Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Influenţa alimentaţiei asupra calităţii laptelui de vacă

Publicat: 24 noiembrie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Se ştie că în privinţa calităţii laptelui şi deci şi în stabilirea preţului acestuia o importanţă deosebită o are conţinutul în grăsime şi proteină.

Click pe poza pentru galerie!

Interesul fermierilor este să obţină un lapte cu un raport cât mai ridicat între nivelul proteic (P) şi cel al grăsimii (G) a cărui valoare obişnuită (P/G) poate să oscileze între 0,75 şi 0,87.

Dacă conţinutul proteic al laptelui se poate lega de nivelul general al alimentaţiei practicate şi poate fi influenţat într-o proporţie destul de mică (de 0,6‰), se poate însă mai uşor interveni asupra sintezei materiilor grase din lapte prin dirijarea fermentaţiilor ruminale şi prin îmbunătăţirea calităţii nutriţiei azotate.

Dar să vedem cum influenţează calitatea laptelui principalele categorii furajere care se folosesc în hrana vacilor de lapte:

• concentratele (aşa numitele amestecuri de concentrate) dacă se introduc într-o proporţie care nu depăşeşte 35-40% în structura raţiilor nu influenţează semnificativ conţinutul în grăsime al laptelui. O depăşire a acestei proporţii spre 60-65% poate diminua grăsimea cu 3-10‰. În acest caz pentru a se corecta nivelul grăsimii se poate interveni în mai multe feluri:

• prin administrarea concentratelor în mai multe tainuri (3-4).

• prin încorporarea în amestecul de concentrate de bicarbonat de sodiu care ridică pH-ul ruminal şi de oxid de magneziu care îmbunătăţeşte preluarea acizilor graşi cu lanţ lung în glanda mamară.

• prin administrarea de fân şi a concentratelor bogate în pereţi celulari celulozici (orz, şroturi de floarea soarelui, tărâţe) măcinate grosier.
De fapt, mai ales în faza de debut a lactaţiei când se folosesc amestecurile de concentrate în cantităţi mari se poate ca nivelul celulozic al raţiei să scadă sub 18% ceea ce are ca efect şi diminuarea conţinutului în grăsime a laptelui. Fiind frecvente asemenea situaţii mai nou la calcularea raţiilor furajere se stabileşte şi conţinutul în celuloză brută sau în NDF (celuloză ­ hemiceluloză ­ lignină).

• Silozul de porumb plantă întreagă susţine de regulă un nivel ridicat al grăsimii din lapte (superior silozurilor de ierburi) deoarece favorizează formarea butiratului ruminal datorită conţinutului ridicat în amidon al porumbului. Aportul energetic ridicat al acestui sortiment furajer precum şi propionatul ruminal care rezultă contribuie şi la susţinerea nivelului proteic al laptelui.

Silozurile de ierburi în raport cu fânurile au un efect depresiv asupra conţinutului proteic al laptelui din cauza aportului energetic mai scăzut şi al acidului acetic preformat mai ridicat care este mai favorabil cantităţii de lapte.

• Este cunoscut că mai ales primăvara furajele verzi pot să determine o reducere destul de importantă (de 2-3‰) a conţinutului în grăsime al laptelui care poate fi compensată prin administrarea suplimentară a fibroaselor sau a silozurilor.

• În raţiile care au în structură fânuri sau semifânuri de ierburi, sfecla furajeră administrată în cantităţi care nu depăşesc 4 kg SU/zi respectiv până la circa 30 kg, are un efect favorabil asupra compoziţiei laptelui.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 797 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!