Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inseminarea HETEROSPERMICĂ la PORCINE

Publicat: 07 iunie 2017 - 15:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MIXUL DE SPERMATOZOIZI. În esenţă şi cu vorbe simple, inseminarea heterospermică înseamnă folosirea „în amestec” a materialului seminal recoltat de la doi sau mai mulţi vieri. Practic, în doza finală administrată scroafelor în călduri vom avea un mix de spermatozoizi.

Aplicarea acestui procedeu în fermă poate fi luată în considerare exclusiv pentru însămânţarea femelelor ce vor produce generaţia de abator, respectiv se referă la materialul seminal recoltat de le vierii terminali. Trebuie să scoatem din calcul inseminările în rasă pură sau de hibridare, pentru că din acestea rezultă scrofiţele necesare înlocuirilor. Or, acestea trebuie să aibă o origine clară şi cunoscută, pentru a-i putea reconstitui „arborele genealogic”.
Cel mai disputat argument al aplicării inseminărilor heterospermice se referă la fertilitate. Multe studii au scos la iveală că, utilizând doze cu un amestec de material seminal recoltat de la mai mulţi vieri - de regulă 3-5-, performanţele reproductive ale scroafelor se îmbunătăţesc.

Argumentele pro
Argumentele în favoarea acesui procedeu sunt legate de factori proteici bio-stimulatori care se găsesc în plasma seminală a vierilor. Partizanii inseminării heterospermice vin cu o serie de argumente care nu pot fi ignorate. Adoptarea acestui procedeu ar avea următoarele avantaje:
• Creşterea eficienţei activităţilor din laboratoarele de procesare a materialului seminal;
• Reducerea costurilor per doză cu până la 10%;
• Scăderea cheltuielilor cu materialele de unică folosinţă;
• Reducerea acţiunilor de înregistrare a dozelor şi, implicit, mai puţin efort pentru personal;
• Anularea riscului ca la a doua/a treia inseminare să fie folosit greşit un anumit vier;
• Reducerea riscului de utilizare a vierilor cu fertilitate scăzută;
• Îmbunătăţirea ratei fătării şi a numărului de purcei fătaţi vii.

Ce argumente contra sunt aduse în această ecuaţie a utilizării inseminărilor heterospermice aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Vizualizat: 703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?