Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrijirea iezilor după fătare

Publicat: 16 martie 2010 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Iedul nou născut va fi supravegheat doar în primele 2-3 ore după fătare când el trebuie să se ridice şi să sugă suficient colostru pentru aşi asigura imunitatea.

Click pe poza pentru galerie!

Probabil cea mai des întâlnită problemă la fătare, mai ales la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, este frigul. În perioada fătărilor caprele sunt în condiţie de confort termic la o temperatură de 10 până la 12ºC. Pentru iezii fătaţi şi zvântaţi temperatura de confort termic este însă mai mare, de la 15 la 17ºC.

 

Primele măsuri

Sunt dese cazurile în care dimineaţa găsim iedul rece şi tremurând. Dacă pare a fi sănătos şi a ingerat deja colostru trebuie dus repede într-un spaţiu încălzit. Se va şterge bine cu un prosop pentru ai activa circulaţia sangvină şi va fi întreţinut, o perioadă de timp, împreună cu capra mamă într-o boxă unde se va asigura un aşternut călduros şi o sursă de căldură. Pentru a nu face risipă de energie cea mai indicată metodă este utilizarea becurilor cu infraroşii.

Dacă iedul stă în centrul conului de lumină distanţa între lampă şi podea este bună, iar dacă se culcă la marginea acestuia lampa este prea jos şi temperatura la nivelul pardoselii prea ridicată. Readucerea după scurt timp în adăpost poate fi periculoasă dacă temperatura este încă scăzută.

Când condiţiile de mediu sunt foarte vitrege (îngheţ şi vânt rece) trebuie acţionat foarte repede pentru a salva iedul. Frecvent este găsit umed, foarte rece şi aproape fără viaţă. O cale de a-l salva este scufundarea lui, ţinându-i nasul la suprafaţă, într-o găleată cu apă caldă la 40ºC, care reproduce cu aproximaţie temperatura internă a corpului caprei.

După ce şi-a revenit, uscaţi-l complet, înveliţi-l într-un sac sau o pătură şi puneţi-l într-o cutie plasată într-un loc protejat. Pe parcursul următoarelor 24 de ore şi se va acorda o atenţie specială pentru a consuma laptele colostral la timp.

Iedul poate fi afectat şi de hipoglicemie, adică de scăderea concentraţiei zahărului din sânge în urma consumului ridicat de energie pentru a se încălzi. La un astfel de ied pot fi observate tremurături musculare, zgribulirea părului şi mers ţeapăn.

Uneori acesta se culcă, se încolăceşte pentru a reduce suprafaţa expusă temperaturii scăzute şi după un timp intră în comă şi moare. Un remediu în astfel de cazuri este administrarea direct în stomac, cu ajutorul unui tub, a minim 25 miligrame ser fiziologic cu o concentraţie în glucoză de 5%.

Când iedul dă semne că îşi revine, se va administra pe aceeaşi cale 60 ml de colostru. Se ţine într-un loc călduros până îşi va reveni complet.

 

Utilizarea tubului stomacal

Un ied comatos sau prea slăbit va refuza să sugă colostru ceea ce duce frecvent la moartea lui. Pentru ai asigura primul tain se va utiliza un tub stomacal cu diametru mic confecţionat din plastic flexibil. La acesta se ataşează o seringă de 60 ml. Cum se procedează:

• Contenţionaţi iedul între genunchi şi ridicaţi capul acestuia. Se introduce tubul prin gură încet şi cu mare atenţie, împingându-l de-a lungul esofagului. Uneori iedul va înghiţi tubul ceea ce este de mare ajutor pentru reuşita acţiunii;

 

• Când tubul ajunge în stomac ataşaţi seringa plină cu colostru. Pentru a verifica că tubul nu a intrat pe căile respiratorii strângeţi iedul de ureche, dacă ţipă înseamnă că direcţia este bună. Dacă nu poate ţipa scoate-ţi tubul şi repetaţi operaţia. Se împinge uşor seringa până ce tot colostrul va trece din tub în stomac. Tubul poate fi şi din cauciuc moale însă îndeajuns de ferm pentru a nu se îndoi.

Colostru, numit şi primul lapte, este gras, lipicios de culoare gălbuie şi nespumant. Conţine anticorpi şi vitamine care conferă imunitate noului născut faţă de germenii din mediul înconjurător. Supravieţuirea iedului depinde de primul tain (supt) şi de timpul trecut de la fătare până la consumul lui (recomandabil mai puţin de o oră).

În cazul în care cumpărăm capre cu puţin timp înainte de fătare şi le ducem în ferma noastră ele nu vor avea suficient timp pentru a produce anticorpi specifici noului mediu, astfel încât iezii să fie protejaţi în totalitate. Frecvent în urma fătării aceşti iezi vor arăta bolnăvicioşi şi se vor înregistra pierderi peste limita acceptabilă.

În ceea ce priveşte necesarul de colostru un ied ar trebui să sugă în primele zile 60 ml la fiecare kg greutate corporală de trei ori/zi. Mai natural şi mai sănătos ar fi ca iedul să se hrănească direct de la ugerul caprei. O altă posibilitate ar fi mulgerea laptelui şi hrănirea iedului cu ajutorul unei sticle cu biberon. Această ultimă metodă se foloseşte când în fermă evoluează boli care se transmit prin lapte şi din acest motiv colostrul mamei va fi înlocuit cu unul provenit de la o capră de care suntem siguri că e sănătoasă.

De asemenea, utilizarea sticlei cu biberon este indicată la efectivele mici pentru a putea controla cantitatea de colostru ingerată.

Temperatura ideală de administrare a colostrului este de 39ºC dar el trebuie încălzit la 43ºC pentru că se va răci suficient în timp ce iedul suge. Nu se va încălzi niciodată colostrul la microunde şi nu se va fierbe pentru că anticorpii vor fi distruşi.

 

Alternative

Dacă capra nu produce colostru  putem utiliza colostru muls de al alte capre şi păstrat la congelator. Alte alternative sunt colostrul de vacă şi înlocuitorul de colostru compus din: 700 ml lapte, 1 ou bătut, 1 linguriţă ulei de peşte (cod), o lingură zahăr. Bineînţeles că această compoziţie nu va conţine anticorpii care asigură imunitate noului născut. Pot fi disponibile şi produse comerciale.

La ieduţe se va verifica prezenţa sfârcurilor supranumerare pentru a nu compromite viitoarea producţie de lapte. Dacă extrasfârcurile sunt suficient de depărtate faţă de cele 2 principale nu vor cauza probleme procesului de muls. Ele pot fi înlăturate chirurgical cu ajutorul unei foarfece sau prin legarea strânsă la baza lor cu un fir de aţă fiind lăsate să se atrofieze. Dacă sfârcurile supranumerare pot fi controlate, cele duble vor face animalul nefolositor.

În lactaţie volumul lor va fi prea mare împiedicând alăptarea iedului şi mulsul mecanic. Iezii masculi pot prezenta, destul de des, sfârcuri duble. Pentru a preveni transmiterea acestui caracter la generaţiile următoare aceştia vor fi înlăturaţi de la reproducţie.


Recomandare

Când vulva ieduţei este proeminentă (porţiune mai crescută la bază) animalul este hemafrodit şi va fi dirijat spre îngrăşare. Se va avea grijă ca încrucişarea (monta între părinţi) care a produs acest ied să nu fie repetată niciodată. Nu toţi hemafrodiţii vor prezenta semnul expus.

Iezii rezultaţi din montele întâmplătoare (nedirijate) vor fi  crescuţi pentru carne sau vor fi vânduţi. În cazul în care dorim lapte marfă şi nu vrem să cumpărăm înlocuitor de lapte aceşti iezi vor fi sacrificaţi timpuriu.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 6811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Stefanca
|
04. 15, 2019. Monday 19:28
Am un ied care nu stă în picioare are 2 saptamani îi dau cu biberonul lapte de la capra mai are șanse să se ridice? Ce medicamente ii pot da?y
1.
amator
|
03. 21, 2016. Monday 13:39
Multumesc. De mare ajutor. Am un ied nou nascut de 10 min. :d
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?