Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrijirea viţeilor nou născuţi

Publicat: 26 noiembrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De îngrijirile care se acordă după naştere depind, în mare măsură, sănătatea şi dezvoltarea ulterioară a viţeilor.

Click pe poza pentru galerie!

Imediat după fătare, se verifică respiraţia viţelului, se curăţă căile respiratorii, se masează corpul pentru activarea circulaţiei, se dezinfectează cordonul ombilical cu iod şi se administrează colostru. Badijonarea cordonului ombilical cu soluţie de iod se repetă la fiecare 12 ore, până la uscarea completă a acestuia. Aceste operaţiuni au ca scop împiedicarea infecţiilor ombilicale.

 

Alăptarea nou născuţilor

Viţelul se naşte cu o cantitate foarte mică de anticorpi (imunoglobuline). Pentru a se apăra de infecţii, viţelul are nevoie de imunoglobulinele din colostru, până la formarea propriului sistem imunitar. De aceea, colostrul trebuie să fie administrat cât mai repede după fătare (2-3 ore), ideal ar fi în primele 30 de minute.

Colostrul trebuie să provină de la vaci sănătoase, deoarece anumite boli pot fi transmise la viţei, prin colostru. Colostrul obţinut de la prima mulsoare şi cel obţinut de la vacile care au fătat de mai multe ori are conţinutul cel mai mare în anticorpi.

Cantitatea de imunoglobuline scade treptat în primele 3 zile de la fătare, de asemenea scade şi capacitatea de absorbţie a acestora la nivelul intestinului, cu cca. 50% după primele 12 ore de la fătare.

De aceea, cantitatea de colostru administrată şi momentul administrării sunt cruciale pentru asigurarea unei absorbţii intestinale optime. În primele 12 ore de viaţă, este recomandat ca viţelului să i se administreze cca 4 litri de colostru. Primul tain, de 2 litri, se va administra în primele 2 ore de la fătare, iar următorul la 6-8 ore de la primul tain. În următoarele 12 ore se vor administra încă 4-5 litri de colostru.

Este preferabilă administrarea manuală, pentru a fi siguri că viţelul ingurgitează cantitatea corespunzătoare de colostru. Studiile arată că 25-40 % dintre viţeii lăsaţi să sugă de la mamă nu primesc suficient colostru.

Surplusul de colostru, provenit de la vacile sănătoase, poate fi conservat, prin congelare, în sticle de plastic de 1,5-2 l şi se administrează la viţeii nou născuţi cărora, din diverse motive, nu li se poate administra colostru matern.

Laptele colostral nu poate fi valorificat pentru consumul uman, dar poate fi administrat în hrana viţeilor mai mari, în cantitate de 2-3,5 kg/zi.

Începând cu ziua a 3-5-a de viaţă, pe toată durata perioadei de alăptare, viţeii trebuie hrăniţi cu lapte sau cu înlocuitori de lapte. Cantitatea de înlocuitor de lapte trebuie să fie de cca. 8% din greutatea corporală, administrată în două tainuri pe zi.

De la vârsta de două zile, viţeii trebuie introduşi în cuşti individuale, până la vârsta de două luni. Viţeii pot fi cazaţi în cuşti individuale, inclusiv iarna, dar trebuie să li se asigure un spaţiu de odihnă uscat şi curat, să fie protejaţi de vânt şi frig. Este foarte important ca viţeii să fie protejaţi de curenţii de aer, dar trebuie să li se asigure o ventilaţie corectă.

Se va asigura accesul viţeilor la apă, li sa va administra furaje de calitate, iar administrarea concentratelor trebuie să înceapă cât mai devreme, pentru a uşura trecerea de la alimentaţia exclusivă cu lapte sau înlocuitori de lapte, la alimentaţia cu fibroase şi concentrate.

 

Bolile nou născuţilor

Viţeii sunt confruntaţi cu două probleme de sănătate: diareea şi pneumonia.
Cea mai frecventă este diareea, care poate fi de origine „mecanică” sau infecţioasă. Diareea mecanică este cauzată de administrarea în exces a laptelui sau înlocuitorilor de lapte sau de administrarea unui înlocuitor de lapte necorespunzător calitativ. Acestea conduc la formarea incompletă a cheagului, fiind urmată de o absorbţie intestinală redusă şi de un tranzit intestinal rapid (diaree).

Diareea infecţioasă este de origine bacteriană sau virală. Diareea bacteriană este datorată unor agenţi etiologici comuni: Escherichia coli şi Salmonella sp. Diareea virală este datorată rotavirusurilor şi coronavirusurilor. Cauzele favorizante ale diareei infecţioase sunt: lipsa condiţiilor de igienă din maternităţi, precum lipsa de igienă a alăptării.

La viţeii întreţinuţi în cuşti individuale pe tot parcursul anului, frecvenţa diareei este mult mai redusă, comparativ cu viţeii întreţinuţi în boxe comune. Cuştile individuale permit separarea viţeilor şi minimizarea riscului transmiterii bolilor.

Cea de-a doua problemă de sănătate este pneumonia, care poate fi „mecanică” sau infecţioasă. Pneumonia mecanică este cauzată de ventilaţia necorespunzătoare, care duce la acumularea de gaze toxice, în special de amoniac. Gazele, în exces, irită căile respiratorii, care devin mai sensibile la flora microbiană. Pneumonia infecţioasă se datorează, în special, viruşilor (IBR, viruşi sinciţiali respiratori).

Toate aceste probleme de sănătate pot fi prevenite dacă li se asigură viţeilor condiţii corespunzătoare de igienă în maternitate, dacă sug o cantitate suficientă de colostru în primele ore de la naştere şi dacă dispozitivele şi instalaţiile folosite la alăptare sunt corect igienizate.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 10029 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?