Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrijirea iezilor sugari în 15 paşi

Publicat: 03 mai 2020 - 10:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Imediat după fătare, iezilor trebuie să li se acorde o grijă deosebită, pentru că sistemul lor imunitar, care îi păzește de îmbolnăviri, nu este complet funcțional. Ce trebuie făcut?

Iezi_b

Sunt o serie de reguli importante de care e bine să se țină seama în perioada de alăptare, pentru a reduce la minim pierderile de iezi și/sau capre. În cele ce urmează redau punctual 15 dintre ele:

1. Curățați nasul și gura iedului de mucozități pentru a elibera căile respiratorii;

2. Uscați-l cu ajutorul unui absorbant ca prosop de hârtie, paie, cârpă curată;

3. Cordonul ombilical se rupe la 1,5-2 cm lungime cu unghiile degetului (cu foarfeca poate sângera abundent), după care se leagă cu ață chirurgicală (sau dentară) și se cufundă într-un recipient cu iod 7% (betadină) pentru dezinfectare;

4. Lăsați capra mamă sa-l lingă pentru a stabili legătura între ei;

5. Asigurați-vă că suge colostru în cantitate suficientă pentru a-i conferi imunitate cel mult 4 ore după fătare; Cei care nu vor să sugă singuri trebuie ajutați (aplecați);

6. Dacă iezii sunt înțărcați timpuriu, pot fi alăptați cu lapte praf;

7. Iezii cu viabilitate scăzută sau ai căror capre mame au boli cronice sau cantitate scăzută de lapte se vor caza în boxe individuale împreună cu caprele pentru a putea fi supravegheați mai ușor;

8. Pentru a preveni boala mușchilor albi se recomandă să se administreze injectabil un produs care să conțină vitaminele AD3E și seleniu;

9. Este foarte importantă mulgerea surplusului de lapte de la caprele ai căror iezi nu pot consuma întreaga cantitate de lapte;

10. Iezii viabili vor fi marcați prin crotaliere și tatuare în primele 48 de ore după fătare;

11. Iezii sănătoși pot fi ținuți în prima perioadă după fătare în turme de 20-30 de capre cu iezi, pentru a găsi mama mai ușor, după care turmele se unesc;

12. De la vârsta de 10 zile trebuie oferite iezilor furaje concentrate și fân, administrate într-un spațiu unde nu pot pătrunde caprele mame;
13. În perioada de alăptare pot fi necesare tratamente împotriva păduchilor și puriceilor, paraziți care creează disconfort și, indirect, scăderea sporului în greutate.

14. Iezii sunt mai sensibili la temperaturi scăzute, umiditate ridicată și curenți de aer reci pentru că au păr rar care nu îi ferește de frig.
15. Păstrați curățenia adăpostului și așternutul uscat prin împrospătare cu paie în cantitate de 0,3-0,4 kg/mp după ce aplicați 0,2-0,3 kg de var praf peste așternutul vechi.


Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1080 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?