Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Incertitudini, în loc de siguranță și profit

Publicat: 26 februarie 2017 - 20:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 27 și 28 ianuarie a.c., Federația crescătorilor de ovine și caprine din România „Romovis” și-a susținut Adunarea Generală la Bazna, în județul Sibiu, reuniune desfășurată sub semnul „Tradiției, Eficienței și Competitivității!” Adică, în interpretarea organizatorilor, „Oieritul, prin Tradiție, transmite un mesaj din trecut, iar răspunsul îl aflăm în prezent prin Eficiență și Competitivitate”. 

Anul trecut s-au împlinit zece ani de la momenul 10 mai 2006. Ziua în care, vreo 25 de asociații județene ale crescătorilor de ovine și caprine din România au bătut palma și s-au unit în Federația „Romovis 10 mai 2006”, cu sediul la Bistrița-Năsăud. Treptat, federația a devenit cea mai reprezentativă organizație națională a oierilor, reunind aproape 60 de asociații de pe întreg cuprinsul țării.

„Romovis” și-a susținut Adunarea Generală la BaznaClick pe poza pentru galerie!
Astăzi, Federația „Romovis” cu sediul la Sibiu, reorganizată în anul 2013 pe structura „Romovis 10 mai 2006” și sub o nouă conducere, numără 37 de asociații acreditate COP și coordonează, prin asociațiile responsabile, Cartea de Rasă pentru }urcană, Karakul de Botoșani și Rațca. Astfel e devedit caracterul profesional al federației, care și-a menținut structura chiar și după ce crescătorii n-au mai fost condiționați de apartenența la o formă asociativă pentru a putea primi subvenții de la APIA.
Subiectul de început al întâlnirii de la Bazna a fost bilanțul celui de-al zecelea an de la înființarea Romovis. Un 2016 plin de acțiuni și demersuri (despre care revista Ferma v-a informat la momentul producerii lor), căruia ar fi trebuit să-i urmeze un 2017 în care oierii să aibă siguranța Eficienței și Competitivității... Două condiții ale economiei de piață, pe care oieritul le pierde treptat. Cum le recâștigă? Aceasta a fost întrebarea în jurul căreia s-au purtat discuțiile oierilor prezenți la Bazna.

SCZ să sprijine eficiența și competitivitatea sectorului
Liderii Romovis și-au stabilit prioritățile pentru 2017, încurajați de un an 2016 în care au reușit o mare izbândă: să trimită la Bruxelles un program coerent de selecție și ameliorare a raselor de ovine autohtone, astfel încât sprijinul cuplat zootehnic al sectorului să ajungă, în perioada 2017-2020, pentru întregul efectiv țintă, de 3,5 milioane ovine, în loc de un efectiv eligibil estimat în prezent la cel mult un milion de animale. Rămâne de văzut dacă va fi sau nu acceptat de Comisia Europeană. Asta dacă autoritățile române vor demonstra că oieritul este un sector în dificultate. „În România, nu putem vorbi de exploatarea unei rase de ovine pentru producția de carne, care să corespundă sistemului de clasificare european a carcaselor (SEUROP). Astfel, carcasele de la rasa Merinos de Palas se încadrează în clasele U și R 20%, O și P 80%. Carcasele de la ovinele }igaie se înscriu în clasele inferioare de calitate, respectiv U și R 10%, O și P 90%. La rasa }urcană, peste 95% din carcase se înscriu în clasele O. Prin urmare, se impune o accelerare a activității de ameliorare a raselor în direcția cerută de piața UE, aflată în deficit de carne și lapte. De asemenea, schimbarea poate veni doar prin stimularea fermierilor crescători de oi prin SCZ, dar nu oricum”, motivează conducerea Romovis în adresa înaintată Ministerului Agriculturii.

Punctele de sacrificare - o piatră de încercare
Tot o reușită este și intrarea în vigoare, la 27 ianuarie a.c., a Ordinului ANSVSA nr. 140/2016, care dă dreptul tuturor fermierilor din zootehnie să înființeze în ferme puncte de sacrificare. Din păcate, lipsesc normele de aplicare! Ordinul 140 ar rezolva măcar parțial problema desfacerii cărnii de oaie. „Suntem în plin sezon al fătărilor și vedem că nu avem unde să ne valorificăm produșii. Aproape că-i dau dreptate unui coleg care mi-a spus că în situația de față și-ar dori ca oile lui să nu mai fete”, a dezvăluit, Nicolae Cioranu, președintele Romovis, gravitatea problemei pieței de desfacere pentru produsele de stână. “Avem legislația, haideți să facem aceste puncte de sacrificare în ferme. Eu mă pun pe treabă. Ca să vedem unde ar putea apărea blocajele. Așa vom ajunge în piața autohtonă și românul va învăța să consume și carne de oaie”, a îndemnat Cioranu, subliniind una dintre cauzele acestui blocaj al sectorului: “Oficial, consumul total de carne în România este de 64,20 kg/cap de locuitor. Carnea de oaie reprezintă doar 3,42%, adică 2,2 kg/cap de locuitor. Suntem cei mai mari crescători de oi din Europa, dar avem cel mai mic consum de carne de oaie”, a completat Ionică Nechifor, secretar general al Romovis.
La acest capitol, Ioan Pădeanu, șeful Catedrei de Ovine și Caprine din cadrul USAMVB Timișoara, a prezentat direcțiile și tendințele pieței internaționale a cărnii și a laptelui de oaie. Totodată, a oferit soluții profesionale și sfaturi practice pentru a crește profitul fermei și pentru “a închide lanțul la leu”, adică valoarea adăugată să rămână în fermă, după cum s-a exprimat specialistul timișorean.
Câteva dintre problemele „fierbinți” ale oieritului la început de an 2017 sunt: plata subvențiilor la timp, cu mențiunea că zootehnia, sectorul cu cele mai mari cheltuieli pe timpul iernii, este mereu „codașă” la plată; asigurarea pieței de desfacere, mai ales exportul de ovine în viu și a cărnii în carcasă; și nu în ultimul rând, măsuri de sprijin printr-o legislație simplificată, inclusiv modificarea urgentă a Legii Zootehniei o legislație depășită, în vigoare de 14 ani, „mereu cârpită după bunul plac al specialiștilor care și cum se perindă prin MADR”.

 

SPRIJINUL CUPLAT SE CAM LASĂ AȘTEPTAT
Dacă la Bazna conducerea Romovis și-a exprimat încrederea că la ovine nu ar fi obiecții din partea Comisiei Europene vizavi de modalitatea de acordare a SCZ în 2016 și nici față de schema de sprijin notificată către Bruxelles în luna august 2016 pentru plata SCZ în 2017, iată că la momentul închiderii ediției, liderii întregului sector zootehnic se tem că SCZ ar putea fi chiar eliminat. La ovine, inadvertența semnalată de oficialii CE este suprapunerea SCZ cu sprijinul acordat prin Măsura 10, Pachetul 8, pentru conservarea și utilizarea resurselor genetice la animalele aflate în pericol de abandon.
Urmăriți subiectul pe Agroinfo.ro și în edițiile viitoare ale revistei Ferma.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 599 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?