Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Indicii ale FĂTĂRII la CAPRINE!

Publicat: 05 martie 2017 - 16:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu toate caprele gestante manifestă semne că fătarea este iminentă, iar abilitatea de a identifica femelele caprine înainte de fătare ne dă răgazul să ne pregătim pentru situaţiile în care caprele au nevoie de asistenţă la fătare.

Însă, majoritatea caprelor prezintă unele din aceste semne:

• Ugerul creşte în volum. Dezvoltarea ugerului se datorează proliferării ţesutului secretor care va produce lapte pentru iedul nou-născut, acest proces fiind cunoscut şi sub denumirea de “reîmprospătare”. Dacă femela este la prima fătare, dezvoltarea ugerului se va face treptat, începând cu şase săptămâni înainte de fătare şi ajungând la volumul maxim în preajma fătării. (…)
• Slăbesc ligamentele pelvine. Chiar înainte de fătare, sub acţiunea hormonilor, are loc relaxarea ligamentelor pelvine. Dacă aşezaţi palma deasupra cozii, cu degetele orientate spre partea din spate, şi apăsaţi uşor cu degetul mare şi arătător în timp ce mişcaţi mână spre baza cozii, ligamentele se vor simţi ca o frânghie subţire şi rigidă de o parte şi de alta. (…)
• Se modifică forma corpului. La apropierea termenului de fătare, iedul îşi schimbă poziţia iar burta caprei se curbează. Cu 12 până la 18 ore înaintea fătării nu se mai simte mişcarea iedului la palparea flancurilor. (…)
• Au loc scurgeri de mucus. Înaintea fătării se poate vedea la comisura vulvei o scurgere groasă de mucus, continuă, de culoare albă sau gălbuie. Nu trebuie confundată cu alte scurgeri care pot să apară şi cu o lună înainte de fătare, dar care sunt discontinue şi tulburi.
• Căută un loc mai retras. În preajma fătării, capra se separă singură de restul turmei dacă spaţiul este suficient de mare. Trebuie să fim atenţi, mai ales în sezonul rece, şi dacă prezintă şi alte semne de fătare, trebuie să o adăpostim într-un mediu închis şi cald. (…)
• Devin neliniştite. Dacă femela este ridicată, se mişcă foarte mult, uneori în cerc, râcâie pământul cu copitele şi deseori miroase aşternutul. Se întinde, cască şi scrâşneşte din dinţi (macină dinţii). Priveşte înapoi, ca şi cum ar încerca să vadă ce se află în spatele ei, uneori linge sau îşi muşcă flancurile. Dacă animalul are un temperament mai limfatic, nu se sperie de prezenţa persoanelor străine şi le linge mâinile.

Capra cu 2 iezi_bClick pe poza pentru galerie!

Ce alte semne sunt importante de urmărit şi cum să estimăm momentului fătării, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Sorin-Octavian VOIA
(USAMVB Timişoara)
Stelian DĂRĂBAN
(USAMV Cluj-Napoca)

Vizualizat: 3224 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?