Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Îngrijirea ongloanelor cu soluţiile DeLaval

Publicat: 16 noiembrie 2021 - 12:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

E cauza multor probleme de sănătate la vaca de lapte și, implicit, a productivității mult diminuate. În plus, ea crește costurile fermei. Vestea bună este că poate fi prevenită simplu și eficient cu soluțiile DeLaval - We love hooves!

Vacile pot şchiopăta din mai multe cauze, cum ar fi carenţe alimentare, condiţii de igienă precară, netăierea la timp a unghiilor, probleme de dimensionare a grajdurilor, suprafeţe de mers dure şi băile picioarelor în mod regulat.

 Foto 2 We love hooves_b


200 de euro pierdere


Şchiopătatul reduce producţia de lapte şi vaca devine mai predispusă la mastită. Şchiopătatul mai duce la sacrificarea prematură, având, de asemenea, un efect negativ asupra fertilităţii, precum şi costuri de tratament crescute. Costul şi pierderea laptelui din cauza şchiopătatului echivalează cu aproximativ 100-200 euro, potrivit milkproduction.com. Dacă raportăm acest cost la proporția animalelor afectate de această problemă, respectiv 20% din efectiv, este uşor de înţeles că prevenţia este mai importantă şi mai bună decât tratamentul.

 

Suprafața aleilor contează


Locomoţia este o acţiune importantă pentru toate vacile. În sistemele de pășunat se poate ca vacile să aibă o distanţă mare de mers până la sala de muls, aşa că ele au o condiţie fizică destul de bună. Deşi acest lucru este limitat în sistemele cu adăposturi generoase, există totuşi destulă mișcare asociată cu activităţi sociale şi de altă natură.

Calitatea sau starea podelelor în sistemele de adăpostire a bovinelor este un factor de mediu important şi afectează performanţa în mod semnificativ. O podea de slabă calitate duce la creşterea numărului de răni la picioare, la afecțiuni podale şi la o incidenţă mai mare a ulceraţiilor tălpii la unghile laterale posterioare ale vacii. Acest lucru are drept cauză presiunea necesară mersului sau evitării conflictelor, care adesea este exacerbată de natura abrazivă a betonului utilizat deseori la alei. O podea ideală este curată şi confortabilă la mers, este netedă şi nealunecoasă, fără a fi prea abrazivă pentru copite. Betonul este de multă vreme cel mai obişnuit material pentru podelele din sistemele închise de creştere a animalelor, însă nu este foarte prietenos cu animalele, deoarece sporeşte efectele fizice ale greutăţii care se sprijină pe picioare; natura neproductivă a podelei irită derma şi măreşte circulaţia sanguină, cauzând creşterea accelerată a coarnelor.

Foto 3 AFB_1000_version_2_175_EditBR_b 


Deplasarea e mai sigură pe o podea moale


Alternativa poate fi un material mai moale, mai elastic, precum cauciucul, deoarece poate fi adăugat deasupra betonului, făcând suprafaţa mai puţin abrazivă pentru copite şi asigurând mai multă frecare. Podeaua devine mai puţin alunecoasă şi mai moale, permiţând ghearelor să se adâncească în suprafaţă. Conform studiilor, cauciucul permite vacilor să meargă mai mult, cu o frecvenţă a paşilor mai mică şi reduce riscul alunecării în mai mare măsură decât betonul. O suprafaţă mai puţin alunecoasă reduce numărul de răni şi creşte mobilitatea către zonele de hrană, apă şi odihnă.

 

Cea mai bună alternativă la beton


DeLaval R18P este un covor de cauciuc de bună calitate şi durabil. Este potrivit pentru diverse lăţimi ale culoarelor, sălilor de aşteptare sau de muls, de diferite mărimi şi dimensiuni. Partea de sus are un finisaj nealunecos, cu caneluri adânci de 4 mm pe dedesubt, pentru scurgerea de lichide. Instalarea este simplă, piesele individuale sunt unite cu fixatoare, ca la un puzzle. DeLaval R18P nu necesită întreţinere specială, realizându-se în mod normal cu orice model de plug raclor.

 

Podeaua ideală în fermele de lapte


DeLaval R18P face ca vacile să intre în sală mai uşor şi, astfel, procesul de mulgere este mai rapid. Prin instalarea unei suprafeţe de cauciuc, confortul animalelor creşte în mod semnificativ, iar riscul de alunecare este evitat. Este o soluţie excelentă pentru vacile de lapte, îmbunătăţind mişcarea animalelor, detectarea căldurii, sănătatea, raţia de hrană şi performanţa totală a vacilor de lapte.

Utilizarea unei suprafeţe de cauciuc măreşte, de asemenea, viaţa bazei de beton. Cu toate aceste caracteristici, investiţia în DeLaval R18P vă va înapoia banii garantat într-o perioadă de timp relativ scurtă. Salteaua de cauciuc DeLaval R18P a fost supusă testului DLG.

 Foto 4 extra-MAB0022999_b


Băi periodice ca măsură de prevenție


Sunt disponibile diverse instrumente de gestionare, pentru a reduce şchiopătatul şi pierderile provocate de acesta. Totuşi, şchiopătatul infecţios este greu de combătut. Prevenţia şchiopătatului infecţios este cu mult mai bună, mai ieftină şi mai de succes decât tratarea, iar spălarea picioarelor este recomandată pentru controlul şi prevenţia bolii infecţioase a copitelor. La izbucnirea bolii, baia picioarelor este necesară pentru a împiedica animalele să devină infectate cronic. Însă spălarea picioarelor ar trebui utilizată mereu ca măsură de control al bolilor infecţioase ale copitelor şi nu la tratarea acestora, după cum înmuierea sfârcurilor este utilizată zilnic pentru a controla mastita. Spălarea picioarelor nu reprezintă un substituent pentru o gestionare bună a igienei, însă ea are un rol în controlul factorilor de mediu care fac ca îngrijirea copitelor să fie atât de complexă.

 

Ce soluție folosim la îmbăierea ongloanelor?


Soluţia de picioare DeLaval 4Hooves conţine acid clorhidric, pentru a mări eficienţa dezinfectantă a clorurii alchildimetilbenzil-amoniu în contact cu mari cantităţi de compost. Compostul este un material bogat în celuloză de origine alimentară, care conţine multe particule încărcate negativ. Sarcinile pozitive, cum ar fi cele care se găsesc în clorura de alchildimetilbenzil-amoniu, pot fi ataşate la aceste particule. Odată ce compostul leagă particulele de clorură de alchildimetilbenzil-amoniu, el nu mai poate avea activitate microbiană şi deci nu mai are efect. Cantitatea mare de protoni pozitivi introdusă prin adăugarea de acid clorhidric concurează cu particulele de clorură de alchildimetilbenzil-amoniu pentru sarcini negative. Când particulele încărcate negativ din compost sunt legate de protonii pozitivi ai acidului, particulele clorurii de alchildimetilbenzil-amoniu nu se mai pot lega de acestea, deci rămân în soluţie şi realizează funcţia respectivă, crescând în continuare eficienţa agentului.

 Foto 1 Manure Alley Cleaner Hydraulic ACH_b

 

contact

COSMIN BATIS

Tel. +40 744 341 112

E-mail. cosmin.batisEXT@delaval.com

mai multe pe această temă www.delavalcorporate.com

Vizualizat: 2223 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?