Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Igiena mulsului și laptele conform

Publicat: 12 august 2014 - 18:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

După finalizarea perioadei de tranziție pentru procesarea laptelui neconform, la 31 decembrie 2013, problema calității laptelui materie primă s-a rediscutat intens. În rândurile micilor producători de lapte a existat și încă mai persistă teama și percepția greșită că directiva europeană cu privire la laptele conform interzice distribuirea laptelui muls manual

Click pe poza pentru galerie!

Legislația europeană nu se referă în nici un caz la modalitatea de a mulge vacile, ci doar la calitatea laptelui oferit consumatorului. Crescătorii de bovine care livrează cantități mici de lapte direct consumatorului final trebuie să îndeplinească normele de igienă a laptelui ca și până acum.

„Laptele crud se poate comercializa direct către consumatorul final doar în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare îîn vigoare, adică laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (maximum 100.000/ml) și de celule somatice (400.000/ml), prevăzute de legislație”, se precizează într-un comunicat ANSVSA.

Pentru a îndeplini acești parametri de calitate, laptele materie primă destinat prelucrării sau consumului trebuie să întrunească trei condiții principale, și anume:

- să fie integru, adică laptele să aibă o structură și o compoziție normale;
- să nu aibă o încărcătură mare în microbi, care-i pot deteriora integritatea;
- să nu fi fost recoltat dintr-un uger bolnav.

Dacă laptele pe care fermierul îl produce îndeplinește aceste trei condiții, producătorul are toată libertatea să-l vândă oriunde, indiferent de metoda prin care s-a recoltat, mecanic sau manual.

 

Mulsul manual

Dar de unde vine informația, greșită de altfel, că laptele muls manual nu poate fi conform standardelor europene de salubritate? În mod sigur ea are legătură cu faptul că atunci când vaca este mulsă manual, probabilitatea ca laptele să se încarce cu microorganisme este mult mai mare decât atunci când este muls mecanic. Dacă la aceasta mai adăugăm și faptul că micul gospodar care mulge manual vacile sale nu are posibilitatea să păstreze la rece laptele proaspăt muls, ajungem la concluzia, la fel de eronată, că igiena recoltării laptelui din uger este singura măsură care condiționează obținerea unui lapte conform.

Practica mulsului în fermele de vaci demonstrează că indiferent pe ce cale se recoltează laptele, manual sau mecanic, dacă el este recoltat dintr-un uger sănătos și curat, iar recipientele sunt dezinfectate, încărcătura lui cu microbi, mai ales cu bacterii lactice, este la un nivel acceptabil. Dacă laptele obținut pe această cale este adus imediat la temperatura de 2-4°C, înmulțirea microbilor este oprită și, în consecință, materia livrată va îndeplini, sub acest aspect, condițiile unui lapte conform.

Din acest punct de vedere, este binevenită măsura de acordare a unui ajutor de minimis pentru dotarea fiecărei comune cu tancuri de răcire pentru lapte. Ar fi și mai oportun ca micii crescători să se asocieze pentru utilizarea în comun a tancurilor de răcire, chiar dacă va trebui să contribuie și cu toții la cheltuielile ocazionate de întreținerea și de exploatarea echipamentelor, pentru că numai în acest fel va putea produce un lapte conform pe care îl va putea vinde.

 

CUM NE ASIGURĂM CĂ PRODUCEM LAPTE CONFORM?

• Pentru a te convingi că laptele pe care vrei să-l vinzi are încărcătura optimă de bacterii lactice este necesar să-i determini densitatea. Dacă aceasta se abate de la limitele nomale, atunci laptele și-a pierdut integritatea, fiind prea acid.

• Încărcătura prea mare de microbi poate fi determinată cu ajutorul indicelui privind Numărul Total de Germeni. Laptele conform nu trebuie să conțină mai mult de 400.000 de germeni/ml de lapte.

• Starea de sănătate a glandei mamare din care s-a recoltat laptele poate fi verificată cu ajutorul indicelui numit Numărul de Celule Somatice din lapte. Ugerul este sănătos dacă într-un mililitru de lapte nu se găsesc mai mult de 100.000 de celule somatice.

Vizualizat: 1107 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
CORECTIE
|
03. 02, 2016. Wednesday 09:53
Scuze- INCURCI - nu INCURGI!
1.
Eroare
|
03. 02, 2016. Wednesday 09:50
Total aiurea ce ai scris! Incurgci NTG cu NCS!!! Verifica legislatia!!!
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?