Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În ferma lui PANTAZI, o exploataţie COMPLET AUTOMATIZATĂ

Publicat: 09 martie 2017 - 09:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA O SUTĂ, LA O MIE DE BOVINE. Când spui azi Paşcani, unii vor spune automat „perdele”, iar alţii „Pantazi”. Dacă pânzele ţesute cu măiestrie şi-au făcut renume de multe decenii, numele Pantazi nu este doar al actualului primar, ci, în primul rând, al omului care a transformat fostul CAP Lunca Paşcani în cea mai mare fermă din regiune.

Lăsându-şi tatăl în prim-plan, Bogdan Pantazi, fiul omului de afaceri, se ocupă astăzi efectiv de conducerea impresionantului complex. După preluarea funcţiei de primar de către Dumitru Pantazi, tânărul s-a implicat total în managementul fermei.

ferma-pantazi-2_bClick pe poza pentru galerie!
Societatea Agrocomplex Lunca Paşcani a fost înfiinţată în 1991, pe structura vechiului CAP. Din cele peste o mie de bovine câte număra unitatea în vremurile ei bune din perioada comunismului, doar o sută mai existau la momentul privatizării. Astăzi, deţine un efectiv de 860 de capete de vaci pentru lapte - Holstein şi 260 de taurine pentru carne. Ferma a fost modernizată printr-un program european, în perioada 2007-2008.

„De la managementul mulsului, până la managementul dejecţiilor, totul este automatizat. Dispunem de o sală de muls 2x12 paralel, cu evacuare rapidă. Avem două tipuri de stabulaţie, pe cuşete şi pe aşternut permanent, în funcţie de stadiul fiziologic. Toate vacile recent fătate se află pe aşternut permanent. Grajdul principal are 350 de cuşete. Avem pe stoc în depozite în jur de 8.000 tone de siloz de porumb, 800 tone de fân de lucernă şi cam 600 tone de paie de grâu şi de orz. Societatea lucrează în jur de 3.500 hectare, dintre care circa 400 sunt alocate fermei zootehnice”, ne spunea Florin Stanciu, şeful fermei zootehnice, cu ocazia turului organizat de Asociaţia Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", despre care am relatat şi în ediţiile anterioare ale revistei noastre.

În prezent, la muls sunt 280 de animale, cu o medie zilnică a producţiei de lapte de 30 de litri. Valorificarea laptelui se face către un procesator din Bacău, SC Almera International. Cea mai prolifică vacă dă zilnic în jur de 68 de litri de lapte.
Despre cum funcţionează ferma acum, obiectivele propuse, subvenţiile primate şi presiunea importurilor, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Vizualizat: 4751 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?