Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Influența hranei asupra calității laptelui (I)

Publicat: 29 august 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Faptul că hrana constituie unul dintre principalii factori de influență ai cantității și calității laptelui de vacă este un adevăr cunoscut de toată lumea. Mai puțini sunt cei care știu cum pot să influențeze calitatea laptelui, îndeosebi conținutul acestuia în grăsime și în proteină, indicatori luați în calcul la formarea prețului plătit pentru acest aliment

Click pe poza pentru galerie!

Interesul fermierului este să obțină un lapte cu un raport cât mai ridicat între nivelul proteic (P) și cel al grăsimii (G), a cărui valoare obișnuită (P/G) poate să oscileze între 0,75 și 0,87. Prin factorii alimentari, fermierul poate interveni rapid și poate obține efecte favorabile în ceea ce privește constanța acestor indicatori de calitate.


Ameliorarea conținutului de grăsime și de proteină prin furajare

Dar să analizăm în continuare efectele generale ale alimentației și influența unor categorii furajere asupra conținutului în grăsime și în proteină al laptelui de vacă.

Proporția concentratelor în structura unei rații furajere. Dacă nivelul concentratelor în totalul substanței uscate (SU) a rației nu depășește 35-40%, conținutul în grăsime este puțin influențat. La vacile cu producții mari, îndeosebi în prima parte a lactației, când proporția acestora poate ajunge la 40-60%, conținutul în grăsime se poate diminua cu 3-10‰. Pentru a corecta nivelul grăsimii din lapte, se poate interveni astfel:

• prin administrarea concentratelor în mai multe tainuri (3-4) sau prin încorporarea unei părți din totalul amestecului de concentrate în structura unui amestec furajer unic destinat vacilor de lapte;

• prin introducerea în amestecul de concentrate a bicarbonatului de sodiu, care tamponează pH-ul ruminal, sau a oxidului de magneziu, care îmbunătățește preluarea acizilor grași cu lanț lung la nivelul glandei mamare.

• prin administrarea fânului și a concentratelor bogate în pereți celulozici (orz, șrot de floarea soarelui, tărâțe) măcinate grosier.

Structura fibroasă a rației este dată de prezența furajelor cu conținut ridicat în celuloză, dar și de dimensiunile de prelucrare mecanică a acestora. Astfel, s-a constatat că nivelul grăsimii din lapte poate scade în cazul în care conținutul în celuloză brută al SU din rațiile furajere este sub 18%.

Fiind frecvente asemenea situații, mai nou, la întocmirea rațiilor furajere se stabilește și conținutul în celuloză brută și în NDF (fibră detergent neutră). Același efect îl au și rațiile furajere ale căror componente sunt măcinate și tocate fin, caz în care se poate interveni prin administrarea de fân și de concentrate bogate în pereți celulari, ca de exemplu orz măcinat grosier și tărâțe destinate rumegătoarelor.

Calitatea nutriției proteice. La vacile cu producții mari de lapte (peste 8000 l) se urmărește și satisfacerea unor cerințe specifice în unii aminoacizi, cum sunt lizina și metionina. Aceste elemente trebuie asigurate și pentru a îmbunătăți utilizarea materiilor azotate din hrană. Astfel, nivelul proteic (nu și cel al grăsimii) se poate ameliora cu cca 1‰ prin utilizarea unor surse furajere bogate în acești aminoacizi, ca de exemplu a șrotului de soia protejat și chiar a lizinei și a metioninei protejată de atacul microsimbionților ruminali.

Aportul de lipide alimentare. Introducerea grăsimilor în rații crește semnificativ nivelul energetic al hranei, satisfăcând cerințele crescute ale vacilor cu producții mari de lapte la începutul perioadei de lactație.

Însă, administrarea grăsimilor poate avea ca efect și o diminuare a nivelului proteic al laptelui. Conținutul în grăsime al laptelui este puțin îmbunătățit, efectul fiind mai bun în cazul rațiilor sărace în acizi grași, cum sunt cele pe bază de fânuri și de silozuri de ierburi.

Despre influența unor furaje asupra calităților organoleptice ale laptelui și a produselor lactate, în numărul viitor al revistei.

 

CONSTATĂRI GENERALE

• Silozul de porumb plantă întreagă, comparativ cu rațiile pe bază de fân și de siloz de ierburi, asigură un conținut în grăsime al laptelui mai mare cu cca 3-4‰ și mai multă proteină cu 1-2‰.

• După o alimentație de iarnă pe bază de siloz de porumb plantă întreagă, trecerea la hrănirea cu furaje verzi poate determina o scădere bruscă a conținutului în grăsime al laptelui cu 2-3‰. Dar pentru aceeași perioadă, se poate înregistra și o îmbunătățire a conținutului în grăsime dacă în perioada de iarnă s-a administrat o rație pe bază de fânuri și de silozuri de ierburi sau o rație deficitară.

• Tipul cerealelor utilizate în structura amestecului de concentrate are, în general, o influență redusă asupra compoziției laptelui, în schimb sfecla furajeră și tărâțele pot avea un efect favorabil asupra conținutului în grăsime, dar numai dacă, de exemplu, în cazul sfeclei nu se depășește cantitatea zilnică de 5 kg S.U.

Vizualizat: 1536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?