DE LA O SUTĂ, LA O MIE DE BOVINE. Când spui azi Paşcani, unii vor spune automat „perdele”, iar alţii „Pantazi”. Dacă pânzele ţesute cu măiestrie şi-au făcut renume de multe decenii, numele Pantazi nu este doar al actualului primar, ci, în primul rând, al omului care a transformat fostul CAP Lunca Paşcani în cea mai mare fermă din regiune.
Lăsându-şi tatăl în prim-plan, Bogdan Pantazi, fiul omului de afaceri, se ocupă astăzi efectiv de conducerea impresionantului complex. După preluarea funcţiei de primar de către Dumitru Pantazi, tânărul s-a implicat total în managementul fermei.
Click pe poza pentru galerie!
Societatea Agrocomplex Lunca Paşcani a fost înfiinţată în 1991, pe structura vechiului CAP. Din cele peste o mie de bovine câte număra unitatea în vremurile ei bune din perioada comunismului, doar o sută mai existau la momentul privatizării. Astăzi, deţine un efectiv de 860 de capete de vaci pentru lapte - Holstein şi 260 de taurine pentru carne. Ferma a fost modernizată printr-un program european, în perioada 2007-2008.
„De la managementul mulsului, până la managementul dejecţiilor, totul este automatizat. Dispunem de o sală de muls 2x12 paralel, cu evacuare rapidă. Avem două tipuri de stabulaţie, pe cuşete şi pe aşternut permanent, în funcţie de stadiul fiziologic. Toate vacile recent fătate se află pe aşternut permanent. Grajdul principal are 350 de cuşete. Avem pe stoc în depozite în jur de 8.000 tone de siloz de porumb, 800 tone de fân de lucernă şi cam 600 tone de paie de grâu şi de orz. Societatea lucrează în jur de 3.500 hectare, dintre care circa 400 sunt alocate fermei zootehnice”, ne spunea Florin Stanciu, şeful fermei zootehnice, cu ocazia turului organizat de Asociaţia Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", despre care am relatat şi în ediţiile anterioare ale revistei noastre.
În prezent, la muls sunt 280 de animale, cu o medie zilnică a producţiei de lapte de 30 de litri. Valorificarea laptelui se face către un procesator din Bacău, SC Almera International. Cea mai prolifică vacă dă zilnic în jur de 68 de litri de lapte.
Despre cum funcţionează ferma acum, obiectivele propuse, subvenţiile primate şi presiunea importurilor, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!