Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inseminarea HETEROSPERMICĂ la PORCINE

Publicat: 07 iunie 2017 - 15:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MIXUL DE SPERMATOZOIZI. În esenţă şi cu vorbe simple, inseminarea heterospermică înseamnă folosirea „în amestec” a materialului seminal recoltat de la doi sau mai mulţi vieri. Practic, în doza finală administrată scroafelor în călduri vom avea un mix de spermatozoizi.

Aplicarea acestui procedeu în fermă poate fi luată în considerare exclusiv pentru însămânţarea femelelor ce vor produce generaţia de abator, respectiv se referă la materialul seminal recoltat de le vierii terminali. Trebuie să scoatem din calcul inseminările în rasă pură sau de hibridare, pentru că din acestea rezultă scrofiţele necesare înlocuirilor. Or, acestea trebuie să aibă o origine clară şi cunoscută, pentru a-i putea reconstitui „arborele genealogic”.
Cel mai disputat argument al aplicării inseminărilor heterospermice se referă la fertilitate. Multe studii au scos la iveală că, utilizând doze cu un amestec de material seminal recoltat de la mai mulţi vieri - de regulă 3-5-, performanţele reproductive ale scroafelor se îmbunătăţesc.

Argumentele pro
Argumentele în favoarea acesui procedeu sunt legate de factori proteici bio-stimulatori care se găsesc în plasma seminală a vierilor. Partizanii inseminării heterospermice vin cu o serie de argumente care nu pot fi ignorate. Adoptarea acestui procedeu ar avea următoarele avantaje:
• Creşterea eficienţei activităţilor din laboratoarele de procesare a materialului seminal;
• Reducerea costurilor per doză cu până la 10%;
• Scăderea cheltuielilor cu materialele de unică folosinţă;
• Reducerea acţiunilor de înregistrare a dozelor şi, implicit, mai puţin efort pentru personal;
• Anularea riscului ca la a doua/a treia inseminare să fie folosit greşit un anumit vier;
• Reducerea riscului de utilizare a vierilor cu fertilitate scăzută;
• Îmbunătăţirea ratei fătării şi a numărului de purcei fătaţi vii.

Ce argumente contra sunt aduse în această ecuaţie a utilizării inseminărilor heterospermice aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Vizualizat: 730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?