Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În ferma de OI şi MĂGĂRIŢE a lui Ioan ANDRIEŞ

Publicat: 28 martie 2017 - 21:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LÂNĂ FĂRĂ VALOARE ŞI LAPTE NEPREŢUIT. Ioan Andrieş, din Mănăştur, judeţul Arad, creşte oi de când se ştie, cu toată familia sa. Pe vremea lui Ceauşescu, din banii primiţi pe lână şi brânză şi-a luat Dacie. Acum a ajuns să dea lâna pe aproape nimic...

A descoperit însă că are, chiar la stână, o mină de aur: laptele de măgăriţă, pentru care cumpărătorii stau la coadă, cu programare, şi plătesc câteva zeci de lei pe litru.

Fermierul a venit cu familia din zona Bistriţei, în urmă cu 45 de ani. Sunt crescători de oi din tată-n fiu şi duc meseria mai departe. Cu tradiţia e mai greu, că, în economia de piaţă, nici obiceiurile, nici produsele nu prea mai au căutare şi valoare. „Pe timpul lui Ceauşescu am avut în jur de 200 de oi. Am tuns oile primăvara şi am vândut lâna, am mai dat 300 de kile de brânză şi mi-am pus bani la CEC pentru Dacia şi am primit-o nouă-nouţă. Banii aveau valoare.”, ne spune Ioan Andrieş.

IONUT-SI-IOAN-ANDRIES_bClick pe poza pentru galerie!

Ionuţ, fiul cel mic al familiei Andrieş are 26 de ani şi a făcut liceul teologic, dar n-a mai continuat studiile ca să devină preot. S-a întors la ferma familiei. Când nu e la stână, cântă într-o formaţie de muzică populară. Ferma lor este chiar una de familie: au peste 500 de oi Ţurcane, de care se ocupă doar tatăl împreună cu cei doi băieţi. Stâna este la marginea localităţii Mănăştur, între Arad şi Timişoara.

Dacă pe miei şi pe lână iau bani puţini sau deloc, acum vreo trei ani au descoperit că au ceva foarte valoros chiar la stână: laptele de măgăriţă. „Tot timpul am avut măgari, da nu ne-am gândit că e o afacere până când cineva a venit într-o vară să îi dăm un litru de lapte”, spune Ionuţ Andrieş.
Acum au 18 măgari: 12 femele, 4 masculi şi doi pui. Cel mai tânăr avea doar patru zile când i-am vizitat, pe 1 martie. „10 femele sunt încă gestante şi până la finalul anului o să fete câte o măgăriţă în fiecare lună. Înmulţim de la noi, că de cumpărat nu mai găşeşti în Banat”, mai zice tânărul crescător de oi.
Întrebăm de preţ şi ne spune că porneşte de la 200 de euro şi ajunge până la 300 de euro, maxim 1.500 de lei pentru o măgăriţă productivă.

Citeşte pe larg povestea fermei de familie a Andrieşilor, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Vizualizat: 6386 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?