Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Infestarea păsărilor cu păduchi - sfaturi (in)utile

Publicat: 31 octombrie 2019 - 09:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

”Vara nu-i ca iarna”, vorba unor ziceri ale contemporanilor noştri! Vara nu-i ca iarna nici în avicultură, pentru că odată cu venirea sezonului cald apare şi cea mai comună problemă a păsărilor, şi anume infestarea cu păduchi. Acum a dat frigul iar problema e ca şi rezolvată. Dar să vedem ce soluţii împotriva păduchilor au circulat în spaţiul virtual de-a lungul verii 2019...

 

De-a lungul timpului au apărut pe piaţă diverse substanţe, numite acaricide, care au rolul de a reduce şi de a ţine sub control infestarea cu păduchi! Despre ele vom spune câteva vorbe! Dar nu înainte de a spicui câteva “sfaturi” din sfera celebrului FACEBOOK!

Gaini_b

Recomandări care de care mai... trăsnite
Când vine vorba de păduchi, toată lumea are sfaturi care de care mai “ bune”, toată lumea te scapă “garantat” de păduchi! Numai că peste două-trei zile, pe aceiaşi “sfătoşi” îi găseşti plângându-se exact de aceeaşi problemă, şi anume infestarea cu păduchi!

Din ciclul “Cireaşa de pe tort”, pot spune că cel mai uimitor sfat a fost ungerea păsării cu untură de porc proaspătă sub aripi, pe coadă şi pe ceafă!
Urmează şi alte recomandări aşa-zis “utile”: ungerea cu ulei prăjit (de la prăjeli); îmbăierea păsărilor în gaz; sau “am pus motorina într-o pompiţă şi am stropit puii sub aripi şi am dat şi acolo unde stau ei; aşa am scăpat”; untură de porc amestecată cu piper! Aşa făcea bunica; untură cu sare, dată pe sub aripi; boz, pelin, frunze de nuc etc pus în adăpost; stropirea halei cu ulei ars (auto) şi/sau motorină ori benzină; adăpost stropit cu fiertură, cât mai concentrată, din "copili" de roşii; stropirea adăpostului cu clor, ulei comestibil şi benzină, în părţi egale; pulverizarea cu oţet sau/şi cu fum de ardei iute”.
Şi lista continuă...

 

Cum şi cu ce se face de fapt o deparazitare externă?


Deparazitarea este o operaţiune care se desfăşoară pe două fronturi concomitent: individul (pasărea) şi adăpostul!

După curăţenia cu o zi înainte a adăpostului, în dimineaţa următoare se vor trata păsările cu soluţii aplicabile individual pe piele sau în apa de băut. Apoi se va stropi adăpostul, după care se va închide cât mai ermetic posibil pentru câteva ore!

Problema delicată este că soluţii aplicabile individual strict pentru păsări (găini, curci, raţe etc.) nu prea sunt. Singurele pe care le cunosc sunt Galy Eco Spray, administrat extern pe pasăre, şi Acariflash UAB, dat în apa de băut. Mulţi crescători folosesc produse asemănătoare cu cele destinte păsărilor de colivie, ca de exemplu Columbo Spot, Ectocid Herba Spray şi chiar Ivermectina administrată injectabil. Dar răspunderea utilizării acestor produse o poartă crescătorii.

 

Evitaţi intoxicarea păsărilor!


Nu acelaşi lucru se poate spune despre soluţiile care se aplică în adăpost. Aici chiar avem de unde alege, deşi, din prea mult zel sau superficialitate în a citi prospectul, mulţi folosesc soluţii care pot afecta pasărea!

De exemplu, Diazinonul (substanţa activă din Diazinol) aplicat în adăposturi va cristaliza, iar păsările pot consuma aceste cristale, provocându-le lăcrimare, diaree, respiraţie dificilă şi, în final, deces. Iar în acest caz gospodarul va da vina cu siguranţă pe o Micoplasmoză - boală care are strict aceleaşi manifestări - şi nu pe intoxicare! Atenţie, deci!

În general, acaricidele pentru păduchii de păsări sunt numite Piretroizi şi au ca substanţe active Cipermetrina, Permetrina sau Deltametrina. Le găsim sub denumiri ca Cyper-vet, Romparasect, Super killer, fiecare având un dozaj specific în funcţie de cantitatea de substanţă activă conţinută.
Un alt acaricid foarte la ”modă” este Bymite, pe care toţi îl laudă pentru că se poate aplica în adăpost în prezenţa găinilor! Asta e tot ce au înţeles crescătorii din prospectul produsului, dacă l-au citit cumva... din greşeală! NU AU CITIT însă că:

  • ouăle trebuiesc îndepărtate înainte de aplicare;
  • ouăle depuse în primele 12 ore după aplicare se elimină, de asemenea;
  • NU se pulverizează direct pe pasăre;
  • se îndepărtează hrănitorile şi adăpătorile;
  • numărul de tratamente anuale e restricţionat la DOUĂ (4 aplicări);
  • timpul de aşteptare pentru consumul cărnii şi al organelor este de 25 zile de la a doua aplicare.


În mediul online, cineva sugera folosirea Forttox-ului, dar acesta, conform unei descrieri de specialitate, “este un spray insecticid de şoc şi de remanenţă sporită, deosebit de eficient în combaterea gândacilor de bucătărie, a viespilor şi furnicilor, muştelor, puricilor, ploşniţelor, moliilor”, chiar dacă are în componenţa lui aceleaşi substanţe active ca şi Romparasectul, dar în alte concentraţii!

Paduche_b


Încă un exemplu de “AŞA NU”


Mai luăm în discuţie două denumiri de soluţii: Taktic şi Scabatox, pentru că substanţa activă este aceeaşi la amândouă, şi anume amitraz-ul, o substanţă organofosforică! Aceste substanţe au un grad ridicat de periculozitate, iar intoxicaţiile cu acestea duc la manifestări ca salivare abundentă, căscat, defecare frecventă şi diaree, ochi inflamaţi şi pupile dilatate, slăbiciune generală şi coordonarea dificilă a mişcărilor, eventual o paralizie uşoară, sete excesivă, sângerări nazale, convulsii! Recomandarea în cazul ambelor produse este de a le folosi în tratamentul parazitozelor la bovine, ovine, caprine, suine şi chiar la câini, dar nu la păsări, nici măcar la cele de volieră. Şi aici intervine aceeaşi greşeală de a nu da importanţă prospectului.

Iată că multa informaţie apărută în mediul online nu trebuie să fie neapărat şi bună! De exemplu, cele mai multe descrieri pentru cele două soluţii sună cam aşa: “Taktic (Scabatox) este un concentrat emulsifiabil de uz extern pentru combaterea ectoparaziţilor (adică şi păduchi) la bovine, suine, ovine şi caprine. Acesta are substanţa activă Amitraz 12,5%”. Până aici sună bine, dar la un studiu mai aprofundat al prospectului vedem că în cazul păduchilor apare şi descrierea detaliată a tipului de acarian pentru care substanţa are efect. Aşadar, Taktic se foloseşte împotriva păduchilor de tipul Damalinia spp., Linognatus spp., Haematopinus spp., Solenopotes capillatus, Malophagus ovinus. Deci, nici o referire la păduchele roşu de găină!
În concluzie, a trata “CEVA” înseamnă a avea măcar cunoştinţe generale despre acel CEVA, iar în cazul păduchilor, ar trebui să ştim măcar ce denumire ştiinţifică au aceştia, pentru a fi siguri ce căutăm în prospectul unui acaricid!


Genul despre care vorbim noi se numeşte Dermanyssus gallinae, deci această denumire ar trebui să o găsim în prospectul unui acaricid destinat deparazitării adăposturilor păsărilor de curte, însoţită măcar de specificaţia “pentru păsări de colivie sau volieră” sau orice informaţie care să facă referire la regn, încrengătură, clasă, subclasă, ordin, familie, gen, conform descrierii din foto, preluată de pe Wikipedia.

Stimaţi gospodari, în speranţa că aceste informaţii v-au fost de folos, vă aştept cu întrebări, propuneri şi dezvăluiri din experienţa proprie la adresa de e-mail: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile specializate: Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de carne şi găini ouătoare şi Ferma de familie.


CÂT TIMP TRĂIESC PĂDUCHII FĂRĂ HRANĂ?


Din descrierea succintă a păduchilor, aflăm că ei se împart în malofagi şi hematofaci.
Cei malofagi se hrănesc cu resturi de epidermă, puf, fulgi şi sânge uscat provenit de pe pielea iritată din cauza scărpinatului puternic provocat de păduchi.

Cei hematofagi se hrănesc exclusiv cu sânge şi, la fel ca cei malofagi, provoacă mâncărime severă! Se hrănesc numai noaptea şi, în lipsa unei surse de hrană, pot supravieţui până la zece luni!


DIN EXPERIENŢA PROPRIE


Ca o concluzie verificată şi pusă în aplicare de mine, recomand ca la startul sezonului cald, pe la sfârşitul lunii martie, pentru a preîntâmpina o eventuală infestare, să începeţi stropirile preventive o dată la trei săptămâni în adăpost. Eu tot atunci aplic şi spray pe pasăre.

În cazul infestărilor majore, de care nu am scăpat din motive subiective, schema stropirilor s-a modificat, acestea făcându-se concomitent cu aplicarea de spray pe pasăre la interval de o săptămână. Am avut şi situaţia în care am fost nevoit să aplic această schemă de trei ori la intervale de câte o săptămână! Am folosit numai substanţe pe bază de piretroizi, Cyper-Vet, Romparasect, Super killer, iar pentru pasăre, spray Galy-Eco.

P.S.: A apărut o nouă soluţie, Dergall, produsă în Slovacia de ICB Pharma. Din descriere se prsupune că Dergall are calităţi mai bune decât Bymite!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 9862 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?