Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întâlnirea oierilor la Agraria: Adevărată, profesională şi, ca de obicei, absolut sentimentală

Publicat: 29 mai 2012 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine din zona Transilvaniei s-au întâlnit anul acesta în 5 mai la Târgul Agraria de la Cluj ca să afle noutăţile din sector de la profesionişti, să-şi discute problemele cu şefii Federaţiei, dar şi ca să se mândrească cu animalele pe care le cresc

Click pe poza pentru galerie!

25 de crescători de oi din judeţele Cluj, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Bistriţa şi Sălaj şi-au adus cele mai valoroase exemplare la cea mai mare expoziţie de ovine dintre toate ediţiile de până acum ale Târgului Agraria, ne-a spus Traian Fărcaş, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Cluj. Şi rasele expuse au fost cele mai variate: Ţurcană, Ţigaie, Merinos, dar şi rase de carne precum Suffolk, Hampshire, Germană cu Cap Negru şi Texel.

Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Cluj, înfiinţată în 5 ianuarie 2005, are în prezent 554 membri, ce cresc, în total, 155.000 de ovine. Rasa predominantă este Ţurcana, cu diferite varietăţi, dar şi Ţigaia, şi, de vreo trei ani, crescătorii din asociaţie au început să facă şi infuzii cu berbeci de carne Suffolk, Hampshire şi Cap Negru German, a mai spus Traian Fărcaş.

Chiar dacă spaţiul dedicat creşterii animalelor a crescut considerabil de la prima ediţie a târgului, în urmă cu 18 ani, când erau doar trei standuri cu ovine, la care lumea se uita prin gard, după cum îşi aminteau cei care au fost prezenţi la Cluj în fiecare an, acesta este încă insuficient, consideră crescătorii de oi. Anul acesta, pentru că Ioan Avram, directorul Expo Transilvania, unde se ţine târgul, „este mare fan al ovinelor” şi bun prieten al crescătorilor de oi, aceştia nu au plătit spaţiul expoziţional.

„Rugaţi-vă să iasă primar la Cluj, ca să vă facă loc de expoziţie mai mare”, le-a spus, râzând, crescătorilor de ovine, Stelian Dărăban, profesor conferenţiar la USAMV Cluj-Napoca şi bun colaborator al oierilor din zona Transilvaniei.

Dar, până la urmă, ceea ce contează este calitatea. „De mult nu am văzut la Cluj asemenea exemplare”, a spus Ion Câmpian, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România Romovis, prezent la Agraria, iar Gheorghe Neaţă, pe care toţi crescătorii de animale îl ştiu de când era şeful ANARZ, a promis că va face eforturi ca măcar câteva din exemplarele de Brează de Haţeg expuse la Agraria să ajungă şi la Expoziţia Internaţională Sommet De L’elevage, ce are loc anual în Franţa, la Clairmont Ferrand.

 

Stâna ecologică, rase de carne, norme de bunăstare şi prognoze

Timp de aproape patru ore, crescătorii de oi prezenţi la Cluj au urmărit prezentări despre stâna ecologică şi produsele tardiţionale din lapte de oaie, despre rase de carne şi cererea de carne de ovine, despre noile norme de bunăstare din sector, dar şi despre viitorul conservării raselor de ovine din România. 

De profesie chirurg plastician, Toma Mugea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Ijarul din judeţul Cluj le-a povestit crescătorilor de oi cum s-a apucat de oierit, prezentându-le povestea stânei tradiţionale ecologice pe care a reuşit să o ridice la poalele Carpaţilor Apuseni, în comuna Căpuşul Mare.

Ferma are în prezent şi o lăptărie în care sunt realizate toate cele 15 produse din lapte de oaie certificate ecologic şi  înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Asociaţia Ijarul este înfiinţată din mai 2006 şi are în prezent 138 de membri.

Deşi suntem numărul unu în UE la exportul în viu de carne de ovină, consumul anual de carne de oaie raportat de FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) pentru 2010  este de sub 2 kg pe cap de locuitor în România, în timp ce în alte ţări, precum Islanda, consumul anual de carne de oaie pe cap de locuitor ajunge la aproape 30 kg, a spus, printre alte date şi statistici despre producţia, cererea şi preţul cărnii de oaie, Stelian Dărăban, conferenţiar la USAMV Cluj-Napoca.

Un alt colaborator special al crescătorilor de ovine, aproape nelipsit de la întâlnirile acestora, Ioan Pădeanu, profesor la USAMVB Timişoara, a prezentat noile norme de confort impuse de UE în sectorul creşterii ovinelor. Acesta i-a atenţionat pe crescătorii de oi să nu mai construiască stânele „după ureche”, căci riscă să piardă banii pe care statul român şi UE îi vor pune la dispoziţia acestora pentru atingerea normelor de bunăstare, dar şi să nu facă faţă concurenţei dure.

Cartea de Rasă la ovine există, dar are înregistrată doar originea animalelor, nu şi productivitatea acestora, pentru că s-a întrerupt controlul oficial al producţiei (COP), a spus Gheorghe Neaţă. Acesta a prezentat la întâlnirea de la Agraria şi o prognoză a sistemelor de reproducţie la specia ovine până în 2025, dar şi unde vede localizarea unor centre pilot pentru producerea materialului seminal de berbec pentru rasele crescute în ţara noastră.

Neaţă susţine şi că Ţurcana reprezintă peste 80% din efectivele de ovine din România, chiar dacă diversele statistici din ultimii ani indică proporţii mai mici în efectivul naţional total de oi, dar şi că varietăţile de Ţurcană ar trebui omologate ca rase.

Alături de crescătorii de ovine din zona Transilvaniei au mai fost, la Cluj, Nicolae Cioranu, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Mioriţa Chişineu Criş, Arad şi vicepreşedinte al Federaţiei Romovis, Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Federaţiei Romovis, Dan Bartolomeu, fost director la UARZ Braşov şi colaborator al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Braşov, Dumitru Andreşoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Hunedoara, iar din partea autorităţilor, Gheorghe Şerban, directorul APIA Cluj.

 

Problema crotaliilor va fi rezolvată doar când oile vor avea două crotalii

Întâlnirea crescătorilor de oi a fost una tehnică şi liniştită, însă spiritele s-au mai încins spre final, când a venit vorba de subvenţii, de crotaliile duble şi de alte probleme cu care se confruntă cei care cresc oi.

Aceştia s-au plâns că nu au soluţii împotriva celor care îşi construiesc vilele de vacanţă în buza stânelor şi a speculanţilor imobiliari care le acaparează terenurile de păşunat, au spus că sunt nemulţumiţi de medicii veterinari de circă, pe care i-au acuzat că cer, în unele cazuri, 10 lei pentru o crotalie, dar şi de relaţia cu APIA, pe ai cărei funcţionari îi acuză de dezinformare.

Şefii crescătorilor de ovine prezenţi la Cluj i-au îndemnat pe aceştia să ţină legătura cu asociaţiile din care fac parte pentru a afla detalii legate de acordarea subvenţiei şi pentru a comanda crotalii, dar şi să comande şi să achite crotaliile cât mai curând, ca atunci când vine controlul pentru CNDP să poată face dovada achitării crotaliilor pentru oile născute în anii 2008 şi 2009.

„A fost o derogare de un an; din 2008-2009 trebuie s-o facem. O facem pe banii noştri, putem critica până vrem noi autoritatea, dar dacă nu o facem, şi noi tot am făcut presiuni de am amânat lucrul ăsta, poate că... poate, încă nu am stat de vorbă cu noul ministru, poate mai putem face ceva. Dar una peste alta, Regulamentul trebuie respectat şi oile trăbă să aibă două crotalii, că dacă vine un control, nici autoritatea, nici ministrul, nimeni nu răspunde, NOI răspundem.

Dar noi nu putem lua la rost autoritatea, decât s-o dăm în judecată, dar până la a da în judecată şi a câştiga un proces cu o autoritate a statului e o cale lungă. Până atunci noi trebuie să ne comandăm crotalii şi să le plătim. Ce vă spun azi nu-i sută la sută, s-ar putea să trecem peste asta, dar niciodată problema nu va fi rezolvată decât atunci când oile au două crotalii”, le-a spus preşedintele Romovis, Ion Câmpian, crescătorilor de oi de la Cluj.

 

Strategia post 2014 trebuie negociată până anul viitor

„Suntem în 2012. Se consideră ajutor de stat orice ban pe care-l primim în afară de subvenţie. Ce vom face de aici încolo rămâne de văzut. Trebuie să fim uniţi şi să ne zbatem pentru că ne-aşteaptă lucruri mari şi grele” a mai spus Ion Câmpian. Dacă legea păşunilor e pusă deocamdată în afara discuţiilor, „c-a trecut până în anul viitor datorită alegerilor”,  o altă prioritate este strategia după 2014.

„Strategia după 2014 - să vedem cine vine la conducere şi s-o discutăm, pentru că nu vrem să fim criticaţi noi, care astăzi ne ocupăm de oierit, aşa cum criticăm noi acuma pe cine a făcut strategia pentru 2007-2013 şi a negociat pentru 5.880.000 de capete şi vedeţi câte oi are România”, a explicat preşedintele Romovis, precizând că este important ca „până la începutul lui 2013 să reuşim să ne facem noi o strategie,  să determinăm guvernanţii, pentru că nu interesează pe nimeni agricultura, nu interesează pe nimeni oieritul, asta e o poveste numa în campanie electorală, în rest rămânem noi, cu necazurile şi problemele noastre de fiecare zi; ca să le putem rezolva trebuie să fim uniţi şi să privim cu seriozitate înainte şi să nu ne îmbătăm de cap cu poveştile unuia sau altuia”.

„Îl pup în fund de o sută de ori pe ăla care ne dă un euro în plus, dar nu mai plec capul la minciună”
„Un lucru trebuie să rămână după întâlnirea de azi: să fim mereu uniţi”, a repetat Câmpianu, care a declarat că îi aşteaptă şi pe membrii Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine de la Constanţa să treacă peste „mândria lor că-s machedoni” şi să se alăture Federaţiei Romovis.

„Dacă-i lămuresc până la anul, cât mai sunt preşedinte, ca atunci când pun mandatul şi s-a terminat povestea, să rămână în ţară o singură Federaţie şi să nu ne lăsăm dezbinaţi. Credeţi că convine cuiva? Ce minister sau ministru îşi doreşte să aibă o forţă la uşă? Nimeni. Vrea să fim dezbinaţi. Când sunt eu acolo zice rău de altu, când sunteţi dumneavoastră, zice rău de mine.

Când eşti lângă el e bine, dar când începi să ceri ceva, nu sunt bani”, a mai spus preşedintele Romovis, care i-a cunoscut pe toţi miniştrii Agriculturii pe rând. „Am avut relaţii bune cu toţi miniştrii şi chiar am fost taxat de colegi de-ai mei şi prieteni că am pupat în fund pe nu ştiu cine. Îl pup în fund de o sută de ori pe ăla care ne dă un euro în plus, dar nu voi mai pleca capul la minciună.

Numai că aici vin minciunile una după alta. Am avut nişte întâmplări cu ultimul ministru, pe care nu vreau să le mai pomenesc aici. Am tolerat, crezând că capul plecat sabia nu-l taie. Dar plecând prea mult capul, poţi să rămâi strâmb de spate. De aici încolo, nu mai plecăm capul, nici până acuma n-am dormit, dar am încercat. Nu totdeauna rezolvi cu ieşitul în stradă, dar dacă om vedea că nu se poate altfel, nu mai ieşim o mie sau două, atunci toată lumea suntem acolo”, a conchis Câmpianu.

Directorul Romexpo, Ioan Avram, le-a propus crescătorilor de ovine să organizeze, de anul viitor, la Cluj Napoca şi în alte locuri din ţară, un concurs Top Transilvania Romovis, în care cei mai pricepuţi oieri din ţara noastră să se întreacă într-o competiţie „adevărată, profesională şi absolut nesentimentală”. Expozanţii de la Agraria au primit diplome onorifice pentru animalele expuse, iar discuţiile între crescătorii de ovine au continuat, chiar şi mai aprinse, la cina organizată şi pregătită de gazdele din Cluj.

Vizualizat: 801 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
DESPRE OIERIT
|
06. 14, 2012. Thursday 13:21
Este bine ca sunteti organizati.Ceia ce ati aratat este adevarat,dar de ce faceti pentru proprii membrii de ce nu spuneti nimic.Citi dintre voi ati organizat valorificarea mieilor ,a lini,individualizarea,copl si altele.Doar la stinsul cotizatiei sunteti super harnici.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!