Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Inspectori la stână

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 01:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• filmul unui control mixt la Curtea de Argeş

Sesizările făcute de oierii Dan Petrescu, Gheorghe Dănuleţiu şi Ioan Sterp către MADR, în această primăvară, când au fost primiţi chiar în biroul ministrului Petre Daea, au determinat efectuarea unui control în teritoriu de către angajaţi ai Direcţiei Generale Control, Antifraudă şi Inspecţii (DGCAI) din MADR.

Fagaras_b

Am reuşit să intru în posesia raportului încheiat în urma acţiunii de control efectuate în judeţul Argeş, privind neregulile reclamate de oierul Dan Petrescu. Acesta acuzase în prealabil că un alt crescător de oi din Curtea de Argeş a săvârşit ilegalităţi împreună cu medicul veterinar concesionar pentru a obţine păşunea de 700 de hectare a primăriei. Petrescu a rămas în vara aceasta fără păşune pentru turma sa.

Echipa în acţiune
Să parcurgem aşadar cuprinsul acestui document. Aflăm mai întâi că pe teren s-a deplasat o echipă mixtă, formată din angajaţi ai DGCAI-MADR, ANSVSA şi DSVSA Argeş. Aceştia s-au întâlnit la sediul APIA Centrul Local Curtea de Argeş cu oierul Dan Petrescu, din mâna căruia au primit o nouă sesizare având acelaşi obiect: ”fermierul Amalia Cristescu, cu sprijinul medicului veterinar concesionar Radu Nicolae, ar fi înregistrat în exploataţia proprie un număr nereal de ovine, cu scopul de a obţine condiţii avantajoase în vederea participării la licitaţia de atribuire păşuni”. Totodată, reclamantul a ataşat sesizării sale şi un tabel cu numele a zece proprietari de animale, susţinând că ”ovinelor deţinute de aceştia le-ar fi fost îndepărtate crotaliile şi aplicate altele noi, după care ar fi fost înregistrate în exploataţia fermierului Amalia Cristescu”.
Bun, ce au făcut inspectorii mai departe? Au verificat imediat în baza de date a APIA dacă fermierii respectivi au depus cerere de sprijin. Dintre cei zece fermieri suspectaţi că ar fi transferat oi în exploataţia Amaliei Cristescu, unul singur a depus cerere de sprijin, şi anume Ghiţă Ilie. Amalia Cristescu a cerut la rândul ei subvenţii pentru: 52 bovine cu vârsta mai mare de 2 ani, 18 bovine cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 2 ani, 15 bovine cu vârsta mai mică de 6 luni şi pentru 2031 ovine. Echipa de control s-a deplasat şi la exploataţiile deţinute de cinci dintre fermierii menţionaţi în tabel şi a constatat că animalele lor lipsesc, fiind predate fermierului Amalia Cristescu.

Gheorghe Dnulet, Ioan Sterp si Dan PetrescuClick pe poza pentru galerie!

Licitaţia ”greilor”
În urma verificărilor, ANSVSA a întocmit Nota de control nr. 1173/19.05.2017. Aceasta a fost trimisă de către MADR, împreună cu o adresă având aceeaşi dată, prefectului judeţului Argeş, acesta fiind rugat să ia măsurile ce se impun, întrucât rezultatele obţinute de inspectori pe teren ”pot constitui elemente care să influenţeze derularea licitaţiei organizată de primăria Curtea de Argeş, în sensul creării de condiţii artificiale, în vederea obţinerii de fonduri europene”.
Toate bune şi frumoase, instituţiile statului nostru par să stea bine la capitolul inter-comunicare, dar uneori le scapă nişte amănunte. În ziua când MADR-ul semnala prefectului de Argeş că anumite nereguli pot influenţa licitaţia de la Curtea de Argeş, licitaţia era deja un fapt consumat, fiindcă avusese loc în data de 6 aprilie, cu o lună şi o săptămână în urmă! Ce să mai facă prefectura?! La licitaţie au fost trei concurenţi: Amalia Cristescu, Dan Petrescu şi Vionelia Băluşe, soţia lui Dumitru Andreşoi. Câştigătoare a ieşit Amalia Cristescu, pentru păşunea Vadu Giurgiului, cu o suprafaţă de 610 ha, durata contractului fiind de 10 ani, iar redevenţa de 686 lei. Întrucât o altă păşune, Năneasa, cu o suprafaţă de 117,16 ha nu a fost adjudecată cu acea ocazie, licitaţia a fost reluată la începtul lunii mai, concurenţi fiind Nicolae Petrescu (unchiul lui Dan Petrescu) şi Amalia Cristescu, aceasta reuşind să câştige păşunea, dar contractul nu s-a mai încheiat, fiindcă, în urma documentelor primite de la MADR, Prefectura Argeş a intervenit şi a anulat procedura de licitaţie. În consecinţă, păşunea Năneasa a rămas liberă în această vară.

După control, sancţiunile
Aşadar, Amalia Cristescu a contractat în aprilie păşunea Vadu Giurgiului, iar în mai, MADR-ul a semnalat Prefecturii Argeş existenţa unor posibile ”condiţii artificiale” care ar fi putut influenţa derularea licitaţiei. Numai că semnalul de la Bucureşti a venit post-factum, după ce licitaţia avusese loc, şi Amalia Cristescu semnase deja contractul cu primăria pentru păşunea respectivă. Care să fie ”condiţiile artificiale”, după cum s-au exprimat funcţionarii MADR? Nu cumva sunt adevărate nereguli, chiar grave? Să vedem ce au constatat reprezentanţii ANSVSA în echipa mixtă prezentă pe teren. Verificând documentele din cabinetul medicului veterinar concesionar Radu Nicolae, inspectorii au constatat că acesta nu a radiat din RNE un număr de 469 ovine şi 40 de caprine, aşa cum îi ceruse Amalia Cristescu în data de 6 martie 2017, fermiera susţinând că animalele au murit sau au dispărut(!). Veterinarul s-a apărat spunând că nu a radiat animalele fiindcă dispariţia unora trebuia anchetată de poliţie, iar moartea/sacrificarea altora trebuia susţinută cu probe transmise de laborator. Medicului veterinar i s-a mai imputat şi faptul că nu a anunţat DSVSA Argeş privind intenţia solicitantului de a scoate din RNE un număr atât de mare de animale. Analizând apoi registrul de exploataţie al Amaliei Cristescu, inspectorii au mai descoperit că pentru 1248 de animale acţiunea de identificare şi înregistrare a fost efectuată după o perioadă de până la 13 luni de la naştere, ceea ce înseamnă că în cazul acestui efectiv nu se cunosc originea şi trasabilitatea acestora de la naştere până în momentul identificării. În fine, inspectorii au mai luat declaraţii de la fermierii care i-au încredinţat oi doamnei Cristescu, au mai verificat şi alte date, până le-a expirat ziua de lucru, fiindcă, după aceea, au motivat în raport, au avut la dispoziţie o singură zi pentru inspecţie, timp insuficient ca să ducă misiunea la bun sfârşit. Nu au spus dacă au fost schimbate crotaliile, aşa cum a acuzat oierul Dan Petrescu. La final au propus, printre altele, ca directorul executiv al DSVSA Argeş să facă o dare de seamă despre cum şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu faţă de situaţia descoperită la Curtea de Argeş, iar DSVSA Argeş să inspecteze toate exploataţiile implicate, inclusiv cea a Amaliei Cristescu, şi să aplice sancţiunile cerute de lege. De asemenea, a fost cerută şi sancţionarea medicului veterinar Radu Nicolae.

Bătălia continuă
Inspectorii argeşeni s-au conformat şi iată-i în data de 8 iunie a.c. respirând aerul tare al Munţilor Făgăraş, la stâna din Podul Giurgiului, unde se află oile Amaliei Cristescu. Numai că doamna nu se afla acolo, ci un asociat, baciul Nicolae Dumitraşcu. Acesta le-a permis inspectorilor să numere oile, dar când aceştia au vrut să treacă la citirea crotaliilor, baciul a deschis poarta şi le-a dat drumul oilor pe păşune, spunându-le inspectorilor că nu are acordul concesionarului, adică al Amaliei Cristescu. Echipa de control a apucat să numere oile, rezultatul fiind de 250 oi mature, 2 capre şi 3 iezi. Cu un asemena efectiv, concesionarul nu avea, clar, încărcătura minimă obligatorie.
Am sunat la Primăria Curtea de Argeş, pe telefonul primarului, Constantin Panţurescu, şi acesta m-a pasat către Iulia Pelinescu, de la Juridic, fiindcă ar şti mai bine situaţia. Într-un final am aflat că după controlul din 8 iunie, a mai fost efectuat un control al DSVSA Argeş în data de 10 august, când au fost numărate în munte 1881 de oi, 125 de capre, 47 de bovine şi 4 suine. Între timp, deci, au fost urcate la munte mai multe oi, iar încărcătura minimă a fost respectată.
În concluzie, observăm că autorităţile nu au lămurit toate acuzele înaintate de Dan Petrescu, ci dimpotrivă, au creat şi mai multă confuzie, neprecizând datele esenţiale care să creeze o imagine clară asupra mişcărilor de animale atât în teren, cât şi în evidenţele scriptice existente în fermele vizate de cercetările echipei mixte de control.


UN SEZON PASTORAL VITREG
Oierul Dan Petrescu a avut parte anul acesta de un sezon pastoral vitreg. După ce a pierdut licitaţia în aprilie - ”Tot ce am putut oferi a fost suma de 525 de lei/ha, n-am avut mai mult!”, mi-a relatat fermierul -, a protestat cu turma pe străzile orăşelului de munte, evenimentul fiind mediatizat inclusiv de presa centrală. Oile le-a păscut toată vara în jurul oraşului, pe terenuri private. ”N-am cosit nimic, am lăsat oile să pască toate grădinile. Va trebui să cumpăr tot fânul. O să vând vreo 300 de oi şi nişte vaci ca să am bani pentru fân”, mi-a relatat omul plin de năduf. Bătăios din fire, Dan Petrescu, bucurându-se şi de solidaritatea celor doi oieri din Jina, bate drumul Bucureştiului, face sesizări la instituţiile de control, sperând că acestea vor dezgropa adevărul.

 Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 5766 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?