Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ÎNGRIJIRE OPTIMĂ. Cum pot fi SALVAŢI MIEII cu VIABILITATE SCĂZUTĂ?

Publicat: 12 februarie 2017 - 23:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TEHNICI DE ÎNGRIJIRE A MIEILOR ÎN PRIMELE MINUTE DE VIAŢĂ. Întrucât este perioada fătărilor în fermele de ovine, iar problemele apar la tot pasul, venim în întâmpinarea fermierilor cu sfaturi de la specialişti. Iată ce trebuie să faceţi în primele minute de viaţă ale mielului cu viabilitate scăzută!

“Imediat după uscarea mielului fătat, în situaţia în care în anii anteriori au existat cazuri de infecţii ombilicale, se secţionează cordonul ombilical la 5-6 cm cu o foarfece aseptică şi se dezinfectează cu tinctură de iod sau cu apă oxigenată, prin introducerea restului de ombilic într-o sticluţă cu dezinfectant sau prin tamponare, recomandă Ioan Pădeanu prof. univ. dr. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine, într-un articol publicat în revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016.

Acesta subliniază că “La unele mioare, dar şi la oile adulte cu miei mari (5-6 kg), fătarea decurge greu şi mieii pot intra în comă. În acest caz, pentru salvarea lor, se recomandă respiraţia artificială prin apăsarea uşoară şi ritmică, timp de 1-2 minute, a picioarelor din faţă, apoi se buşumează uşor şi, dacă îşi revin, se apleacă imediat să sugă”.

Miei_bClick pe poza pentru galerie!

Este bine de ştiut că oile furajate necorespunzător în timpul gestaţiei, cu precădere cele cu gestaţie multiplă şi mioarele, fată miei cu viabilitate scăzută (numiţi miei leşinaţi). “Aceştia, împreună cu mamele lor, se introduc imediat într-o boxă individuală şi se vor buşuma, după care se ţin cu capul în jos şi li se gâdilă nările până strănută. După ce se apleacă la oaie să sugă colostru, se injectează o soluţie cu vit. A, D3, E şi seleniu. Prin aplicarea acestor măsuri se pot salva peste 50% din mieii cu viabilitate scăzută”, susţine specialistul.

Citeşte mai multe despre bunăstarea mielului sugar şi eficienţa fermei AICI!


Vizualizat: 7055 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?