 15:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Separarea definitivă a iezilor de caprele mame și în acest fel înţărcarea iezilor reprezintă un stres care poate fi atenuat dacă se iau din timp câteva măsuri.

  1. Hrănirea suplimentară cu amestec de concentrate/granule și fân la discreție în perioada de alăptare este neapărat obligatorie pentru funcționarea stomacului pluricompartimentat, în special a rumenului, și a compartimentelor gastrice. Ulterior înțărcării, hrănirea cu furaj solid trebuie să poată înlocui elementele nutritive asigurate prin lapte. Nu schimbați structura rației cel puțin două săptămâni după înțărcarea iezilor. Un ingredient nou cu care iezii nu sunt obișnuiți poate avea ca efect scăderea consumului de furaj. Asigurați-vă că în furajul distribuit iezilor vitaminele şi elementele minerale se găsesc la nivelul de necesar. Se pot achiziţiona, din comerț, brichete minerale pentru lins special concepute pentru capre.

  2. O sursă de apă curată, la care iezii să ajungă ușor, este esențială. Dincolo dehidratare, apa influențează digestia hranei uscate în rumen. Adăpătorile vor fi plasate la înățimea de aproximativ 30 cm de la sol, pentru ca iezii să aibă acces ușor. Mențineți apa curată și prospătă pentru a încuraja un consum adecvat.

  3. Oferiți iezilor timp să se familiarizeze cu noul mediu înainte de a suprima hrănireacu lapte matern. Întreținerea iezilor trebuie să se facă într-un loc curat, iar după înțărcare ei să rămână tot acolo, urmând același flux tehnologic, dar fără caprele mame, care vor fi duse la o distanță suficient de mare pentru a nu fi auzite de iezi.

  4. Înainte de înțărcare, iezii trebuie deparazitați și vaccinați împotriva enterotoxiemiei. Iezii fătați în primăvară nu au un sistem imunitar complet funcțional și sunt mai sensibili la paraziții care se găsesc pe pășune. De asemenea, în special în perioada de stabulație, iezii pot avea păduchi care creează disconfort și potențează stresul de înțărcare. În zonele în care evoluează coccidioza, se vor adăuga în hrană sau în apă, cu cel puțin două săptămâni înainte și după înțărcare, aditivi pentru controlul acestui protozor. Pentru efectuarea și dozarea corectă a vaccinurilor și a tratamentelor, apelați la medicul veterinar.

  5. După înțărcarea iezilor, acordați o atenție mărită și caprelor mame, care vor fi agitate. Nu uitați să le mulgeți pentru a evita apariția mamitei.

 intarcarea iezilor fara stres_b

Sursa foto impact: pxhere.com

 

Cinci paraziţi externi mortali pentru caprine

Paraziţii externi nu cauzează mortalitatea caprelor adulte, dar afectează producţia acestora. Mai sensibil este tineretul, în special iezii cruzi, la care, în funcţie de parazit, mortalitatea poate creşte destul de mult.

Află care sunt cei 5 paraziţi externi periculoşi pentru caprine de aici!

intarcarea-iezilor-fara-str_b

Vizualizat: 1891 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?