Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Influența treptei de furajare asupra productivității vacilor de lapte

Publicat: 23 octombrie 2016 - 20:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În construcția actuală a grajdurilor de întreținere în stabulație liberă a vacilor de lapte sunt prevăzuți, în mod tradițional, 61 cm loc/vacă la furajare. 

La fronturile de furajare prevăzute cu autocaptante se calculează un spațiu de 70 cm/cap animal. Totuși, studiile de până acum au arătat faptul că mărirea spațiului ocupat de fiecare vacă la frontul de furajare reduce gradul de alungare a vacilor de rang mai scăzut de către cele de rang înalt (dominante), de acest fapt profitĂnd cele dintĂi. Astfel, impactul asupra comportamentului social și nutrițional al vacilor de lapte este semnificativ.
De asemenea, de-a lungul mai multor ani, experiența a arătat că ridicarea fronturilor de furajare (construirea unei trepte înalte de furajare - “feedstall”) are un efect pozitiv asupra sănătății ongloanelor.
Scopul principal al unei cercetări efectuate în acest domeniu a fost legat de modul cum influențează oferirea unui spațiu mai mare la frontul de furajare frecvența presiunilor făcute de vacile dominante asupra celor cu un comportament social mai retras, dar cu un bun potențial productiv. Al doilea obiectiv al cercetării a fost determinarea rolului separatoarelor la frontul de furajare, care ar trebui să aducă o protecție suplimentară animalelor.
Cercetarea s-a făcut într-un adăpost de vaci în stabulație liberă al Universității British Columbia cu 24 vaci Holstein, dintre care 9 juninci. Animalele au fost împărțite în trei grupe cu performanțe egale, criteriile fiind numărul de zile de lactație și producția de lapte, iar fiecare grupă a avut la dispoziție una din următoarele condiții: 0,64 m loc front furajare/vacă; 0,92 m loc front furajare/vacă și 0,87 m loc front furajare cu treaptă înaltă/vacă.

Rezultatele cercetării
• La fronturile de furajare cu treaptă înaltă și despărțitoare se petrec în mod semnificativ mai puține alungări de la hrană, ceea ce înseamnă că producția de lapte a vacilor mai puțin dominante va crește.
• Frontul de furajare a fost ocupat de mai multe vaci în cazul construcției cu fronturi înalte și cu despărțitoare.
Așadar, spațiile de furajare mai mari fac posibilă hrănirea nestingherită a vacilor, ceea ce este foarte important, mai ales pentru vacile de rang scăzut. Cele mai bune rezultate în ceea ce privește numărul de alungări de la hrană și timpii de hrănire au fost obținute în cazul dotării grajdului cu fronturi de furajare înalte cu despărțitoare.

Sursa bibliografică: T.J. DeVriessi M.A.G. von Keyserlingk - 2006, “Feed Stalls Affect the Social and Feeding Behavior of Lactating Dairy”

Simona EHMANN
www.kraiburg-elastik.com

 

TREAPTĂ DE FURAJARE ÎNALTĂ, CU DESPĂRȚITOARE

 grafic-kaiburg22

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 1343 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!