Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întâlnirea oierilor mureşeni în Ţinutul Reghinului

Publicat: 08 august 2018 - 21:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Reghin - “Baza Experimentală Reghin” a ICDCOC Palas Constanţa, a desfăşurat şi anul acesta “Expoziţia - târg cu vânzare de produse tradiţionale”, în cooperare cu Asociaţia Caprirom Nord.

Înfiinţată în anul 2007 pentru a veni în sprijinul crescătorilor de caprine, Asociaţia Caprirom Nord şi-a încetat activitatea pentru o perioadă de doi ani (2014-2016), revenind din anul 2016, prin modificarea statutului asociaţiei. A fost momentul în care a existat o cerere din partea crescătorilor de ovine din zona Mureşului Superior pentru înscrierea în RG şi implicit în COP pentru accesarea Sprijinului Cuplat Zootehnic. Astfel, un grup de oieri pasionaţi au considerat că este momentul oportun pentru reactivarea Asociaţiei Caprirom Nord, asociaţie care îşi desfăşoară activitatea în sediul Staţiunii Reghin.

Întâlnirea oierilor mureşeni în Ţinutul Reghinului_b
La început, s-au asociat 24 de crescători de ovine, cu un efectiv de circa 6500 capete; în prezent sunt 112 membri crescători de ovine din judeţele Mureş, Harghita şi Bistriţa-Năsăud, care au înscrise în COP şi în RG 27.500 de ovine. Specialiştii Asociaţiei Caprirom Nord vin în întâmpinarea crescătorilor de ovine nu doar prestând servicii de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, care să le permită accesarea SCZ, ci şi prin sprijinirea acestora pentru a-şi promova produsele obţinute de la ovine.

Standurile cu ovine şi cu produse de stână au atras 1500 de vizitatori
Aflată la a doua ediţie, ,,Expoziţia - târg cu vânzare de produse tradiţionale” s-a desfăşurat pe data 20 mai, eveniment care a atras circa 1500 de vizitatori. Cu această ocazie, şi-au expus produsele (caş de oaie, urdă, telemea şi jintuit) 17 expozanţi, iar 15 crescători şi-au prezentat animalele din rasele Ţurcană, Ţigaie ruginie hibrizi obţinuţi între rasele Germană de Carne cu Cap Negru X Ţigaie ruginie.
Deschiderea expoziţiei a fost oficiată de directorul Staţiunii, Vasile Rău, în prezenţa unor oficialităţi locale.
Au fost expuse ovine bine îngrijite, performante şi reprezentative pentru rasa de provenienţă. Majoritatea boxelor au fost ocupate cu oile Ţurcane din varietăţile albă, brează şi bucălaie, care au impresionat vizitatorii prin masivitate, armonie corporală, lâna foarte lungă cu usucul alb şi cu extindere - caracteristică tipică rasei.
Un entuziasm deosebit l-au stârnit oile de rasă Ţigaie şi hibrizii Germană de carne cu cap negru X Ţigaie, cu o conformaţie mezomorfă, trunchi bine dezvoltat şi aptitudini mai bune pentru producţia de carne.

Întâlnirea oierilor mureşeni în Ţinutul Reghinului_b

Liceeni implicaţi în marketingul şi organizarea expoziţiei
Atmosfera a fost dominată de o stare de bine, rezultantă a mai multor factori, la care, printre cei deja menţionaţi, mai adăugăm spectacolul artistic pe de o parte şi mâncarea tradiţională oferită de expozanţi pe de altă parte. Balmoşul, mielul la ceaun, boţul prăjit pe disc au fost mâncărurile preferate de vizitatorii expoziţiei.
O noutate a evenimentului din acest an o reprezintă implicarea asociaţiei şi a clasei de elevi a XI-a H, profilul „Turism şi alimentaţie publică”, a Grupului Şcolar „Lucian Blaga” Reghin, în ambalarea şi etichetarea produselor expozanţilor de brânzeturi. În acest sens, au fost create etichete personalizate pentru fiecare crescător de ovine care şi-a expus caşul de oaie în cadrul expoziţiei.
Sub îndrumarea dirigintelui Imre Laslo Nagy şi a dirigintelui adjunct Simona Frunza, elevii au participat activ la organizarea evenimentului, realizând videoclipul de promovare, mediatizarea intensă a evenimentului pe reţele de socializare şi distribuirea de fluturaşi, dar şi prin participarea efectivă în ziua evenimentului cu stand propriu.

În curând, carcasă de miel „premium”
În perioada care urmează, asociaţia îşi propune să vină în sprijinul membrilor săi, în sensul creşterii greutăţii la înţărcare a mieilor şi a calităţii carcaselor şi a cărnii. În acest sens, Asociaţia Caprirom Nord, în parteneriat cu ICDCOC Palas Constanţa - Baza Experimentală Reghin şi un număr de patru crescători ai asociaţiei au depus la AFIR o cerere de exprimare a interesului pentru un proiect de cercetare care vizează producerea carcaselor de miel „premium”.
Expoziţia de la Reghin, în bună parte organizată de soţii Ilişiu, a promovat ovine cu performanţe deosebite şi a fost totodată un prilej de cunoaştere, de discuţii şi dezbatere între oierii din zonă. Felicitări şi la mai mare!

Ioan PĂDEANU
Elena ILIŞIU


PREMII PENTRU CEL MAI BUN CAŞ ŞI PENTRU CELE MAI VALOROASE OVINE
Organizatorii expoziţiei au acordat premii în valoare de 200, 150 şi 100 lei atât pentru cele mai bune brânzeturi, cât şi pentru cele mai reprezentative animale din rasa Ţurcană. Din comisia de apreciere a ovinelor au făcut parte: subsemnatul, Ioan Vulc - angajat al AJCO Dacia Hunedoara, Ioan Rus - directorul executiv al Direcţiei de Agricultură Mureş şi Ioan Stoicoi - vicepreşedinte al AJCO Dacia Hunedoara.
Astfel, pentru calitatea produselor lactate, respectiv caş de oaie, s-au remarcat trei expozanţi din comuna Şieuţ, judeţul Bistriţa-Năsăud: Premiul I - Gavril Cira; Premiul II - Iacob Gordon; Premiul III - Simion Creţa.
După aprecierea zootehnică a ovinelor prezentate în cadrul expoziţiei, comisia de specialişti a decis ca premiile să revină următorilor crescători:
Premiul I - Virgil Grigore Uilean din localitatea Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud;
Premiul II - Ioan Tătărău din localitatea Vătava, judeţul Mureş;
Premiul III - Hunor Balint din localitatea Gorneşti, judeţul Mureş.
Participanţii la eveniment s-au putut bucura şi de o tombolă, putând câştiga două coşuri cu produse alimentare în valoare de 150 lei fiecare, precum şi un ied, oferit de un membru al asociaţiei.


SCURTĂ ISTORIE LOCALĂ A REGHINULUI
Perimetrul oraşului Reghin cuprinde o zonă cu lunci, dealuri şi coline pe care se găsesc păşuni cu o varietate mare de plante valoroase pentru rumegătoare. Descoperiri arheologice au dovedit că meleagurile reghinene au fost locuite încă din Epoca de Piatră şi apoi în perioada daco-romană. În sec. al X-XII-lea, în zonele de pe lângă populaţia autohtonă s-au instalat secui şi, începând cu anul 1192, s-au făcut primele colonizări cu saşi din regiunile Mosellei şi Rinului.
Prima atestare documentară a localităţii sub denumirea de REGUN este consemnată în anul 1228, iar în anul 1427 devine târg privilegiat (oppidum) şi mult mai târziu, peste patru secole, în anul 1863 comuna Szászrégen este ridicată în rândul oraşelor regeşti cu o seamă de privilegii şi o multitudine de bresle.
A urmat o perioadă de dezvoltare a diverselor ateliere şi chiar a unor fabrici, dar prestigiul în ţară şi peste hotare a fost întreţinut, până astăzi, de atelierele şi fabrica de viori de calitate excepţională. În anul 1994 oraşul Reghin, care deţine o arhitectură variată şi impunătoare, este ridicat la rang de municipiu.
Renumele zonei Reghinului este legat însă şi de frumoasele şi productivele Ţigăi ruginii, apreciate de oieri mai ales pentru producţia de lapte.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 1220 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?