Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Îngrijirea purceilor imediat după fătare. Cum salvăm CEI MAI VULNERABILI PURCEI?

Publicat: 26 aprilie 2022 - 12:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sistemul românesc de producţie a cărnii de porc e unic în Europa datorită numărului imens de gospodării în care se cresc porci pentru consum propriu, dar și pentru vânzare (ilegală, în cele mai multe cazuri). 

Nimeni nu știe cu adevărat câți porci există în exploatațiile mici și nici cum sunt aceștia mutați dintr-o gospodărie în alta sau dintr-o localitate în alta, în ciuda faptului că, oficial, există cadru legal în acest sens.

 

PRIMA ZI DIN VIAŢA PURCEILOR


Indiferent de forma de organizare și de dimensiunea fermelor, există o serie de reguli de management al purceilor, în prima lor zi de viaţă, care îşi trag raţionamentul şi esenţa din biologia acestora. Din păcate, cei implicați în îngrijirea purceilor imediat după fătare, de multe ori nu au habar despre motivul pentru care o anumită manoperă este esenţială pentru menținerea în viață a purceilor, în ciuda unei logici absolut evidente!

purcei 01_b 

COLOSTRUL, LAPTELE MINUNE!


Nou-născuţii tuturor mamiferelor, în primele ore după naştere au nevoie de primul lapte al mamei: colostrul. Evident că există şi particularităţi ale speciei de care trebuie să se ţină seama. Iar una dintre acestea este că purcelul nu este capabil să-şi păstreze propria temperatură a corpului, decât dacă va consuma o cantitate suficientă de colostru şi dacă i se asigură o temperatură constantă de 33-35 grade C în primele zile de viață.

 

CEI MAI VULNERABILI PURCEI


O altă particularitate provine din prolificitatea speciei, care a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani. Pe nimeni nu mai surprinde astăzi că scroafele fată constant, de multe ori, peste 13-14 purcei, ceea ce mai degrabă complică decât uşurează activităţile de îngrijire a acestora.

Prima dintre consecinţele exploatării acestor femele prolifice se referă la durata fătării, care creşte cu cel puţin 30 minute dacă numărul de purcei depăşeşte cifra 10, ultimii expulzaţi fiind şi cei mai vulnerabili. De aceea, găsirea de soluţii pentru „grăbirea” fătării nu poate fi decât o idee binevenită. Dar despre asta, într-un alt articol.

 

CONSUMUL DE COLOSTRU ESTE ESENŢIAL ÎN PRIMELE ORE!


O a doua consecinţă a prolificităţii ridicate este variabilitatea masei corporale a purceilor la fătare, lucru dovedit de acei fermieri care şi-au făcut un obicei din a-i cântări. Iar o variabilitate ridicată are ca şi consecinţă imediată creşterea procentului de pierderi până la înţărcare, cu precădere din rândul „ultimilor veniţi” pe lume. Mai mult, s-a constatat că fiecare purcel care se naşte după primii 11, are o greutate corporală mai scăzută cu aproximativ 50 de grame!

Soluţia cea mai la îndemână pentru limitarea elementelor „negative” descrise este, în primul rând, stimularea consumului de colostru în primele ore de viaţă.

 purcei 02_b

VEZI AICI 4 SECRETE PENTRU BUNA CREŞTERE A PURCEILOR!

Depinde doar de fermier implementarea unor soluţii de maximizare a numărului de purcei ce ajung la înţărcare. Însă degeaba scroafele fată constant peste 12 sau 14 purcei dacă, dintre aceştia, doar 10 supravieţuiesc până la înţărcare. Restul e doar o poveste, extrem de „dureroasă”... financiar!

Oare vom cunoaşte vreodată care este numărul real de porci din ţara noastră? De ce nu coincid datele Eurostat cu cele oficiale ale Ministerului Agriculturii? Click AICI şi află câteva explicaţii posibile!

 

PORCUL ROMÂNESC SE PIERDE PRINTRE STATISTICI ŞI FERME


Puținele informații existente ne spun că aproape jumătate din porcii României se regăsesc în aceste mici ferme, a căror stare de sănătate rămâne un mister. Ori, în contextul în care Pesta Porcină Africană continuă să facă ravagii pe tot teritoriul țării, individualizarea porcilor și controlul mișcării acestora în teritoriu rămâne o condiție esențială, dacă ne mai dorim tradiții și carne de porc românească.

Vizualizat: 732 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?