Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În practică, PUIUL CU HORMONI E DOAR UN MIT!

Publicat: 18 decembrie 2018 - 00:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum creştem pui de carne fără hormoni? Este o întrebare la care am răspuns de multe ori, cu diverse ocazii, întrucât sunt multe persoane care ar dori să afle adevărul despre acest lucru. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că există chiar medici care sunt convinşi că puii de carne crescuţi în sistem intensiv consumă hrană care are în compoziţie... hormoni. 

Am asistat la o discuţie dintre un medic şi un părinte, cel din urmă fiind sfătuit să nu-i dea carne de pui din comerţ copilului, întrucât aceştia sunt crescuţi cu hormoni. Desigur, este un sfat medicat neavizat, oferit de un medic prost informat!
Ritmul rapid de creştere a puilor de carne nu este dat de prezenţa hormonilor în structura furajului combinat. În acest articol încerc să lămuresc cum cresc puii de carne, într-un timp scurt, fără a li se administra hormoni. Sunt mai multe motive pentru care puii de carne ating greutăţi mari într-un timp foarte scurt.

Carne pui_b
• Materialul biologic folosit în producţie reprezintă un factor determinant al performanţelor de creştere ale puilor de carne, şi anume hibrizii ROSS 308, COBB 500 etc. Aceşti hibrizi provin din părinţi care de-a lungul anilor au fost selecţionaţi după anumite caractere, pe care, în urma încrucişării, le-au transmis generaţiilor următoare. Aceşti hibrizi, în urma procesului de ameliorare, au ajuns la performanţe foarte ridicate. Astfel, conform ghidului de creştere, puii de carne din hibridul Ross 308 (sursa: www.aviagen.ro), ating la vârsta de 5 săptămâni greutăţi corporale de 2123 grame, iar la 6 săptămâni au greutăţi de 2781 gr. Pentru a realiza un kilogram spor în greutate, un pui de carne consumă circa 1,53 kg la vârsta de 35 zile, respectiv 1,67 kg la vârsta de 42 de zile. La un randament la sacrificare de circa 80% (la pui), greutatea puiului grill va fi de 2224 gr.
• Furajul combinat administrat, furaj de calitate superioară, este un alt motiv pentru care puii realizează greutăţi corporale mari, la vârste mici. În continuare prezint câteva particularităţi de digestie a păsărilor, de care trebuie să ţinem cont în furajarea puilor:
- tubul digestiv are o capacitate redusă, iar tranzitul furajelor are o durată scurtă;
- metabolismul ridicat şi ritmul rapid de creştere impune o hrană bogată în energie şi în substanţe nutritive şi cu digestibilitate ridicată;
- proteina din hrană este bine valorificată, aminoacizii (AA) absorbindu-se corelat;
- din grupa glucidelor, păsările digeră complet zaharurile, dextrinele şi amidonul, pentozanii şi celuloza fiind slab digerate;
- grăsimile folosite pentru ridicarea valorii energetice a furajelor sunt utilizate în proporţie de 80-93%, la nivelul mai scăzut situându-se grăsimile animale;
- cantitatea zilnică de hrană ingerată este determinată de mai mulţi factori, precum: senzaţia de foame/saţietate, starea de sănătate, confortul termic, modul de prezentare a furajelor şi densitatea nutritivă, în special energetică a furajelor.

Densitatea energetică a furajelor
Un rol important în modificarea ingestei de furaj îl are densitatea energetică a furajelor combinate. Deoarece puii îşi reglează ingesta de furaj în principal în funcţie de cerinţele lor energetice şi de conţinutul energetic al furajului, se impune corelarea celorlalţi nutrienţi (conţinutul în proteină brută, în aminoacizi esenţiali, în macro şi microelemente şi a vitaminelor) cu valoarea energetică a furajului. Se consideră că furajele cu un conţinut mai mic de 2700 Kcal EM/kg nu permit reglarea ingestei pentru asigurarea cerinţelor.
Pentru a realiza performanţe ridicate, în ceea ce priveşte greutatea corporală şi indicele de conversie al hranei (kg furaj combinat /kg spor în greutate), hibrizii trebuie să consume furaje de calitate superioară. Caracteristicile acestor furaje se găsesc în ghidul de creştere al hibridului. În tabelul 1 sunt prezentate principalele caracteristici ale furajelor combinate şi perioadele de administrare ale acestora pentru hibridul Ross 308.
Aceste caracteristici ale furajului combinat se pot obţine din următoarele materii prime:
- porumb 55-65%, orz decorticat, grâu 10-25%, şrot de soia 15-45%;
- şrot de floarea-soarelui: în prima perioadă de creştere, datorită conţinutului ridicat în celuloză nu trebuie să depăşească 7%;
- furaje de origine animală şi microorganică 10-12% (făină de peşte 3-5% şi drojdii furajere 3-4%);
- grăsimi 1,5-4,5%;
- făină de lucernă 1-2% în perioada a doua de creştere, pentru îmbunătăţirea calităţii comerciale a carcaselor;
- furaje minerale: sare 0,2%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1% şi premix vitamino-mineral 1%;
- alte suplimente nutritive (aminoacizi, enzime furajere, probiotice, prebiotice etc).
Se poate constata că în listă nu apar hormonii, aceştia nefiind comercializaţi în România!!
În tabelul 2 este prezentată o variantă de furaj combinat pentru puii de carne. În funcţie de materiile prime de care dispune fiecare fermier, structurile pot fi foarte diferite, condiţia care se impune fiind respectarea normelor de calitate redate anterior.
Se poate constata, în acest exemplu, că şrotul de soia participă în proporţii mari în raţie, întrucât am folosit o structură simplă, cu cât mai puţine materii prime. Observăm că sunt prezente cerealele, pe care crescătorii particulari le au în gospodării, celelalte materii prime urmând să fie achiziţionate. În structură sunt încorporaţi şi aminoacizi de sinteză (L lizină, DL metionină, treonină). Subliniez faptul că aceşti aminoacizi nu sunt obţinuţi prin sinteză chimică, ci prin sinteză microbiologică, adică sunt produşi de anumite microorganisme specializate în acest sens.

 

TABELUL 1: CONDIŢII DE CALITATE A FURAJELOR COMBINATE PENTRU HIBRIDUL ROSS 308

tab1puia218_b
TABELUL 2: FURAJE COMBINATE DESTINATE PUILOR DE CARNE

tab2puia218_b
HORMONII SUNT INTERZIŞI ÎN UE!
Aş îndemna cititorii să consume carne de pasăre din comerţ, puii nefiind crescuţi cu hormoni, cu atât mai mult cu cât aceste produse sunt interzise şi în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, aşa-zişii hormoni sunt aproape imposibil de procurat pe piaţa europeană, iar dacă totuşi pot fi achiziţionaţi, costurile lor sunt foarte mari, astfel că administrarea lor în hrana puilor din fermele noastre avicole ar face activitatea acestora nerentabilă.
De asemenea, pentru a vă convinge că aceşti pui ating greutăţile din ghidul de creştere, specificate în articol, şi pentru că vine vremea caldă, vă invit să creşteţi pui de carne. Aş recomanda celor interesaţi ca, pe lângă condiţiile de hrănire pe care le-am prezentat în articol, să respecte şi tehnologia de creştere a puiului de carne, cu referire la asigurarea microclimatului şi limitarea mişcării (se asigură o suprafaţă de circa 1 mp pentru 10 pui de carne).


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 1473 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?