Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrijirea CAPRELOR GESTANTE

Publicat: 19 noiembrie 2019 - 11:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Îngrijirea caprelor gestante este o activitate foarte importantă, care influenţează direct numărul de iezi obţinuţi în perioada fătărilor şi condiţionează producţia de lapte pe întreaga perioadă de lactaţie a anului următor. Toate se vor reflecta în profitul obţinut la sfârşitul anului.

Unul dintre factorii foarte importanţi, cu efect puternic asupra creşterii iedului şi a sănătăţii caprei în perioada de gestaţie, este condiţia corporală cu referire la greutatea caprei. Acest subiect l-am menţionat şi în alte articole, dar este extrem de important să fie cunoscut de către crescători.
O masă corporală sub limita admisă de 80% din greutatea de adult la primipare, respectiv introducerea la montă a caprelor multipare slabe va avea ca efect o fertilitate scăzută sau în urma montei fertile se vor produce multe avorturi embrionare (începutul gestaţiei) sau chiar fetale (mijlocul gestaţiei).
Dacă totuşi gestaţia este dusă până la fătare, va fi afectată producţia de lapte, îndeosebi în perioada de alăptare, pentru că nu sunt rezerve corporale de grăsime care să susţină energetic o producţie bună de lapte. Acest lucru se întâmplă deoarece principii nutritivi sunt dirijaţi spre întreţinerea funcţiilor vitale şi doar surplusul este orientat spre creşterea intrauterină a iedului/iezilor şi către depunerea de grăsime în depozite intraabdominale (mai mari), respectiv subcutane (mai mici).

Capre gestante_b

Condiţii de adăpostire
Un alt factor la fel de important este asigurarea condiţiilor de adăpostire. La noi în ţară perioada de gestaţie se întinde de la sfârşitul toamnei până în lunile februarie-martie. În această perioadă este frig şi nu trebuie să uităm că părul, care acoperă corpul caprei, este rar şi nu o protejează împotriva intemperiilor sau a temperaturilor scăzute, aşa cum se întâmplă la oi. Adăpostul trebuie să fie suficient de confortabil prin asigurarea spaţiului de cazare şi a paielor pentru aşternut. De asemenea, trebuie să fie ferit de curenţi de aer reci, de condens şi de acumularea gazelor nocive (amoniac).

Un program prestabilit
Supravegherea şi acţiunile preventive ce vizează sănătatea caprelor gestante se vor face după un program prestabilit. În acest sens, vaccinările şi deparazitările trebuie făcute la timp, chiar dacă nu au legătură strictă cu perioada de gestaţie, dar pot influenţa sănătatea animalelor în această perioadă.
Curăţirea copitelor se va face periodic, de câte ori este necesar; în caz contrar caprele gestante evită deplasarea şi, din cauza durerii, nu se vor hrăni suficient, ceea ce limitează rezervele de grăsime depuse. Caprele întreţinute pe aşternut gros de paie sunt predispuse la astfel de afecţiuni, pentru că nu există suprafaţă abrazivă care să tocească natural copitele.
În primele trei săptămâni, până la implantare, embrionul pluteşte liber în mediul uterin şi este extrem de sensibil la factorii stresanţi pentru organismul mamei: ploi reci, hrănire deficitară, drumuri lungi. În această perioadă nu se va schimba raţia caprelor gestante şi se vor feri de intemperii prin întreţinerea lor în apropierea saivanelor, unde se pot adăposti la nevoie.
În ultimele două luni de gestaţie, capra trebuie să fie obligatoriu înţărcată pentru a avea timp să depună rezerve corporale şi să canalizeze substanţele nutritive ingerate spre creşterea iedului/iezilor.
În ultima lună de gestaţie, se va creşte proporţia de participare a amestecurilor de concentrate. Schimbarea regimului alimentar se va face întotdeauna treptat, pentru modificarea structurii simbionţilor din rumen pentru noul tip de furaj. În această perioadă, se fac unele vaccinuri (împotriva clostridium perfringins şi clostridium tetani) care vor conferi o oarecare imunitate şi iedului. Mare grija la administrarea acestora, deoarece bruscarea caprelor gestante poate provoca avorturi mecanice. La caprele cu producţie piloasă mai abundentă este bine să tundem părul din jurul cozii şi din partea posterioară a membrelor.

Cum pregătim fătările
Cu o săptămână înainte de începerea fătărilor, trebuie să pregătim adăpostul prin aşternerea unui strat gros de paie şi să amplasăm boxele de fătare care să asigure cazarea a 20% din efectivul de capre gestante. Se recomandă ca adăpostul să fie prevăzut cu padoc exterior, unde caprele vor avea acces în zilele însorite pentru a beneficia de razele solare şi a face cât mai multă mişcare.
Jgheaburile de hrănire şi adăpătorile vor fi dimensionate astfel încât să asigure front suficient pentru a evita crearea de busculade, când, din diferite motive, se întârzie hrănirea. Caprele au o ierarhie de grup bine stabilită, iar cele dominante le elimină de la hrănire pe cele dominate, motiv pentru care furajul administrat trebuie să fie în cantităţi suficiente conform normelor de hrănire.
Se vor asigura şi materialele, dezinfectantele şi medicamentele uzuale necesare acestui proces laborios, al fătărilor, dar de mare importanţă. Să nu uităm de laptele praf pentru alăptarea iezilor orfani sau a tuturor iezilor, în cazul în care dorim să mulgem caprele pentru a valorifica laptele cât mai timpuriu.
Sunt multe lucruri pe care crescătorii cu experienţă le cunosc şi ştiu că dacă vor fi neglijate, vor avea bani puţini când vor trage linie la sfârşitul ciclului de producţie.

Capre gestante_b


Sorin-Octavian VOIA,
USAMVB Timişoara
Stelian DĂRĂBAN,
USAMV Cluj

 

CAPRELE GRASE ÎN PERIOADA DE GESTAŢIE
Acestea se întâlnesc mai rar, pentru că cele bune de lapte pot fi mulse încă 2-3 luni de la monta fecundă. Dacă totuşi există, principala problemă va fi în perioada de gestaţie târzie, când din cauza creşterii iedului şi acumulării de grăsime intraabdominal, se va reduce volumul rumenului şi capra nu va fi capabilă să ingere suficiente furaje pentru a-şi asigura, în special, energia. În acest caz va apela la consumul propriilor rezerve corporale de grăsime şi, frecvent, va apare cetonemia de gestaţie, urmată de avort. Pentru a evita această situaţie, se scot grosierele şi suculentele din raţie şi se introduc amestecurile de concentrate care au un volum mai mic şi valoare energetică mare şi care vor putea fi procesate de către organismul caprei fără a mai fi nevoie de grăsimea din rezervele corporale. Ideea este ca în perioada de gestaţie capra să nu fie grasă, dar să acumuleze cantităţi moderate de grăsime pentru a putea susţine sinteza laptelui după fătare.


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 2555 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?