Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În STUPINĂ. NU NEGLIJAŢI MATCA şi triada Rasă-Masă-Casă!

Publicat: 31 octombrie 2017 - 10:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PREGĂTIRI DE IARNĂ. Inginerul Ioan Vlad Bălteanu este unul dintrei cei mai experimentaţi producători de mătci din România. Activitatea apicolă o desfăşoară în comuna Moşna, judeţul Iaşi, într-o zonă renumită pentru potenţialul ei viticol (arealul Bohotin - Moşna - Huşi), dar şi melifer.

ioan-balteanu-apicultor_b

În anul 2017, specialistul a ajuns la un efectiv de 300 de familii de albine, reuşind sporirea acestuia, într-un an de zile, cu aproximativ 50 de familii. Însă, discutăm despre un an apicol 2016-2017 dificil, cu serioase nelinişti şi cu pierderi în primăvară. ”Atunci când, în primăvară, albinele au ieşit pentru prima dată la zborul de curăţire, majoritatea apicultorilor, inclusiv eu, eram dezamăgiţi. Familiile de albine erau foarte slăbite, după o iarnă grea şi, mai ales, după o toamnă cu semnificative carenţe de polen. Dar, chiar dacă primăvara 2017 a fost suficient de rece, aplicând tehnologia şi mai ales tratamentele, am reuşit să ajutăm familiile de albine să se dezvolte corespunzător. Dar, atenţie, din cauza neglijenţei faţă de matcă, este posibil ca odată cu pierderea acesteia, să fie nevoie să se desfiinţeze, în toamnă, respectivele familii. Deci, dacă vorbim despre pierderi, unul dintre motive poate fi şi această neglijenţă faţă de matcă”, menţiona apicultorul. (...)

Se ştie faptul că anul apicol începe la 1 august, perioadă în care demarează şi pregătirile pentru intrarea albinelor în sezonul de iarnă.

”Sunt foarte importante tratamentele şi asigurarea rezervelor de hrană, în cantitate de minim 15 kg de miere/familia de albine. Însă precizez că este vorba despre miere de foarte bună calitate. Trebuie să ne asigurăm de faptul că albinele vor avea pentru sezonul rece miere căpăcită. Este foarte important, fiindcă altfel va absorbi umiditatea din atmosferă şi va fermenta. Dacă, iarna, albina va consuma o miere fermentată, i se va umfla abdomenul, ceea ce va putea conduce la boli precum diareea şi, apoi, chiar nosemoza. Ştim că boala apare atunci când în stup există factori favorizanţi precum lipsa zborurilor, lipsa curăţeniei şi nedezinfectarea stupilor, umiditatea crescută, dar şi hrana slabă calitativ, respectiv miere de mană sau miere necăpăcită”, explică specialistul.
La fel ca şi în alte ramuri ale zootehniei, şi în apicultură există o triadă care trebuie respectat, pentru a obţine performanţa, fiind vorba despre ”Rasă-Masă-Casă”.
Un aspect important, pentru o bună iernare a albinelor, este cel referitor la împachetaj (Casă).

familia-balteanu-apicult_b

Cum puteţi proteja eficient albinele, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!

Vizualizat: 2473 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?