Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Infestarea cu paraziţi - cel mai bun moment pentru a trata eficient

Publicat: 27 martie 2020 - 09:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Înainte de a efectua tratamente la capre împotriva endoparaziţilor, este important să cunoaştem ciclul de viaţă al acestora (ciclul biologic) pentru a acţiona în momentul oportun şi a obţine cel mai bun efect.

 

Unii dintre paraziţii frecvent întâlniţi la capre şi/sau ovine sunt nematozii (viermii rotunzi), al căror ciclu de viaţă cuprinde stadii ce se derulează în organismul caprei, precum şi alte perioade de dezvoltare în mediul înconjurător.

Foto_1ovcf220_b

Contaminarea păşunilor

Capra se infestează la păşune cu formele larvare infestante (larva de stadiul trei-L3). Larvele infestante ingerate se maturizează (năpârlesc) şi ating stadiul de adult (masculi şi femele adulte). După împerecherea nematozilor adulţi, femelele depun ouă, care sunt eliminate din organismul caprei prin fecale pe păşune. Ajunse în mediul înconjurător, ouăle eclozează şi se dezvoltă până la stadiul de larve în interiorul fecalelor. Din acest stadiu, larvele se deplasează şi ajung pe masa verde de pe păşune sau pe furajul distribuit în adăpost de unde sunt consumate de capre, completând astfel ciclul de viaţă (Foto 1).
Perioada de timp de la ingerarea larvelor de către capre până la stadiul de adult care depune ouă este de aproximativ trei săptămâni, în funcţie de specia de vierme. Timpul de dezvoltare de la ou la stadiul de larvă infestantă este de 7-10 zile, în perioada de vară, prelungindu-se odată cu scăderea temperaturii externe. Prin urmare, contaminarea păşunilor se face destul de rapid şi poate avea un caracter continuu.

Capre_b

Ciclul de viaţă al nematozilor la capre

O modalitate de a urmări ciclul de viaţă al nematozilor la capre este cel fazial şi cuprinde patru etape. Prima fază (L1) este cea parazitară şi reprezintă interacţiunea dintre capră şi parazit. În cea de-a doua fază (L2), numită şi de contaminare, ouăle sunt eliminate prin fecale în timpul defecării. Faza trei (L3) este de viaţă liberă a parazitului, când larvele se dezvoltă în fecale şi migrează pe păşune. În ultima fază (L4), larve sunt ingerate de către capră prin consumul ierbii (masei verzi).
Există o serie de factori care influenţează fiecare fază şi care pot sta la elaborarea unor strategii pentru reducerea infestării.
• În prima fază parazitul trebuie să se dezvolte şi să supravieţuiască în organismul gazdă. După ingestie, larvele îşi pierd teaca protectoare şi invadează mucoasa abomasumului (cheagului), intestinului subţire şi/sau intestinului gros în funcţie de specia de vierme. În timp ce se află implantate (pătrunse) în mucoasă, larvele se dezvoltă aici, după care revin la suprafaţa mucoasei ca viermi adulţi.
Cât de puternic este răspunsul imunitar? Mecanismul de apărare al caprei este sistemul imunitar care mobilizează anticorpi şi limfocite (cunoscute şi ca celule ucigaşe NK - natural killer) care atacă şi elimină o parte din larve. Sistemul imunitar acţionează atât asupra larvelor, cât şi asupra adulţilor. Răspunsul imunitar depinde de anumiţi factori. Caprele adulte au sistemul imunitar mai puternic decât cele tinere, motiv pentru care tineretul este mai sensibil la atacul paraziţilor şi devine mai rezistent odată cu înaintarea în vârstă.
O modalitate de a măsura nivelul de infestare la capre este numărarea ouălor din fecale prin metode coproscopice efectuate în laboratoare acreditate. Concentraţiile mari de ouă au fost observate în special la tineret. Cu toate acestea, unele specii de viermi depun multe ouă, iar alte specii mai puţine. Este foarte important să ştim specia din care face parte viermele anterior numărării ouălor prezente în fecale.
De asemenea, este bine să ştim cum recunoaştem simptomele manifestate de caprele parazitate. La caprele tinere o infestare puternică se manifestă prin diaree, păr aspru şi mat, anemie, scăderea greutăţii şi scrâşniri din dinţi. La caprele adulte singurul semn poate fi slăbirea treptată, nejustificată.
Dintre factorii de influenţă, nutriţia deficitară şi/sau stresul contribuie la slăbirea sistemului imunitar, care nu mai poate răspunde adecvat. În acest caz, indiferent de vârsta caprelor, efectele infestării cu nematozi pot fi foarte grave. O perioadă stresantă pentru capre, care are ca efect slăbirea sistemului imunitar, este cea a fătărilor şi ulterior acesteia, respectiv perioada de alăptare.
Fenomenul de hipobioză. Perioada în care viermii se dezvoltă şi produc ouă este în medie de trei săptămâni (aşa cum am afirmat), dar ea poate să se extindă şi viermii pot intra într-o perioadă de dezvoltare întârziată, numită hipobioză. Stadiul hipobiotic se realizează în etapa de larvă de stadiul patru (L4). Acest lucru se întâmplă când condiţiile de mediu sunt nefavorabile pentru dezvoltarea şi supravieţuirea în faza trei de viaţă liberă în exteriorul organismului.
În zona noastră geografică, fenomenul de hipobioză se manifestă iarna, iar în zonele subtropicale apare în timpul perioadelor secetoase. Acest fenomen adaptativ biologic asigură astfel supravieţuirea larvelor L4 în corpul animalului infestat (caprei). Dacă această inhibare larvară nu s-ar produce, atunci ar exista riscul ca specia de parazit (nematod) să dispară prin epuizare genetică sau prin impactul negativ al factorului termic asupra formelor libere de pe păşune (ouă, ouă embrionate şi/sau larve L1, L2 sau L3).
• În faza a doua, ouăle ajung pe păşune odată cu fecalele. Cât de mult infestează păşunea? Depinde de numărul caprelor (animalelor) de pe păşune, de vârsta acestora, de sezon, de condiţiile atmosferice (temperatură şi umiditate) şi de specia de vierme, care poate depune mai multe sau mai puţine ouă.
• În fecale, larvele eclozează şi trec în faza a treia. Iniţial ele au nevoie de oxigen şi energie pentru a creşte şi se hrănesc cu microfauna din fecale. Abia când părăsesc fecalele sunt învelite în teaca protectoare. Temperatura la care se dezvoltă cel mai bine este de 18-30oC. Soarele care încălzeşte direct fecalele pe păşune poate ridica temperatura la peste 60oC şi determină sterilizarea resturilor organice prin omorârea larvelor. În general, temperaturile mai mari de 35oC sunt letale pentru majoritatea speciilor de viermi. Astfel, o măsură la îndemâna fermierilor, pentru a întrerupe ciclul de viaţă al nematozilor, este cosirea păşunii foarte scurt şi îndepărtarea resturilor vegetale dacă ştie că urmează o perioadă foarte caldă.
Larvele migrează pe firul de iarbă, în sus şi în jos, în funcţie de umiditate. Cu cât este mai cald, motabolismul lor este mai intens şi consumă mai multă energie. Ele nu se pot deplasa mai mult de 2-3 cm pe firul de iarbă sau mai mult de 30-60 cm din locul unde au eclozat (fecale).
Sursele naturale de apă, cum ar fi pâraie, iazuri sau lacuri, oferă umiditate de-a lungul malurilor unde iarba creşte mai repede. Dacă animalele se adună să bea apă, defecă într-o zonă mai restrânsă, iar larvele infestează masiv masa verde care este mai suculentă şi mai atractivă pentru capre. În mod similar, copacii oferă zonă cu umbră în timpul zilelor călduroase, dar acest loc, unde se odihnesc caprele, este, de asemenea, puternic infestat.
Combaterea viermilor rotunzi, în caz de infestare puternică, se va face prin tratamente. În acest caz trebuie să apelaţi la un medic veterinar, care va stabili protocolul antihelmintic de urmat (care este produsul cu cel mai bun efect şi doza care trebuie administrată).

Caprina_b

Sorin-Octavian VOIA,
Ion OPRESCU
USAMVB Timişoara


CONDIŢII PROPICE DEZVOLTĂRII LARVELOR

În lunile mai reci din an, dezvoltarea larvelor pe păşune este întârziată şi poate dura până la una-două luni. Perioada rece le întârzie dezvoltarea, dar nu le distruge, deoarece larvele au o teacă (cuticulă) protectoare ce le face rezistente la condiţiile de mediu. Ele pot supravieţui luni întregi (rezistă şi iarna dacă sunt acoperite de zăpadă), extinzând astfel perioada de transmitere.
Vara, în condiţii de temperatură şi umiditate propice, după ploi, dezvoltarea larvelor se face destul de rapid şi contaminarea păşunilor este continuă şi ridicată (se acumulează).
Dacă temperatura este foarte ridicată sau scăzută, în condiţii de umiditate redusă, larvele sunt afectate, dezvoltarea şi supravieţuirea suferă şi contaminarea păşunii este mai mică.
Timpul din an cel mai favorabil pentru infestarea cu viermi rotunzi este diferit în funcţie specia de vierme.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 1491 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?