Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În creşterea porcilor, desfacerea e „cheia”!

Publicat: 27 noiembrie 2020 - 11:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bistriţeanul Paul Varga creşte porci de rasă cu pasiune, dar consideră că munca nu-i este răsplătită deoarece porcii sunt ieftini. Preţul corect al cărnii ar fi 20 lei/kg în viu.

un articol de
MARIAN MUŞAT

La sfârşitul lunii septembrie a.c., Paul Varga, născut în satul Buza Cătun, comuna Chiochiş, judeţul Bistriţa-Năsăud, avea la vânzare doi porci din rasa Marele Alb, în greutate 70-75 kg. Preţul cerut de crescător a fost de 900 de lei, negociabil. Până la urmă a reuşit să-i vândă.

 

Siguranţa precară a zilei de mâine

 

Gospodarul se ocupă cu creşterea porcilor de mai bine de 20 de ani. A avut în fermă spre creştere şi exploatare animale din mai multe rase: Landrace, Bazna, Duroc şi Marele alb, dar a rămas cu ultimele două! Acum mai are în fermă un efectiv de 30 de capete.
Paul Varga consideră că este o îndeletnicire destul de grea creşterea porcilor, însă rezultatele obţinute conferă o siguranţă precară a zilei de mâine familiei sale.

porc marele alb 001_b

„Cea mai mare problemă este că nu avem piaţă de desfacere. În plus, preţurile sunt destul de mici la munca pe care o depunem şi la investiţia pe care o facem în creşterea porcilor de rasă. Nu prea se merită! Numai că suntem într-o zonă închisă, izolaţi, ca într-o buclă a timpului, şi nu avem ce face!”, ne-a declarat, cu amărăciune, Paul Varga.

Probleme sunt şi cu furajele pentru animale; uneori le ajung, alteori nu. Anul acesta a fost ceva mai rodnic în zona lor, a plouat şi s-au făcut. Acum nu este îngrijorat că nu va avea ce să le dea de mâncare animalelor! Baza furajeră constă din ceea ce cultivă pe terenul său. Macină cerealele, face făină şi atunci când mai trebuie completat, cumpără furaje. Purceii mici cresc cu premixuri şi furaje concentrate.

 


De Crăciun, carnea de porc va fi mai bine preţuită?!

 

Din rasa Marele Alb creşte 20 de porci, patru scroafe şi restul purcei. Carnea în viu se vinde greu. „Am încercat să dau la 12 lei kilogramul, dar merge extrem de lent de-o vreme încoace. În primăvară a fost preţul mai bun, dar în toamnă s-a blocat piaţa; nu ştiu ce se întâmplă. Probabil de vină sunt pandemia şi stagnarea economică a României... Aveam desfacere în zonă, dar nu mai e. Mai pun anunţuri pe net; poate cu sărbătorile de iarnă fac niţică treabă!”, speră fermierul.
La fermă lucrează împreună cu părinţii. Are o bucată de teren de câteva hectare pe care o cultivă cu porumb, grâu, orz, floarea-soarelui şi plante furajere.

porc marele alb 002_b 

 

În aşteptarea preţului corect

 

În cele zece sate ale comunei Chiochiş, risipite în Câmpia Transilvaniei, nu prea sunt crescători de porci. E o zonă destul de izolată. „Dacă aş începe o afacere, categoric că nu voi mai creşte porci de rasă. Munca nu e bine plătită, undeva la un preţ de peste 20 de lei kilogramul în viu, cam aici s-ar obţine un profit cât de cât, să nu ieşi în pierdere!”, a susţinut crescătorul.

 

De la porcii de rasă, la rasa păstorească

 

Între timp, bistriţeanul s-a reprofilat; a trecut de la a creşte rase de porci la... rasa preoțească. Paul Varga este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi al Universităţii Babeş - Bolyai, Facultatea de Teologie Ortodoxă.
Însă nu a renunţat la... slujba devenită hobby, ajutându-şi părinţii într-o ocupaţie care, asemenea păstorului de suflete, cere sacrificii!

Am început, ca orice fermier sărac, cu două scroafe şi, încet-încet, am crescut. Am vrea să extindem efectivele, să investim în construcţia unui grajd modern. Dacă cineva m-ar susţine şi m-ar încuraja, aş putea să mă duc mai departe afacerea, dar e greu fără desfacere. Dacă forţez un pic, mi-e teamă că mă blochez! Dacă nu pot să-i vând, ce mă fac? - PAUL VARGA, fermier din jud. Bistriţa-Năsăud

porc marele alb 003_b

 

TOP 5 RASE DE PORCI PROFITABILE
Care sunt cele mai profitabile rase de porci? Marele Alb? Landrace sau Duroc? Ce alte rase de nişă îţi pot asigura bunăstarea? Cum alegi rasa de porc potrivită pentru sacrificare?
Click AICI şi citeşte un articol detaliat despre caracteristicile fiecărei rase!

Vizualizat: 2274 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?