Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În ferma FAMILIEI POPA! ZOOTEHNIA n-are sărbătoare, e SACRIFICIU şi sudoare

Publicat: 27 februarie 2017 - 08:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru familia Popa (Tache şi Dumitru - tată şi fiu ), crescători de animale din comuna gălăţeană Barcea, „Zootehnia n-are sărbătoare, e sacrificiu şi sudoare!” Redactorul revistei, Marian MUŞAT, a vizitat cele două exploataţii agricole, o fermă de ovine şi o îngrăşătorie de tăuraşi.

De la ospătărie, la strungărie

Povestea lui Tache Popa, “condamnat” la locul de muncă,  este fascinantă. O viaţă cu coborâşuri şi urcuşuri, marcată de numeroase poticneli şi întortocheli. „Lucrez de aproape patru decenii numai aici, la grajduri. La bază, am şcoală şi calificare în meseria de sudor autogen. Am fost ospătar în Tecuci, la două faimoase restaurante:Moldovaşi Ocaua lui Cuza. De la ospătărie am venit la strungărie. Am servit  la masă, şi acum fac la fel; le servesc meniul oiţelor mele dragi!”, ne-a declarat surâzând Tache Popa.

popa-tache_bClick pe poza pentru galerie!

Fermierul, bărcean din tată-n fiu, avusese pe vremea ceapeului o grădină de 10 ari şi o vie de 5 ari. Dar neprestând normele de muncă la cooperativă, le-a pierdut. Mai târziu, în ’78 când a abandonat munca la restaurant, s-a retras în comună, la CAP. „Din ospătar am venit la grajd, la viţei. Lumea spunea că fusesem  condamnat la locul de muncă! Era o lege pe atunci; nu era adevărat! La viţei am stat timp de doi ani, nu era de mine. Apoi, m-am cerut să trec la saivanul de oi, am stat patru ani”, a explicat Tache Popa, care are 17 ani munciţi pe cartea de muncă. 

dumtru-popa_bClick pe poza pentru galerie!

Fiul său, Dumitru, 24 ani, este un mic Prometeu legat cu lanţuri de zootehnie! Are 40 de animale, vaci cu viţei, din rasa Bălţată Românească, dar subvenţie ia doar pentru 10, cât au fost înregistrate în acte la început de drum! Aşa sunt legile! „Am crescut 20 tăuraşi, în toamnă i-am vândut la 7 lei/kg, cu 3% scăzământ. Vin arabii în sat şi cumpără! Mai pregătesc încă 25 de tăuraşi; îi voi vine în august când vor ajunge la aproape 500 kg”, ne-a declarat tânărul crescător.

Într-un număr viitor al revistei ferma, veţi afla mai multe amănunte despre această familie de destoinici crescători de animale.

Vizualizat: 7048 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?